Sofralarınızdan baklayı eksik etmeyin
Kuru ve taze olarak tüketilebilen baklanın böbrek dostu olduğunu biliyor muydunuz? İdrar yollarını temizleyen ve böbreklere iyi gelen baklanın daha bilinmeyen pek çok yararı bulunuyor
Sebzelerin insan sağlığına olan yararlarını herkes biliyor. Ancak içlerinden bazıları var ki iç organların şifa kaynağı. Bunlardan birisi de özellikle böbreklere iyi geldiği belirtilen bakla.
Sofraların yeşil renkli sebzesi bakla hakkında bilgi veren Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, konuyla ilgili şunları söyledi:
VİTAMİN VE PROTEİN DEPOSU
“Bakla, vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besindir. İçeriğinde A, B, C, B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum mineralleri bolca mevcuttur. Kuru ve taze olarak tüketilebilen bu besin hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler ve böbrekler için faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.”
BAKLAYI PİŞRİLDİĞİ GÜN TÜKETİN
“Ayrıca göğüs hastalıkları ve öksürüğe de iyi gelir. Doğal depamin kaynağıdır. Depamin eksikliği, Parkinson hastalığına yol açar. Bakla, içeriğinde bulunan Lutein'den dolayı gözler için yararlıdır. Kötü kolesterolü düşürür ve kan şekerini düzene sokar. Hemoroit, kabızlığa ve baş ağrısına iyi gelir. Cilt için son derece faydalıdır. Baklayı pişirdiğiniz gün tüketmenizde fayda var. Çünkü birkaç gün bekleyen bakla yemeği, karaciğeri yorabiliyor. Ayrıca bu besini vücutta su tutma özelliği nedeniyle çok sık tüketmemek gerekiyor.”
İHA