Sağlıklı diye hep aynı hataya düşüyoruz! Antibiyotik kullanırken ağzınıza bile sürmeyin
Antibiyotikler, enfeksiyonlarla savaşmada harikadır. Bununla birlikte, antibiyotikler yalnızca bir tür hastalıkla savaşır: boğaz ağrısı veya idrar yolu enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar. Soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar için tamamen etkisizdirler. Bu popüler yiyecekler yan etkilere neden olabilir ve ilaçlarınızın çalışmasını engelleyebilir.
Antibiyotiklerin etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için, uygun şekilde reçete edilmeleri ve uygun şekilde kullanılmaları gerekir. Mide rahatsızlığını önlemek için antibiyotikler yiyeceklerle birlikte alınmalıdır; ancak bazı yiyecekler başka istenmeyen yan etkilere yol açabilir ve hatta ilaçların işlerini yapmasını engelleyebilir. Antibiyotik alırken kaçınmanız gereken dört şey için okumaya devam edin.
GREYFURT
Antibiyotik alırken meyve suyundan kaçınmak iyi bir fikir ve özellikle greyfurttan uzak durulması gereken bir şey. Uzmanlar "Portakal, elma, kızılcık ve greyfurt sularının tümü, antibiyotiklerin etkinliğine müdahale etme potansiyeline sahiptir" diye açıklıyor. Özellikle greyfurt suyu, birçok ilacın etkisini artırarak ikisini karıştırmayı tehlikeli hale getirebilir. Sadece bir bütün greyfurtun veya yaklaşık bir büyük bardak meyve suyunun birçok ilacın kan seviyelerini değiştirmek için yeterli olduğunu hatırlamak önemlidir. Ve bu ilaçların bazıları greyfurt ile etkileşime girdiklerinde ciddi yan etkilere sahip olabilir.
SÜT ÜRÜNLERİ
Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle bazı antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir. Süt ürünlerindeki kalsiyum antibiyotiklere bağlanarak onların işlerini yapmalarını engelleyebilir. Ama probiyotiklerin ishal gibi istenmeyen yan etkileri önlemeye yardımcı olacağı umuduyla antibiyotikli yoğurt almamız gerekmiyor mu? İyi soru. Evet, probiyotikler antibiyotiklerin mide-bağırsak etkilerini dengeleyebilir, ancak doktorların işaret ettiği gibi, süt ürünleri antibiyotiklerinizin ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir. Uzmanlar, "Antibiyotiği almak ve süt yemek veya içmek arasında iki ila üç saatlik bir pencere bırakın" diyor. Ve yararlı probiyotikler içeren diğer süt ürünü olmayan gıdaları tüketin.
GÜÇLENDİRİLMİŞ GIDALAR
Süt ürünleri kalsiyum içeren tek gıda değildir. Uzmanlar, "Genel olarak zenginleştirilmiş gıdalar arasında kahvaltılık gevrekler, bazı bitki bazlı sütler ve granola barlar bulunur" diyor. “ Kalsiyum gibi minerallerle güçlendirilmiş yiyecekler yemek, tıpkı süt içmek gibi antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir” diye açıklıyor. Süt ürünü olmayan sütler bile sinsi bir kalsiyum ve mineral kaynağı olabilir. Güçlendirilmiş gıdaların dikkat edilmesi gereken bir diğer bileşeni de demirdir. Uzmanlar "Kalsiyum ve demirin vücudun kinolonlar olarak bilinen belirli türdeki antibiyotikleri emme kabiliyetine müdahale edebileceğini" söyledi. Uzmanlar ayrıca, süt ürünlerine ek olarak, antibiyotik alırken demir açısından zengin gıdalardan (sosisli sandviç veya demir ile güçlendirilmiş tahıl gibi) uzak durmanızı öneriyoruz.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?