Uzmanından uyarı: Çamaşırı evin içinde kurutanlara kötü haber!
Günlük hayatta en çok fark etmeden yaptığımız hatalardan birisi de çamaşırları evin içinde kurutmak. Gerek kolay geldiğinden gerekse mevsimler nedeniyle sürekli dışarı asamadığımız çamaşırları evin içinde kurutmayı tercih ederken sağlığımızdan da oluyoruz. Uzmanlar, çamaşırları evin içinde kurutanların ne gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya olduğunu vurgularken alınabilecek önlemler hakkında da bilgi veriyor.
Günümüz koşullarında hemen hemen herkesin deterjan kullanıyor ve mis gibi kokan çamaşırlarını evin içinde kurutup tertemiz yapıyor. Fakat bu durum tahmin edildiği kadar masum değil. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel, konuyla ilgili açıklama yaparak evde çamaşır kurutmanın vereceği hasarlardan bahsetti.
DETERJANLAR KİMYASAL ATIK KİRLİLİĞİNE SEBEP OLUYOR
Evde çamaşır kurutmanın yaratabileceği sorunlara dikkat çeken Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel, deterjanların çamaşırları temizledikten sonra durulanmasına rağmen yine de üzerinde bir miktar kaldığını ve kurutma işlemi sırasında buharlaşarak bulunduğu atmosfere yayılarak kimyasal atık kirliliğine sebep olduğunu belirtiyor.
“Herkesin tercihi olan deterjanlar içinde bulunan kimyasal maddeler, suda çözünerek kirli çamaşırlarımızı temizler. Tabii ki, bu kimyasal atıklar yıkama işleminden sonra durulamaya rağmen çamaşırlarda bir miktar kalır. Kurutma işlemi esnasında su ile birlikte buharlaşarak bulunduğu atmosfere yayılarak kimyasal atık kirliliğine sebep olur. Bu nedenle çamaşırlarımızı kapalı ortam yerine açık havada kurutmak en doğru seçenektir."
ÇAMAŞIR KURUTULAN ORTAM HAVALANDIRILMALI
Günümüz koşullarında şehir yaşamı ve dış ortamda çamaşır kurutma hiç gerçekçi değil hatta hayal bile. Bu nedenle çamaşır kuruttuğumuz odaların iyi havalandırılması bu ortamda yaşlı veya bebeklerin kalmaması ikinci bir öneri olabilir. Şehir hayatında yaşayanların bu konudaki en büyük kurtarıcı ise çamaşır kurutma makineleridir. Bu durumda kurutma makineleri iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
ALERJİK BÜNYELER İÇİN DETERJAN YERİNE SABUN TERCİH EDİLEBİLİR
Alerjik bünyeli kişilerde deterjan yerine sabun kullanılabileceğine dikkat çeken Olcay Emel, kuru temizlemeyi tercih edenleri şöyle uyarıyor:
“Kuru temizlemede de perklor etilen hipoklorit kullanılmaktadır. Buharı solunduğunda karaciğer, santral sinir sistemine zarar verebilir ve karsinogendir. Bu nedenle kuru temizlemeden gelen eşyaların havalandırılmadan kullanılmaması gereklidir.”
ODADAKİ NEM DENGESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kış aylarında çamaşırların genellikle kalorifer üzerine serilerek kurutulmaya çalışıldığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş - Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tanfer Kunt ise bu durumun odadaki nem dengesini olumsuz etkilediğinin altını çizdi.
“Kaloriferin üzerine konulan çamaşırlar yoğun buharlaşma nedeni ile odanın oksijen ve nem dengesini bozar. Çamaşır kaloriferin üzerinde kuruduğu an aile bireylerini hissetmedikleri şekilde etkiler. Havasız ortamda artan nem miktarı da astım gibi hastalıkların gün yüzüne çıkmasına neden olur. Ayrıca çamaşırlardan yayılan deterjan kokusu da oksijenin kalitesine zarar verir”
KULLANILMAYAN ODALARI TERCİH EDİN
Kunt, nem dengesinin bozulmasının ve kalitesiz oksijenin bulunduğu ortamın solunum yolları hastalıkları olan kişileri daha fazla etkilediğini vurguladı.
Gribal hastalıkları bulunan kişilerin, böyle bir ortamda burun etlerinde şişme ve tıkanıklık olabileceğini aktaran Kunt, “Sonuçta ağız solunumu yapan hastalarda ağız kuruluğu, boğaz kuruluğu olması kaçınılmazdır. Kuru ve temizlenmemiş havanın alt solunum yollarına gitmesi, faranjitle ses kısıklıklarına, sesin uzun süre kaybına ve inatçı kuru öksürüklere neden olacaktır” diye konuştu.
Kunt, kış aylarında çamaşırları, evde kullanmadıkları bir odada ya da kurutma makinesi yardımıyla kurutması gerektiğini kaydetti.
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart
- Ortodonti tedavisi hangi yaş aralğında yapılmalıdır?
- Miyopi eğitim hayatını kötü etkiliyor
- Çocuğunuz altını ıslatıyorsa dikkat! Gelişim geriliğine neden olabilir: Sadece bir testle ortaya çıkıyor
- Ergenlikte protein takviyesi ciddi hastalıklara neden olabilir