Savaş stresinin kalbimize etkileri nelerdir?
Savaş ya da diğer önemli stres ve kaygı kaynakları hakkında endişelenmek kalbiniz ve genel sağlığınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Stres ve kaygı yaşadığınızda, vücudunuzun "savaş ya da kaç" tepkisi aktive olur ve kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının salgılanmasına yol açar. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, bu hormonların vücudunuz üzerindeki çeşitli fizyolojik etkilerini posta.com.tr okuyucuları ile paylaştı.
Stres, kalp atış hızınızın yükselmesine neden olabilir, bu da zamanla kalbinize ekstra yük bindirebilir. Kronik stres ve anksiyete, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan yüksek tansiyona (hipertansiyon) yol açabilir. Stres, vücutta ateroskleroz (arterlerde plak birikmesi) dahil olmak üzere kardiyovasküler sorunlarla bağlantılı olan inflamatuar bir yanıtı tetikleyebilir. Stres kanınızı pıhtılaşmaya daha yatkın hale getirerek kalp krizi veya felce yol açabilecek kan pıhtılaşması riskini artırabilir.
İnsanlar genellikle aşırı yemek, sigara içmek, aşırı alkol tüketimi veya yeterince egzersiz yapmamak gibi sağlıksız davranışlarda bulunarak stresle başa çıkmaya çalışır ve bu da kalp sorunları riskini daha da artırabilir.
Kalbinizi ve genel sağlığınızı korumak için stres ve kaygıyı sağlıklı yollarla yönetmek önemlidir. Stresin kalbiniz üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik stratejiler arasında egzersiz, rahatlama teknikleri (derin nefes alma ve meditasyon gibi), arkadaşlarınızdan ve ailenizden destek almak ve gerekirse terapi veya danışmanlık için bir ruh sağlığı uzmanına danışmak yer alır. Dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için adımlar atmak, stresin kalbiniz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?