Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklar kalbinizi zorlayabilir! Büyük şehirlerde ölüm riski daha fazla!
Kalp hastaları sıcak yaz günlerinde dikkatli olmalı! Avrupa’da hava sıcaklıkları rekor değerlere ulaştı. İngiltere’de hava sıcaklığı öğle saatlerinde 40 dereceyi geçerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaşması endişeleri artırdı. Türkiye’de de meteoroloji önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyredeceği yönünde uyarılarda bulundu. Araştırmalara göre sıcak hava, özellikle hava kirliliğinin olduğu kalabalık şehirlerde daha ölümcül seviyelere ulaşıyor. Havadaki partikül sayısı ve sıcaklığın birlikte artmasının kalbe bağlı ölümleri %30 oranında artırdığı belirtiliyor. Peki kalbinizi bu sıcaklardan nasıl koruyacaksınız? İşte 6 maddede yaz sıcaklarından kalbi korumanın yolları...
Türkiye’de de meteoroloji önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyredeceği yönünde uyarılarda bulundu. Üstelik sıcak havalar kalp hastaları üzerinde olumsuz etkilere sahip.
İngiltere’de 40 bini aşkın kişinin takip edildiği bir araştırmaya göre, gece sıcaklığının 1 C derece bile yükselmesinin 60-64 yaş aralığındaki erkeklerde kalp ölümlerinde %3.1 artışa neden olduğu ortaya konulmuş. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yapılan bir başka çalışmaya göre ise sıcak hava, özellikle hava kirliliğinin olduğu kalabalık şehirlerde daha ölümcül seviyelere ulaştığına dikkat çekiliyor. Çalışmanın sonuçlarına göre havadaki partikül sayısı ve sıcaklığın birlikte artmasının kalbe bağlı ölümleri %30 oranında artırdığı tespit edildi. 75 yaş üstünün riski ise çok daha fazla!
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, aşırı sıcakların vücudu stres altına alarak, sıcak çarpmasına sebep olduğunu belirtti. 6 maddede kalbi korumanın yollarını anlattı.
“SICAK HAVALARDA KALP DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR”
Sıcak havalarda vücut ısısını sabit yani ‘daha serin’ tutabilmek için cilt yüzeyindeki damarların gevşediğine ve kalbin daha çok çalışmasına neden oluyor. Prof. Dr. Özlem Esen, bu durumun aslında insanı sıcak çarpmalarına karşı koruduğunu vurgulayarak, "Bilinen kalp hastalığınız varsa veya obezite, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi çoklu kalp hastalığı riskiniz varsa bu adaptasyon istenilen hızda gelişemeyebilir. Vücudu stress altına girerek, halk arasında sıcak çarpmasına denilen durum yaşanır” açıklamasını yaptı.
“TERLEME, KALPTE EK STRESE NEDEN OLUYOR”
Vücudun aşırı ısınmaya verdiği doğal tepki olan terleme kalp hastalığı olan kişiler için risk arz ediyor Bu yolla sadece suyun değil, gerekli mineraller de vücuttan atılıyor, kalpte ek stres oluşturuyor. Ayrıca, insanların kalp hastalığı için aldıkları diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar) bazı ilaçlar da; vücuttaki sıvıyı uzaklaştırıyor ve risk faktörünü daha da artırıyor. Prof. Dr. Özlem Esen, bunların kalp yetersizliğinin köşe taşı ilaçları olduğunu ve hipertansiyon ilaçlarının pek çoğunda kombinasyon tedavi olarak kullanıldığını belirtti. Ayrıca ACE inhibitörleri, beta blokerler ve kalsiyum kanal blokerleri gibi diğer bazı yaygın kalp ilaçları da vücudun ısıya tepki verme şeklini değiştirdiği bilgisini verdi.
“KALP İLAÇLARINI ALMAYA DEVAM EDİN ANCAK BOL SU İÇEMEYİ İHMAL ETMEYİN”
Bu tip ilaçları kullananların sıcak havalarda ekstra dikkat etmelerini konusunda uyaran Prof.Dr. Özlem Esen, “Kalp hastaları, yaz aylarında ilaçlarını reçete edildiği şekilde almaya devam etmeli. Ancak vücudun ısı dengesini sağlamak için her zaman içtiklerinden daha fazla su tüketmemeliler” şeklinde konuştu. Ayrıca kalp ilaçlarının sıcak ve nem oranı yüksek hava koşullarında kullanımlarının değişip değişmeyeceği hususunda mutlaka bir kardiyoloğa danışılmasını önerdi.
