Yorgunluğunuzun nedeni B12 eksikliği mi? (B12 eksikliği nasıl giderilir?)
B12 eksikliği olan kişilerde en sık karşılaşılan durum, yorgunluk. Yorgunlukla beraber kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve bunamanın da B12 eksikliğinin belirtileri arasında yer aldığını ifade eden uzmanlar, bu durumun önüne geçilmezse ciddi sorunların ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Peki, B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği nasıl giderilir? İşte bilinmesi gerekenler...
"Yorgunluk, düşük B12 vitamini düzeylerine sahip kişilerde en sık görülen şikayettir. Ancak yorgunluk, hemen hemen her sağlık durumunun bir işareti olabilir ya da sadece yeterince uyumadığınız için yorgun olabilirsiniz” diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “B12 eksikliğinin diğer belirtileri arasında yorgunlukla beraber kafa karışıklığı, kognitif bozukluk, uyuşukluk ve karıncalanma yer alır” dedi.
VEGANLAR RİSK ALTINDA
Uzm.Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “B12 vitamini eksikliğiniz; vücudunuz besinleri doğru bir şekilde ememediğinde ve sindirim sistemi ile ilgili başka sorunlarınız olduğunda, diyetinizde doğru besinleri alamadığınızda ortaya çıkabilir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çoğu B12 hayvansal ürünlerden oluştuğu için veganlar B12 eksikliği için risk altındadır. Crohn ve çölyak hastalığı, kilo kaybı cerrahisi bariyatrik cerrahi ve kronik alkolizm, bir kişinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini yeterince emebilme yeteneğini engelleyebilir. Yaşlılar da besin emiliminde ve yetersiz beslenmede daha fazla sorun yaşar.
HAFIZA KAYBI, BUNAMA VE ANEMİYE NEDEN OLUYOR
B12 vitamini, vücudunuzun sağlıklı kırmızı kan hücrelerini oluşturmasına yardımcı olan kritik bir unsurdur. Eğer kronik B12 eksikliğiniz varsa vücudunuz ihtiyacı olan kırmızı kan hücresi miktarını yapamaz, bu da anemiye neden olabilir. B12 vitamini eksikliği olan çoğu insanın hafif bir problemi vardır. Ancak bazı durumlarda, ciddi sonuçları olabilir. Geri döndürülemez kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve bunama da dahil olmak üzere zihinsel sorunlar geliştirebilirsiniz. Düşük B12 seviyeleri de sinir hasarı ve anemiye neden olur ve kemiklerinizi zayıflatır."
HAYVANSAL ÜRÜNLER B12 KAYNAĞI
Uzm.Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi hayvansal ürünlerin ve süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi sütlü gıdaların en iyi B12 vitamini kaynakları olduğunu söyleyerek “Bal, sebze ve meyveler B12 vitamini kaynakları değildir, bu nedenle vegan diyetini takip eden insanlar için besinler yeterli olmayabilir. Bir vegan iseniz B12 ile güçlendirilmiş takviyelere ihtiyacınız vardır. Ayrıca hamile ve emziren anneler için de tavsiye edilen B12 takviyesi alabilirsiniz. Bazen B12 eksikliği, diyet dışındaki durumlardan kaynaklanır. Vücudunuz B12'yi düzgün bir şekilde ememezse B12'nizi güvenli seviyelere taşımak için bir doktor yardımına ihtiyacınız olacak” diye konuştu.
B12 EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bazı antibiyotik, antiasit, nöbet ve diyabet ilaçlarının B12 vitaminin emilimini engellediğini ifade eden Uzm.Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, B12 vitamini eksikliğinin tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
"Bazı insanlar için, vitamin takviyesi almak veya daha fazla hayvansal ürün (veya her ikisi de) tüketmek, B12 seviyelerini olması gereken yere geri getirmeye yardımcı olabilir. Ancak diğer insanların ciddi bir eksikliği olabilir ya da B12'nin düşmesine neden olan temel bir sağlık durumu olabilir. Doktorlar bir B12 eksikliğini çeşitli şekillerde tedavi edebilir. Şikayetleriniz hafif veya ılımlı ise güne bir kez alacağınız bir B12 takviyesiyle başlayabilirsiniz, haftalık olarak kullanılan bir B12 vitamini tableti işinizi görebilir veya daha az sıklıkta B12 vitamini enjeksiyonları ile bu sorunu çözebilirsiniz."
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?