Tırnaktaki beyaz çizgiler nedir?
Yeterli ve dengeli beslenilmediği takdirde tırnaklarda bazı problemler görülebildiğini biliyor muydunuz?
Diyetisyen Gülhan Koca, beslenme ve tırnak sağlığı ilişkisi ile ilgili önemli uyarılarda bulunuyor:
“Protein eksikliği, kalsiyum, selenyum, demir, çinko gibi minerallerin ve folik asit ,B12 vitaminlerinin yetersizliğinde tırnaklarda bazı bozukluklar meydana gelmektedir. Bunlar daha çok kırılma, çatlama, kabalaşma ve tabakalaşma şeklinde olabilir. En belirgin örneği ise demir eksikliği anemisinde kaşık tırnak dediğimiz tırnağın kaşık içi gibi çukurlaşmasıdır.”
VİTAMİN EKSİKLİĞİYLE ALAKASI YOK !
Tırnaklarımızda zaman zaman beyaz çizgiler veya noktalar çıkıyor. Halk arasında vitamin yetersizliğine bağlı meydana geldiği söylenen bu durumun vitamin eksikliğiyle ilgisi olmadığını söyleyen Koca şöyle devam ediyor:
“Bu beyaz çizgi ve noktalar herhangi bir darbe, manikür veya başka bir sebepten tırnağın içerisine hava kabarcıklarının girmesi sonucu oluşur. Bunun vitamin eksikliğiyle hiçbir ilgisi yoktur. Endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir. Sadece bizi görüntü olarak rahatsız edebilir.”
SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN...
• Tırnak yapısı için gerekli olan protein ve vitaminler (Folik asit, B12) için et ve kurubaklagilleri yeterli miktarlarda tüketilmeli.
• Günde 2-3 bardak süt ve yoğurt tırnaklar için gerekli olan protein ve kalsiyum açısından önemlidir.
• Demir yetersizliğini önlemek için et, yumurta, kurubaklagiller (Demirin aktifleşmesi için C vitamini içeren besinlerle alınmalı) ve koyu yeşil yapraklı sebzeler sofralarda bulundurulmalı.
• Günde 5-9 porsiyon çeşitli renklerde taze sebze ve meyvelerle tırnakların ihtiyacı olan vitamin, mineraller ve antioksidanların alımı sağlanabilir.
• Çinko içeren balık ve diğer deniz ürünleri haftada 2-3 kez tüketilmeli.
• Günde ortalama 2 litre kadar su mutlaka içilmeli.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?