“SICAKLIĞIN 1 C YÜKSELMESİ, KALP ÖLÜM ORANLARINI %3.1 ORANINDA ARTIRDI”
Yakın zamanda İngiltere’de 40 bini aşkın kişinin takip edildiği bir araştırmaya göre, gece sıcaklığının 1 C derece bile yükselmesinin 60-64 yaş aralığındaki erkeklerde kalp ölümlerini %3.1 artışa neden olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Özlem Esen, “İngiltere gibi orta enlemde yer alan ülkelerde, gündüz sıcaklığının yanı sıra gece sıcaklığın 25 derecenin altına düşmemesi, kalbe bağlı ölümlerin artmasına katkıda bulunuyor. Bu ülkelerin sıcak havalar için hazırlıklı olmaması, klimanın da daha az kullanılmasının etkili olduğu düşünülüyor.” görüşünü paylaştı.
“İSTANBUL GİBİ KALABALIK VE HAVA KİRLİĞİNİN OLDUĞU ŞEHİRLERDE SICAKLIK DAHA TEHLİKELİ”
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yapılan bir başka çalışmaya göre ise sıcak havanın özellikle hava kirliliğinin olduğu kalabalık şehirlerde daha ölümcül seviyelere ulaştığına dikkat çekildi. Buna göre havadaki partikül sayısı ve sıcaklığın birlikte artmasının kalbe bağlı ölümleri %30 oranında artırdığı tespit edildi ve 75 yaş üstünün riski daha fazla olduğu bildirildi. Prof. Dr. Esen, "Bu nedenle İstanbul gibi yoğun nüfuslu şehirlerde, sıcak havalarda korunmak çok daha önemli.” değerlendirmelerini yaptı.
6 MADDEDE SICAKLARDA KALBİNİZİ KORUMANIN YOLLARI
Prof. Dr. Özlem Esen, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi riskleri olan kişilerin, sıcak ve güneşli günlerde dikkat etmeleri gerekenleri 6 madde de özetledi.
- 1. Ağır egzersizlere katılmayı planlıyorsanız ve buna alışkın değilseniz veya yeni bir spora başlıyorsanız, kapsamlı bir kontrol için doktorunuzdan randevu alın ve onayını alın.
- 2. Sıcak veya nemli havalarda dışarıda veya klimasız iç mekanlardayken bol su için. Bu, minimum sekiz bardak su anlamına gelir. Egzersiz yapıyorsanız veya aktif bir şey yapıyorsanız daha fazlasını tüketmelisiniz. 75 yaş üstü kişilerde özellikle susuzluk hissi azalması nedeniyle su içilmesi yakınları tarafından takip edilmelidir. Ayrıca demans hastaları da sıvı takibi yapamayacakları için susuzluk riski altında, benzer şekilde sıvı alımı takip edilmelidir.
- 3. Günün en sıcak saatlerinde (10:00 – 16:00) doğrudan güneşe çıkmaktan kaçının, bu cilt kanserini önleme açısından da önemlidir.
- 4. Evde istirahat edilmeli ve pamuklu gevşek, hafif kıyafetler giyilmeli, sentetik kumaşlardan uzak durun. Gündüz güneş alan odalarınızda cam ve perdeleri kapaklı tutun.
- 5. Kızartma, yağlı ve hamurişi gibi sindirimi zor gıdalardan uzak durulmalı. Salata, taze sebze ve meyve gibi su kaynağı yüksek gıdalar tercih edilmeli. Yemek pişirmek için uzun süre ocak veya fırın karşısında kalmayın.
- 6. Doğuştan kalp rahatsızlığı olanlar, kalp yetersizliği olanlar, 2’den fazla tansiyon ilacı kullanan hastalar ve kronik böbrek yetersizliği olanların aşırı ısınmadan, su ve mineral kayıplarından özellikle korunmaları gerekmektedir. Bu hastaların aşırı sıvı ve mineral kayıpları, ölümcül ritim bozukluklarına sebep olabilmektedir.