Yüksek tansiyonu olanlar dikkat! Kalp duvarlarını kalınlaştırıyor
Kalp, insan vücudunun en hayati organlarından biridir. Çeşitli rahatsızlıklarımız kalp sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu olumsuzluklardan bir tanesi kalp kası-duvarı kalınlaşmasıdır. Peki, kalp kası-duvarı kalınlaşması nedir, teşhis ve tedavi yöntemleri nelerdir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yolcu ‘kalp kası-duvarı kalınlaşması’ ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yolcu, "Kalp duvarı kalınlaşması, kalp kasının yapısındaki anormal değişiklikleri ifade eden bir durumdur. Bu patolojik durum kalp kasının normal işleyişini bozarak, ritmik çalışma ve verimli kan pompalama gibi temel işlevleri etkileyebilir. Kalp duvarı kalınlaşmasının en sık görüldüğü durumlar hipertansiyon ve kardiyomiyopatilerdir. Kontrolsüz hipertansiyon kalp duvarının kalınlaşmasına ve ilerleyen zamanda kalp yetmezliğine yol açar. Bu nedenle tansiyon yüksekliğinin olumsuz etkisinden korunmak için mutlaka tansiyon ilacı düzenli kullanılmalı ve tansiyon yükselmesine izin verilmemelidir." dedi.
TANSİYON İLAÇLARINI DÜZENLİ KULLANIN
Kardiyomiyopati'nin, kalp kasının yapısal ve işlevsel bozuklukları ile ilişkili bir hastalık grubu olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yolcu. "Bu durum, özellikle kalp duvarlarının kalınlaşmasıyla karakterize edilir ve genellikle kalp kasının yapısını ve fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Kalp duvarının kalınlaşması, kalbin kanı etkili bir şekilde pompalamasını zorlaştırabilir ve böylece kardiyovasküler sistem üzerinde ciddi etkiler yaratabilir." cümlelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü, kardiyomiyopatileri 5 ana tip altında sınıflandırır:
1. Dilate Kardiyomiyopati: Dilate kardiyomiyopati, kalp karıncıklarının genişlemesi ve kasılma performansında azalma ile karakterizedir.
2. Hipertrofik Kardiyomiyopati: Bu tip, kalp duvarının asimetrik bir şekilde kalınlaşması ile tanımlanır ve genetik faktörlere bağlı olabilir.
3. Restriktif Kardiyomiyopati: Restriktif kardiyomiyopati de kasılma performansının normal olmasına rağmen kalp kasının gevşemesinde bozukluğun olduğu durumdur.
4. Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi: Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi, sağ karıncığın kas dokusunun yapısının değişmesidir.
5. Diğer Tipler: Kazanılmış veya genetik anormalliklere bağlı çeşitli tiplerdir.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yolcu, "Hipertrofik kardiyomiyopati, en sık rastlanan tip olup genellikle genetik mutasyonlarla ilişkilidir. Tanı süreci, hastanın semptomlarına ve ekokardiyografi sonuçlarına dayanır. Bu test, kalp duvarının kalınlığını ve kalınlığın derecesini belirlemek için kullanılır. Semptomlar genellikle belirgin olmayabilir ve tanı bazen tesadüfi olarak konulabilir." cümlelerini kullandı.
KALP SAĞLIĞINIZI ÖNEMSEYİN
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yolcu, kalp duvarı kalınlaşmasının tedavisi hakkında bilgileri şöyle paylaştı.
Kalp duvarının kalınlaşmasının tedavisi, semptomların ve ilişkili durumların yönetilmesine odaklanır. İlaç tedavisi, özellikle beta blokörler kalp yetersizliği ve ritim bozukluklarına karşı etkilidir. Cerrahi tedavi ve alkol ablasyonu gibi yöntemler, kalp duvarı kalınlaşmasını azaltmaya yöneliktir. Bazı durumlarda kalp pili takılması gerekebilir, bu da ritim bozukluğunu tespit ettiğinde müdahale ederek ani can kaybını engelleyebilir. Bu hastalık, uygun tedavi ve izlem ile yönetilebilir bir durumdur. Kalp sağlığına yönelik herhangi bir endişe durumunda, bir kardiyoloji uzmanına başvurmak en doğru yaklaşımdır.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?