Yoğun stres siğillerin yayılmasına neden oluyor! Peki siğiller hangi durumda tehlikeli hale geliyor?
Siğiller; el, ayak ve yüz bölgesinde sık görülmekle birlikte genital bölge gibi yerler de dahil olmak üzere vücudun her yerine yerleşebiliyor. Bu siğillere genital siğil adı veriliyor. Siğillerin nasıl seyir göstereceğini tahmin etmek mümkün değil. Bazen yıllarca sabit kalabileceği gibi, bazen çok kısa sürede artma gösterebiliyor. Bu nedenle siğillerin tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi edilmediği zaman HPV yayılıyor ve tedavi etmek güçleşiyor.
Human papilloma virüs ya da HPV olarak bilinen virüs grubunun yaptığı bir deri hastalığ hastalığı olan siğilde, virüs, derinin üst tabakasına yerleşir ve derinin kalınlaşmasına neden olur. Ardından ürer ve çevresindeki dokulara yayılır. Derinin üst tabakasına yerleştiğinden siğiller genellikle deri renginde olur ancak bazı durumlarda koyur renk de alablir. Siğiller deri ile aynı hizada olabildikleri gibi, kimi zaman kabarık şekilde de görülebilir. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Okan, siğiller hakkında merak edilenleri anlattı…
Siğiller her kişiye bulaşmaz. Siğillerin yayılabilmesi için deri bütünlüğünün bozulması, bağışıklık sisteminin zayıflığı, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı önemli etmenlerdir. Alınan virüsün yayılmasında bağışıklık sistemi etkilidir. Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
SİĞİL NASIL BULAŞIR?
Siğillerin direkt kişiden kişiye temas yoluyla bulaştığını söyleyen Doç. Dr. Gökhan Okan, nadiren de olsa dolaylı yoldan geçebildiği ifade ediyor. Örneğin havuz, sauna, jakuzi, duş gibi ortak alanlar, spor salonları dolaylı bulaşma yerleri.
Açık kıyafet giyilmesi, çıplak ayakla yere basılması, açık ayakkabı ve terlik kullanımı, sık havuza girme, tatilde kalınan yerlerin hijyenik olmaması gibi nedenler; siğillerin daha çok yaz mevsiminde bulaşmasının sebepleri arasında yer alıyor.
GENİTAL SİĞİLLER NASIL BULAŞIR?
Genital siğiller genellikle cinsel temasla bulaşıyor. En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olan siğil, bulaştıktan sonra hemen belirti vermeyebiliyor ve kuluçka dönemi aylarca sürebiliyor. Ayrıca sadece cinsel temas değil, yakın temasla da kişiler birbirine siğil bulaştırabiliyor. Farklı şekillerde, farklı renklerde görülebilen genital siğillerin sıkı takip edilmesi, ayrıca partnerin de tedavi edilmesi gerekiyor.
SİĞİL NERELERDE ÇIKAR?
Siğiller; eller, ayaklar ve yüz bölgesinde sık görülmekle birlikte vücudun her yerine yerleşebiliyor. Erkeklerde sakal bölgesi, kadınlarda bacak bölgesi siğillerin sık görüldüğü diğer alanlar. Üstelik bu bölgelerde bulunan siğillerin yayılma ihtimali çok daha yüksek.
SİĞİL ÇEŞİTLERİ
Verruca vulgaris adı verilen yaygın siğiller: Yaygın siğiller en sık ellerde parmak çevresinde görülüyor. Tek tırnak çevresini tutabildikleri gibi, koparma sonrası tüm tırnak çevrelerine de yayılabiliyor.
Ayak tabanına yerleşen siğiller: Ayak tabanına yerleşen siğiller genellikle deri yüzeyinden aşağıya doğru iniyor. Bu sebepten baskıya neden olup, ağrı yapıyor ve nasırla çok karıştırılıyor. Sayının birden fazla olması daha çok siğil düşündürücü hale geliyor.
- Düz siğiller
- Genital siğiller
SİĞİL NASIL GELİŞİR?
“Siğillerin nasıl seyir göstereceğini tahmin etmek mümkün değildir" diyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Okan, siğillerin bazen yıllarca sabit kalabileceğini, bazen çok kısa sürede artma gösterebileceğini belirtiyor ve siğillerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Zira siğiller tedavi edilmediği zaman virüs yayılıyor ve tedavi etmek güçleşiyor.
