Sıcakta mantara dikkat!
Havaların ısınmasıyla birlikte artan mantar hastalıklarında ortak kullanım malzemelerine dikkat çeken uzmanlar, günlük kullanılan ayakkabıların ise değişimli olarak kullanılmasını gerektiğini söyledi
Sıcak havalarda neme bağlı olarak oluşan mantar hastalıklarına dikkat çeken uzmanlar, mantarın bulaşıcı bir cilt hastalığı olduğunu söyledi. Mantar hastalığının hayvanlardan, nemden ve temasla vücutta oluştuğunu ifade eden uzmanlar, ortak kullanım malzemelerine dikkat çekti.
Yüzme havuzları, banyolar, ortak kullanılan terlik ve tarak gibi malzemeler mantar enfeksiyonunun bulaşmasını kolaylaştırıcı faktörler olduğunu ifade eden Bursa Özel Hayat Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, "Havaların ısınması ve nemlenmesiyle birlikte mantar enfeksiyonlarındaki sıklık da artıyor. Mantar enfeksiyonu temas yoluyla buluşuyor. Tabi en çok deride etkilediği yerler saç tırnak ve yine ayak kasık gibi normal derinin keratenize alanlarında oluşuyor. Bulaşma insandan insana, hayvandan ve doğadan da yine temas yoluyla bulaşabilir" diye konuştu.
EN ÖNEMLİ ETKEN ‘AYAKLARIN KURU KALMASI’
Aslında korunmada en önemli nokta kişinin kuru kalması olduğunu ifade eden Yılmaz, "Tabi ki ayaktaki mantar enfeksiyonları kuru kalma olayını gerçekleştiremediğimiz zaman gerçekten hem tedavi anlamında zorluklarla karşılaşılıyor. Hem de birçok mikroba giriş kapısı oluyor. Özellikle parmak arasında beyazlama şeklinde görülen mantar enfeksiyonları için ciddi seyredebilen bakteriyel enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu anlamda tabi ki tedavi için mutlaka hekime başvurmaları gerekiyor. Mantar tedavisinde ise en önemlisi kuruluğun yanında ilaç tedavisidir. İlaç kullanımında ise mantar geçermiş gibi oluyor aslında oradaki mantar tam temizlenmemiş oluyor. Bunun için bir süre sonra uygun ortam bulunca mantar yine ürüyor. O yüzden kesinlikle geçti gibi gözüken tedavinin bir hafta daha devam etmesidir. En azından tekrar etme riskini azaltmış oluruz" dedi.
SIK SIK AYAKKABILARINIZI DEĞİŞTİRİN
Mantar enfeksiyonlarında tekrar etme riskini azaltmak için ayakkabıların da içine mantar spreylerinin uygulanmasını öneren Yılmaz, "Genelde tedavi verirken krem ve sprey tercih ediyoruz. Spreyi ayakkabıların içine uygulanmasını istiyoruz. Ayakkabıları gün aşırı yerine her gün farklı ayakkabı giymek gerekiyor. Giymediğiniz ayakkabı kurumasını sağlıyoruz. Özellikle yaz dönemi için delikli, sandalet türü hava alan ayakkabıları kullanmak çok önemlidir. Özellikle ayak mantarı olan kişiler için bu tavsiyeler çok önemlidir. Çorap kullanımı da çok önemlidir. Ayak nemli kaldığı zaman ilk başta nemi emme görevi görür. Ama burada çorap tercihi çok önemli, kesinlikle pamuklu ve teri nemi alan çoraplar kullanılmalıdır. Fakat bazı hastaların ayakta terleme sorunu oluyor. O zaman da bir hekime başvurduklarında terlemeyle ilgili, terlemeyi azaltacak kremler kullanılabilir" diye konuştu.
İHA