Türk Kardiyoloji Derneği yürümeye çağırıyor!
Kalp rahatsızlıklarını azaltmak için yapılması gerekenlerin başında ağlıklı beslenme tercihleri ve fiziksel aktivite geliyor
Türk Kardiyoloji Derneği, kalp sağlığının önemini vurgulamak için 29 Eylül Dünya Kalp Gününü, Kalp Yürüyüşü’yle kutluyor. “Kalbini sev günde 10.000 adım at” temasıyla düzenlenen yürüyüş, 29 Eylül Cumartesi günü, Arnavutköy sahilinden başlayarak Rumeli Hisarı’nda sona erecek.
Tüm dünyada kalp hastalıkları ve inme nedeniyle insan yaşamı vaktinden önce sona eriyor. Yaygın inanışın aksine kadınlar da bu hastalıklardan erkeklerle benzer düzeyde etkileniyor.
Üstelik bilimsel veriler çocukların bile risk altında olduğunu ortaya koyuyor. Riski azaltmak için yapılması gerekenlerin başında sağlıklı beslenme tercihleri ve fiziksel aktivite geliyor. Topluma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak ve daha fazla harekete teşvik etmek için Türk Kardiyoloji Derneği, Dünya Kalp Federasyonu üyeleri ve işbirlikçi kuruluşların dünyanın her yerinde etkinlikler düzenleyeceği Dünya Kalp Günü’nde, kalp sağlığının önemini bir kez daha vurgulamak için Kalp Yürüyüşü’ne koşulsuz destek veriyor.
Daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam için 4 altın öneri Dünya Kalp Günü aracılığıyla kalp sağlığının önemini vurgulayan Türk Kardiyoloji Derneği, yalnızca birkaç küçük değişiklikle bile kalp hastalıkları ve inme riskinin azaltılabileceği uyarısında bulunuyor.
İşte kalp sağlığı için dört altın öneri:
1. Hareket edin: Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6’sı hareketsizlikten kaynaklanıyor. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmesi, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırıyor. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor. ,
2. Kalbe iyi gelen besinler tüketin: Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketiyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4’ü ile doğrudan bağlantılı. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı oluyor.
3. Tütüne hayır: Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölüyor. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artıyor. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000’den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybediyor. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltıyor.
4. Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin: Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde, hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek, en az bu adımlar kadar önemlidir.