SVO (Serebro vasküler hastalık) nedir, belirtileri nelerdir? SVO nedenleri
Serebrovasküler hastalıklar, beyni besleyen damarların kanaması ya da tıkanması sonucunda ortaya çıkan, hasar gören beyin bölgesi ile ilgili bazı belirtiler gösteren bir hastalık grubudur. SVO hastalığı nedeni ile beyinde geçici ya da kalıcı bir hasar meydana gelebilir. Svo (Serebro Vasküler Hastalık) nedir, belirtileri nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.
Serebro vasküler hastalık, beyinde kan akışının daha yavaş olması ya da beyinde kanama meydana gelmesi sonucunda ortaya çıkar.
SVO (SEREBRO VASKÜLER HASTALIK) NEDİR?
Beyinde bulunan ya da beyni besleyen damarların bir nedenden dolayı kanaması ya da tıkanması halinde bu bölgede hasar meydana gelmesine SVO adı verilir. Dünyada en sık görülen ölümlerin neden olduğu hastalık grubunda ise SVO, 3. sırada yer alıyor. Aynı zamanda hastalık nedeni ile sakat kalma oranlarına göre bu hastalık da 1. sırada yer alır. SVO topluluklara ve cinsiyete göre farklılık gösteren bir çeşit hastalıktır. Kişilerin genetik faktörler ve yaşam tarzı ile yakından ilgilidir.
SVO (SEREBRO VASKÜLER HASTALIK) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastalık belirtileri tanının konması için de çok önemlidir. Bu nedenle de hasta yakınları ile hastanın vereceği bilgiler çok önemlidir. Hasta muayenesi yapıldıktan sonra bazı görüntüleme teknikleri ile teşhis koyulabilir. En çok tercih edilen tanı yöntemi ise, kranial tomografidir. Hastalık belirtileri ise, SVO'nun beyinde yer alan bölgeye göre bazı farklılıklar gösterir.
- Görmenin geçici süre gitmesi
- Baş dönmesi
- Hafızada meydana gelen bozulmalar
- Konuşmada meydana gelen bozulmalar
- Hipertansiyon (Yüksek tansiyon)
- Kalp hastalıkları
- Sigara kullanımı
- Sedanter yaşam biçimi
- Aterosklerotik damar hastalıkları
- Hiperlipidemi (kolesterol yüksekliği)
- Şeker hastalığı
- Aterosklerotik damar hastalıkları
SVO NEDEN OLUR?
Hipertansiyon: Tüm inme türleri için her zaman birincil risk faktörüdür. Beyin damar yapısını bozarak hem iskemik hem de hemorojik hem de inmeye neden olur.
Diyabet: Büyük olan damar yapısını bozarak sıkça iskemik inmeye neden olur.
Hiperlipidemi: Kan yağlarının yüksekliği (trigliseridler ve kolesterol) inme için çok önemli bir risk faktörüdür. Özellikle de artmış olan LDL (kötü kolesterol) kolesterol düzeyi ise, ateroskleroza yol açar. Bunun sonucunda ise, beyin damar yapısı hasar alır. Aynı zamanda hemorajik ve iskemik inmelere yol açar.
Obezite: Vücut kitle indeksi 30kg/m2’nin daha üstünde olan hastalarda LDL artışı, hipertansiyon, kalp damar hastalıklarına yatkınlık, diyabet riski artar ve buda genellikle inmeye neden olur.
Alkol kullanımı: Kan basıncını ve kanda bulunan trigliserid düzeyini önemli ölçüde arttırır. Kalp ritim bozukluğunu önemli ölçüde tetikleyerek hem iskemik hem de horoid inme için önemli bir risk oluşturur.
Beslenme alışkanlıkları: Balıktan, zeytinyağından ve sebze ve bakımından zengin Akdeniz diyeti inme riskini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.
Fiziksel inaktivite: Düzenli fiziksel aktivite bilinen inme risk faktörlerini önemli ölçüde azaltır. (Hipertansiyon, hiper lipidemi, obezite gibi.)
Damar hastalıları: Beyine doğru giden artardamar olarak da bilinen karotis arterlerde meydana gelen darlıklar ciddi risk faktörleri arasında yer alır.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?