Vücuttaki yara izleri kendi kendine geçer mi?
Vücudumuzda çeşitli nedenlerle yara oluşabilir. Darbeler, kesikler, enfeksiyonlar gibi nedenlerle cilt bütünlüğünde bozulmalar meydana gelebilir ve bu yaralar daha sonra vücutta iz bırakabilir. Bu yaraların iz oluşturmaması için öncelikle yaranın oluşma anında doğru müdahale gerekir. Tıp doktorunun veya deneyimli bir acil müdahale uzmanının yapacağı uygulamalar ciltte daha az yara izi oluşmasını sağlar. Ancak bazı durumlarda ciltte yine de yara izi kalabilir. Peki vücuttaki yara izleri kendi kendine geçer mi? Yara izi tedavisi nasıl yapılır?
Vücuducumuzdaki yaralar cilt renginde değişiklikler (hipo-hiperpigmentasyon), cildin çökmesi (skar) veya cildin kabarması (keloid) gibi bozukluklara sebep olabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş, her biri yara izinin tedavisinin birbirinden farklı olduğunu söylüyor. Dr. Ateş, "en kritik şey yaralanmaları en erken dönemde tedavi etmeye başlamak ve bu izlerin oluşumunu engellemektir." diyor. Dolayısıyla yaralanmalardan hemen sonra bir dermatoloji uzmanına başvuramak ve erken dönemde yara iyileştirici örtüler ve kremlerle tedavi uygulanması çok değerli.
Dr. Ateş, "vücuttaki yara izlerinin tedavisi nasıl olur?" diye sorduğumuzda ise şu şekilde cevap veriyor:
"Bazen yaralarımız cilt renginde açılma ya da koyulaşma şeklinde iyileşir. Bu durumlarda lazer tedavileri, dermapen ya da prp gibi vücudun kendi kendini onarma mekanizmalarını devreye sokarız. O bölgede oluşturduğumuz kontrollü hasarlar, o bölgedeki tüm hücreleri harekete geçirerek doğal bir iyileşmeyi tetikler. Bu iyileşme esnasında ton eşitsizlikleri de mümkün olduğunca giderilir.
Cildin çökerek iyileşmesi (skar) en zor tedavilerdendir. Ameliyat sonrası ya da akne sonrası çok karşımıza çıkar. Buradaki en büyük silahımız lazer ve altın iğneli radyofrekans sistemleridir. O bölgedeki kollajen-elastin üreten hücreleri uyarıp, deri kalınlığını artırmayı hedefleriz. Özellikle yeni nesil altın iğneli radyofrekans sistemleri cildin tüm tabakalarını uyaran bir iyileşme sağlarken yara-kabuk gibi lazerdeki olası yan etkileri azaltmaktadır.
Cildin kabararak iyileşmesinde (keloid) ise izin olduğu bölgeye kortizon enjeksiyonu ya da altın iğneli radyofrekans sistemleriyle yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir."
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?