Yakın okuma gözlüğünden lazerle kurtulabilirsiniz
40 yaş sonrası gazete, kitap ya da cep telefonunuzdaki küçük yazıları okumakta güçlük çekiyorsanız lazerden fayda görebilirsiniz
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker anlattı:
Presbiyopi nedir?
Yakını görme yeteneğinin yaşa bağlı kaybolmasıdır. 40 yaş sonrasında daha önce hiç göz problemi yaşamayanlarda bile ortaya çıkar.
Belirtileri neler?
Presbiyopi gelişmeye başladıktan sonra kişi okuduğu kitabı, dergiyi veya bir menüyü 35-40 santim daha uzakta tutma ihtiyacı duyar. Bulanık görmenin yanında okurken baş ağrısı, göz ağrısı, yorgunluk ve uyku hali olur.
Sebepleri nelerdir?
En önemli sebebi ilerleyen yaş. Presbiyopi 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Normalde gözümüzün içindeki merceğin (lensin) şekil değiştirerek yakındaki cisimleri net görme yeteneği var. Gözümüzü bir fotoğraf makinesi gibi düşünün: Tek bir objeyi uzak veya yakında netleştirmek için makinenin objektifiyle ileri - geri ayar yaparız. Gözümüzdeki lens de şekil değiştirerek yakındaki bir objeyi net görür. Ama yaş ilerledikçe bu yetenek azalır, 60 yaş civarında yok olur. Örneğin 20 yaşında bir insan, 8 santim kadar yakın bir objeyi net görebilirken, 45 yaşındaki biri ancak 35 santim ve ötesini, 50 yaşındaki biri de 50 santim ve ötesindeki bir cismi görebilir.
TEDAVİSİ ÇOK KOLAY
Presbiyopi supracor yöntemi ile tedavi edilebilir. Bu işlem esnasında gözün dış yüzeyine excimer lazer uygulanarak kornea nazikçe yeniden şekillendirilir. Supracor uzak görüşü bozmadan, hem uzak hem de yakın görmeyi tek seansta düzelten, güvenli, etkili bir yöntemdir. Daha önce yakın tedavisi konusunda birçok teknik denenmiş ancak istenilen sonuç alınamamıştı. Bu nedenle hastalarda yakın tedavisi yapılamıyor diye bir kanı oluşmuştu. Supracor’u Türkiye’de 8 yıldır uyguluyoruz. Bugüne kadar 1500’ün üzerinde hastaya bu yöntemi uyguladım. Hastalar gözlüksüz kitap, ilaç prospektüsü okuyabiliyor, bilgisayar başında 3-4 saat geçirebiliyor.
İki göze aynı anda uygulanabiliyor mu?
Evet. Hipermetrop ve miyop sorunu olan hastalara da uygulanabiliyor. Tek seansta hem uzak hem yakın görme düzeltiliyor. Supracor için bazı uygunluk kıstasları var; bu kriterler muayene ve ölçümlerle tespit ediliyor ve daha sonra hastaya tedavi uygulanabiliyor.
GÖZ ESTETİĞİ İLE YAŞLILIK İZLERİNİ YOK EDİN
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Akın Banaz anlattı:
Gözde şekil bozuklukları nelerdir?
● Üst göz kapağındaki sarkmalar,
● Alt göz kapağında torbalanma,
● Kaş düşüklükleri,
● Gerçek kapak düşüklükleri,
● Göz kapağının yaşa ya da kaslara bağlı içe ya da dışa dönmesi,
● Göz kapağında oluşan tümörler,
● Yüz felcine bağlı göz kapağının kapanmaması, tiroid hastalığına bağlı açılması.
Göz kapağı estetiği hangi yaşta uygulanmalı?
Hangi yaşta ihtiyaç varsa... Göz kapaklarındaki sarkma ve torbalar bazı kişilerde tüm hayatları boyunca neredeyse hiç görülmez. Bazılarında ise çok erken yaşlarda oluşur. Bu sorunlar bir kere başladığında artarak devam eder. Başarılı bir müdahale sonrası etki tüm hayat boyu devam ettiği için belirli bir yaşa kadar beklemek anlamlı değil. Kişi ne zaman ihtiyaç hissediyorsa ve doktoru da bu isteği onaylıyorsa müdahale planlanabilir.
Göz kapağı estetiğinde operasyon süresi nedir?
Cerrahi planlama çok önemli. Fazlalık olan cilt dokusunun alınması, yağ fıtıklarının ve kaş pozisyonunun düzeltilmesi cerrahinin temelini oluşturur. Bazı kişilerde göz kapağını kaldıran kasın tamir edilmesi ya da gözyaşı bezindeki sarkmalarda düzelme gerekebilir. Bu sebeple planlanan girişime göre, süre iki göz kapağı için 20-40 dakika arasında değişebilir. Kapak estetiğinde gerektiğinde hem alt hem de üst kapaklar birlikte ameliyat edilebilir. Bu sebeple ameliyat süresine ortalama yarım ila 1 saat arası demek uygun olur.
Operasyon sonrası süreç nasıldır?
Dokuların iyileşmesi için zamana ihtiyaç vardır. İlk 2 hafta şişlik görülebilir. Ancak ağrı beklenen bulgu değildir. İkinci hafta sonrası şişlik iyice azalmış olur ama tam iyileşme üçüncü ayda gerçekleşir. Ama ikinci haftadan sonra kişi bunu hissetmez. Hastalar 1 hafta sonra işe dönebilir.
YARIN: Göz tembelliği artık 70’inde bile tedavi edilebilir
- 10 yetişkinden birinde görülüyor! Sigara içmeyenler de risk altında
- Kalp krizi gittikçe yaygınlaşıyor! Her 15 saniyede bir insanda görülüyor
- Akciğer tomografisi ile kanserde erken teşhis mümkün
- Prematüre bebekleri korumak için eve misafir kabul etmeyin
- DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü