Uyku apnesine dikkat!
Obeziteye, unutkanlığa, hatta depresyona neden olabilen uyku apnesinde en önemli belirtinin horlama olduğunu söyleyen Nörolog Gülten Özdemir, tedavi edilmeyen uyku apnesinin ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti
Her 100 kişiden 40’ının horlama sorunu yaşadığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, horlaması olan kişilerin yüzde 5’inde uyku apnesi görüldüğünü söyledi. Dr. Özdemir, horlama riskini artıran faktörleri,“Yaşın ilerlemesi ve kilo artışı horlama riskini artırır. Kadınlarda kilo alma kalça bölgesi, erkeklerde ise boyun ve karın çevresinde yoğunlaşır. Böylece erkek tipi kilo almada; yatar durumdayken göğüs içi basıncı daha da artar, yutak çevresindeki daralma da erkeklerin kadınlara göre daha yüksek oranda horlamasına neden olur. Menopoz döneminde ise kadınların hormonal denge değişikliğiyle birlikte, artık erkek tipi kas yapıları gelişerek horlama oranları erkeklerdeki sıklıkta olur” diye özetledi.
Horlamanın farklı tipleri olduğunu belirten Özdemir, öncelikle kişinin nasıl bir horlama sorunu yaşadığının iyi tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
ANİ KALP DURMASINA NEDEN OLABİLİR
Uyku apnesinin uykuda 10 saniyeyi aşan nefes durması olarak tanımlanabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Özdemir, “Uykuda solunum durmaları, gecede yüzlerce kere tekrarlayabilir. Her solunum durmasıyla kişi kısa süreli sık uyanıklıklar yaşar, kişi ancak uyanarak solunum durmasını giderebilir. Uykuda nefesin durmasıyla, kalp ve beyin için hayati önemi olan oksijen düzeyi düşer, karbondioksit düzeyi artar. Kalp atımları da düzensizleşir, ileri yaşlarda ani kalp durmalarıyla uykuda ani ölümlere neden olabilir. Hasta gece boyunca boyun çevresinden terler” şeklinde konuştu.
CİNSEL İSTEKSİZLİK NEDENİ
Uyku apnesi hastalarının kaliteli uyuyamadıkları için sabah yorgun uyandıklarının ve uykusuz hissettiklerinin altını çizen Özdemir, “Uyku apnesi, aşırı yorgunluğa, miskinliğe, hareketsizliğe neden olur. Bu hareketsizlik kilo artışına yol açar. Sonuçta kilo; uyku apnesi hastalığını şiddetlendireceğinden bir kısır döngüye girilmiş olur. Uykusuzluk sinirliliğe, gerginliğe, iş verimliliğinde düşmeye neden olur. Bu kişilerin trafikte kırmızı ışıkta beklerken uykuya daldıkları, uzun yolda sık trafik kazalarına sebebiyet verdikleri ortaya çıkmıştır. Cinsel fonksiyonlarda azalma ve cinsel isteksizlik görülür. Konsantrasyon güçlüklerine, belirgin dikkat ve hafıza problemleri ile unutkanlığa yol açar. Ayrıca hastaların yüzde 30’unda depresyon olduğu araştırmalarla saptanmıştır” dedi.
2