Beden SağlığıTiroid kanseri en çok lenf bezlerine yayılıyor

Tiroid kanseri en çok lenf bezlerine yayılıyor

Paylaş
Tiroid kanseri en çok lenf bezlerine yayılıyor

Tiroid kanserleri tüm kanserler içinde yüzde 1 oranında görülüyor ve diğer kanser türlerine oranla genel olarak iyi seyirli oluyor. Kanserin evresine ve türüne göre lokal nüks yani yakın komşu bölgelere yayılma oranı yüksek olan hastalıkta en sık yayılım boyundaki lenf bezlerine oluyor

Tiroid kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, her hastalıkta özellikle de kanserde çok önemli olan erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Tiroid kanserlerinde en fazla metastazın boyundaki lenf bezlerine olduğunu aktaran Prof. Erbil, bu durumun hastanın ömrünü kısaltmadığını ancak metastazların ameliyatla çıkarılması gerektiğini söyledi.

Hastalığın seyrinin tümör çapına ve hastanın yaşına bağlı olduğunu dile getiren Prof. Erbil şunları söyledi:

“Tümör çapı 4 cm’in ve hastanın yaşı da 45’in üzerinde ise metastaz oranı daha yüksektir. Tiroid kanserlerinin kötü seyirli alt grupları vardır. Bu alt gruplardaki kanserlerde lokal nüks ve uzak metastaz görülme oranı daha yüksektir. Akciğer, kemik, beyin gibi organlara yayılıma uzak metastaz denir. Her kanserde olduğu gibi erken tanı ve uygun tedavi hastalığın seyri açısından çok önemlidir.”

TİROİD KANSERİ BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

Tiroid kanserini düşündürecek belirtilere dikkat çeken Erbil, ancak bu şikayetlerin iyi huylu büyük bir guatrın da belirtileri olabildiğine vurgu yaparak o belirtileri anlattı: “Boyunda fark edilen sert kitle, mevcut tiroid nodülünde ani büyüme, kitlenin rahat hareket etmemesi, boyunda şişmiş lenf bezleri, ses kısıklığı, nefes almada güçlük, yutma güçlüğü, takılma hissi, seste değişiklik ve inatçı öksürük yani akciğer metastazı belirtileri tiroid kanseri araştırması için dikkate alınır.”

TİROİD KANSERİ TANISI NASIL KONULUR?

Tiroid kanseri tanısı ultrasonografi ve iğne biyopsisi ile konuluyor. Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinin amacı bu nodülün iyi huylu/kötü huylu ayırımının yapılması. Tiroid ultrasonografisi ve iğne biyopsisi bu ayırımı yapmak için kullanılan altın standart olarak kabul ediliyor. İğne biyopsisi, nodülün içine enjektör iğnesi ile girilerek hücre çekilmesi ve mikroskop altında incelenmesi olayı. Hangi nodüle biyopsi yapılması gerektiği ultrasonografi bulgularına göre belirleniyor.

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?

İyi veya kötü huylu nodüller için yapılan tüm tiroid ameliyatlarının total tiroidektomi olarak adlandırıldığını aktaran Prof. Erbil, ameliyat yöntemi hakkında ise şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Ameliyatta iki taraflı tiroid bezi çıkarılır. Guatr nedeni ile ameliyat edilen kişilerde kanser odakları çıkabileceği için ameliyatlar total yapılır. Bu şekilde hastalığın tekrarlaması önlenir ve gerekirse, atom tedavisinin etkili olması sağlanmış olur. Papiller tiroid kanserlerinde iki taraflı tiroid bezi çıkarılır. Bazı hastalarda kanser çapı 1 cm’den küçük ise tek taraflı ameliyat uygulanabilir. Eğer lenf bezlerine sıçrama varsa lenf diseksiyonu da eklenir. Tümör çapı 4 cm’den büyük ise lenf bezine sıçrama olmasa da lenf bezleri çıkarılır. Medüller tiroid kanserlerinde tümör çapı ne olursa olsun iki taraflı tiroid bezi çıkarılır ve boyun orta bölümdeki lenf bezleri alınır. Yan bölgedeki lenf bezlerine sıçrama varsa, o bölgelerdeki lenf bezleri de çıkarılır. Anaplastik kanserde ameliyatın hiçbir yararı olmaz. Hastada solunum güçlüğü geliştiği zaman boğaza delik açma yani trakeotomi uygulanır.”

Haberin Devamı