Beden SağlığıSoğuk hava kalp krizi riskini artırıyor

Soğuk hava kalp krizi riskini artırıyor

Paylaş
Soğuk hava kalp krizi riskini artırıyor

Kış aylarında vücut ısısındaki ani değişimler kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Peki nasıl davranmalı, nelere dikkat etmeli? İşte cevabı...

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Belhhan Akpınar anlattı:

"Soğuk hava kalbe kan taşıyan (koroner) damarların büzülmesine va kalbe giden kan miktarının ciddi şekilde azalmasına neden olur. Kalbe giden kan miktarının azalması zaten vücudu ısıtmak için çalışan kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırır. Mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalamak zorunda kalan kalp daha fazla oksijene ihtiyaç duyar, ancak büzülen kan damarları bunu iletemez. Bunun sonucunda da kalp kası oksijensiz kalır ve kalp krizine yol açabilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Yüksek tansiyon hastaları, kan yağları yüksek olanlar, sigara içenler, yüksek derecede alkol tüketenler ve şeker hastaları soğuk havalarda kalp krizi riski yüksek olan gruplardır. Koroner damarlarında darlık olan kişiler, daha önce stent takılan veya baypas amelyatı geçirenler de risk altındadır. Vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi (hipotermi), bırakın kalp hastalarını bu tür bir problemi olmayan bireyleri de etkileyebilir. Vücut ısısı 35 derecenin altına düştüğü zaman otoregülasyon mekanizması bozulur ve vücut ısı kaybetmeye devam eder. Fiziksel aktivite ve spor, sağlığımız için önemli olmakla beraber soğuk kış aylarında bu aktivitelerin kapalı mekanlarda yapılması daha uygundur.

KALP KRİZİ Mİ GEÇİRİYORUM?

Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların büzülmesi veya tıkanmasına bağlı olarak kalbe oksijen akımının kesilmesidir. Belirtiler çok çeşitli olabilir; göğüste baskı hissi, kola, boyun, çene ve dişlere vuran ağrı, yanma, soğuk terleme, nefes darlığı, bulantı ve kusma, mide bölgesinde dolgunluk hissi, aşırı yorgunluk, baygınlık hissi gibi. Eğer bu şikayetlerden biri ya da birkaçı sizde olursa hemen doktorunuza başvurun. Şeker hastalarında her zaman göğüste ağrı olmayabilir. Aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı ve terlemeler de kalp krizi belirtisi olabilir.

Soğuk hava kalp krizi riskini artırıyor

BAŞKA NE YAPABİLİRİM?

Kış aylarında kendini gösteren başka sinsi kalp hastalıkları da vardır. Bunların başında miyokardit adı verilen ve kalp kası iltihabı olarak tanımlayabileceğimiz bir hastalık gelir. Miyokardit, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayıp vücudun savunma mekanizması çökünce kalbe saldıran ve kalbe zarar veren bir hastalıktır. Uzun süren bir grip enfeksiyonu sonrası sağlığınızın bir türlü düzelmemesi, sürekli yorgunluk hissi ve eforla oluşan nefes darlığı bu hastalığın önemli belirtilerindendir. Bu ve buna benzer şikayetleriniz varsa mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları doktoruna ve kardiyoloğa başvurmanız gereklidir. Unutulmamalıdır ki bu şikayetlerin uzun sürmesi kalp yetmezliğinin belirtisi olabilir ve erken teşhiş hayat kurtarabilir.

NASIL ÖNLEM ALABİLİRİM?

Yapabileceğiniz en önemli şey sağlıklı bir yaşam sürmek ve kendi kardiyak risklerinizi bilmektir. Soğuk havalarda sıkı giyinmek, başınızı, el ve ayakları sıcak tutmak en önemli tedbir olacaktır.

Ayrıca soğuk havalarda kahve ve sigara tüketiminden kaçınmak, bol sıvı almak, ilaçlarınızı düzenli kullanmak, soğuk ve rüzgarlı havalarda kapalı alanlarda spor yapmak alınabilecek tedbirler arasındadır."

Haberin Devamı