SİĞİL TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Siğiller, çeşitli şekilde tedavi edilmektedir. Seçilecek tedavi yöntemi hastanın yaşına, siğilin yerleştiği bölgeye ve hastanın kozmetik beklentilerine göre değişir. Siğillerin tedavisi zordur ve zaman alıcıdır. Tedavi yöntemlerinden hiçbirinin yüzde yüz garantisi yoktur.
İLAÇLA SİĞİL TEDAVİSİ
- Harici uygulanan ilaçlar, kriyoterapi, elektrokoterizasyon ve lazer yöntemi ile siğiller tedavi edilir. Bazı durumlarda siğiller tedavisiz kendiliğinden geçebilir.
- Özellikle çocuk hastalarda, tedavinin zor olduğu durumlarda, yayılma görülmüyorsa belirli süre tedavisiz beklenebilir.
- Harici uygulanan ilaçlar; ya deriyi eriterek ya da bağışıklık sistemi üzerine etki ederek siğilin ölmesini sağlar.
- Deriyi incelten ilaç kullanıldığında; sağlıklı derinin ilaçtan korunması, her uygulama öncesinde lezyonun enfekte olmamasına dikkat edilmesi ve ölü derinin aralıklı olarak uzaklaştırılması önemlidir.
- Bağışıklık sistemi üzerine etkili ilaçlar, bağışıklığı güçlendirerek siğilin tedavisine yardımcı olur.
MİKRO CERRAHİİ YÖNTEMLERİ
- Krioterapi siğil tedavisi: Deriye sıvı nitrojen sıkılarak yapılan bir tedavi yöntemi olan krioterapi siğil tedavisinde sık tercih edilen bir yöntemdir. Aşırı soğuk olan sıvı nitrojen ile deri üzerindeki istenilmeyen doku dondurularak öldürülür. Belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Uygulamanın yapıldığı alanda kabuklanma ya da su toplanması görülür. Birkaç seans gerekebilir. Tedavi sonrası yaraya antibiyotikli pomat kullanılması önerilir. Anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Kozmetik sonuçları iyidir. Çalışma hayatında zorluğa neden olmaz. Koterizasyon işleminde, elektrik akımıyla siğiller yakılarak deriden uzaklaştırılır. Anestezi altında yapılan bir işlemdir. Siğilli olan deri çıkartıldığından, oluşacak açık yara bakımı önemlidir. İz kalma ihtimali vardır.
- Lazer yöntemi, siğil tedavisinde uygulanan bir diğer yöntemdir. Diğer tedavi yöntemlerine göre daha pahalıdır ve tekrarlama riski diğer yöntemlerden üstün değildir.
SİĞİL TEKRAR ÇIKAR MI?
Siğillerin tekrar çıkıp çıkmayacağı ve nerede tekrarlayacağı önceden bilinemez. Tekrarlama riskleri vardır. En sık tekrarlama riski ilk 6 aylık sürededir. Bu sürede hastaların takip edilmeleri önemlidir.
Tedavi, sadece görünen siğilleri ortadan kaldırmaktadır. Fakat hücrelerin içine yerleşen, görünmeyen virüsler de bulunmaktadır. Genelde tekrarlama cilt altında görünmeyen siğillerden dolayı olur. Tedavi sonrası kişinin yaşam tarzına dikkat etmesi, hastalığın tekrarlamasını geciktirmede önemlidir.
"Siğillerin bulaşmaması için bazı önlemlere dikkat etmek gerekir" diyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Okan, bu önlemleri sıraladı:
- “Çıplak ayakla yerlere basmayın.
- Havuz, sauna, plaj ve hamam gibi ortak kullanım alanlarında terliksiz dolaşmayın.
- Başkalarının terliklerini giymeyin.
- Başkalarıyla ortak eşya kullanılmayın.
- Erkeklerde siğil yüzde çıkmışsa, tıraş sırasında zarar vermemeye, soymamaya ve kesilmemesine dikkat edin.
- Kadınlarda bacak bölgesinde siğil varsa, ağda yaptırmayın.
- El, ayak bölgesinde siğil varsa, manikür ve pedikür yaptırmayın.
- Genital siğil açısından HPV aşısının koruyucu özellikle olduğunu unutmayın.
- ‘Çocukların neredeyse yüzde 90’ı 2 yaşına kadar en az bir kez enfekte oluyor’
- ‘Soğuk havalar kalp krizini tetikleyebilir’
- Yüksek tansiyon riski artırıyor! Uzmanı uyardı: Folik asit alımına dikkat!
- Bu hastalıklar kışın kapımızı daha sık çalıyor
- 11 yıldır Alzheimer hastası ama etkileri yavaşlatmanın sırrını keşfetti! 72 yaşındaki Uzman Nörolog'un sırrı şaşırttı