Sağlığın Kartal'ı yenileniyor
İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneler Genel Sekreterliği'ne bağlı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yenilenmesine başlandı. Haziran ayında başlanan yeni hastane projesiyle birlikte yılda 2 milyon 500 bin hasta tedavi olabilecek
Hastalarına en son tedavi olanaklarını İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneler Genel Sekreterliği Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hastalarına daha iyi hizmet vermek için yenileniyor.
İstanbul Valiliği – İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından, Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında başlatılan yenilenme hareketi için Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Recep Demirhan “İstanbul’da artan nüfus ve gelişen teknolojiye paralel olarak sağlık hizmetleri de bu oranda büyüyor. Bu hizmetlerin en kapsamlısı olan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ilk olarak hastanemizde uygulanmaya başlandı. Hastalarımıza bundan sonra daha da modern ve konforlu ortamlarda hizmet vereceğimiz için oldukça mutluyuz” diyor.
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, radyasyon onkolojisi kliniğindeki Cyberknife, rapidarc, IMRT gibi ileri teknoloji cihazlar ve tıbbi onkoloji kliniğindeki robotik cihazlar sayesinde modern ortamlarda eksiksiz tedavi hizmeti sunuluyor. Ayrıca Türkiye’nin en büyük ve en donanımlı Yara ve Yanık Tedavi Merkezi'ne de sahip olan hastanede yanık ve yara tedavisi konusunda çok başarılı sonuçlar alınıyor.
Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nin de hastanede bulunması, yara tedavisinde eksiksiz tedavi sunumu sağlıyor. Acil Tıp Merkezi ise bölgenin tam donanımlı acil merkezi olması nedeniyle oldukça fazla sayıda hastanın acil travma ve el cerrahisi konusunda nitelikli sağlık hizmeti almasını sağlamaya devam ediyor.
1200 YATAKLI HASTANE
3 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen ve hastanenin yenilenmesiyle ilgili bilgiler veren Başhekim Doç. Dr. Recep Demirhan, 920 yataklı hastane kapasitesinin gerekli durumlarda 1200 yatağa kadar yükseltilebileceğini belirtiyor.
Servisteki hasta odalarının, tek ve çift kişilik olarak planlandığını belirten Başhekim Doç. Dr. Recep Demirhan “Tek kişilik odalar, acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabilecek. Hastane yatak kapasitesi 1200 yatağa kadar yükseltilebilecek. Her oda 35 metrekare büyüklükte olacak” diyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan “nitelikli hasta odası” tanımına uygun olarak, tüm odaların içerisinde tuvalet, banyo, hasta yatağı, televizyon, telefon, yemek masası, etajer ve refakatçi koltuğu bulunacak.
40 AMELİYATHANEYLE DAHA İYİ HİZMET
Hastanenin mevcut 60 bin metrekare olan toplam kapalı alanı, yenilenmeyle birlikte 280 bin metrekareye, acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcut 4500 metrekare olan acil servis alanı ise 10 bin metrekareye çıkarılacak.
Yenilenen hastaneyle birlikte 22 olan ameliyathane sayısının da 40 olacağını belirten Başhekim Doç. Dr. Recep Demirhan, “Hastane tamamlandığında bakılacak ayakta hasta sayısı yılda 2 milyon 500 bin, yatan hasta sayısı ise 60 bin olacak.” açıklamalarında bulunuyor. Yoğun bakım yatak sayısı ise 66’dan 120’ye çıkarılmış olacak.
DEPREMDEN BAĞIMSIZ BİNA
Japonya başta olmak üzere deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan gelişmiş birçok ülkede uygulanan “Depremden Bağımsız Bina” teknolojisi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yenilenmesinde de uygulanıyor. Bu teknolojide, binanın düşeyde zeminle bağlantısının koparılması için yapının temeline yerleştirilen ileri teknoloji ekipmanlar (izolatör) vasıtasıyla depremin etkileri azaltılıyor.
İki aşamada yapılacak yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişini kesintiye uğratmadan inşa ediliyor. Ayrıca enerji tasarruf sistemiyle donatılacak hastane, tri-jenerasyon merkezi ile kendi elektriğinin önemli bir kısmını doğalgazdan üretebilecek. Açığa çıkan ısı enerjisi ile de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak işletme maliyetleri asgari düzeyde tutulacak.