Yumurtalık kanserine dikkat! Sinsice ilerliyor
Son 50 yılda değişen yaşam tarzı ve kalitesiz beslenme, kanser vakalarının katlanarak artmasına sebep oldu. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Alper Can, kadınlara özgü bir kanser türü olan ve geç teşhis edilebilen yumurtalık kanseri ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı
Kayıtlı verilere göre her yıl dünyada 17 milyon kişi kansere yakalanıyor ve 8 milyona yakın kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybediyor. 2017 verilerine göre ise, ülkemizde her yıl 160 bin kişinin kansere yakalandığı bildiriliyor.
Kanserlerin cinsiyetlere göre dağılımına bakıldığında erkeklerde, kadınlara göre yüzde 20 daha fazla vaka tespit edildiğini belirten Doç.Dr. Alper Can, “Kadınlarda kanser hastalığı oranı erkeklere oranla düşük olmasına rağmen tamamen kadınlara özgü olan kanser türlerinden yumurtalık kanseri geç teşhis edilmesi ile diğerlerinden ayrışıyor” diye konuştu.
BELİRTİLERİ BEKLEMEDEN KONTROLE GİDİN!
Her kanser türünde büyük önem taşıyan erken teşhisin, yumurtalık kanseri söz konusu olduğunda çok daha önemli olduğunu belirten Doç.Dr. Alper Can, “Yumurtalık kanserinin en belirgin belirtileri arasında karın ve kasık ağrısı, karında şişkinlik, kabızlık, vajinal kanama, sık idrara çıkma görülür.
Fakat ne yazık ki bu belirtiler ileri evrelerde hastayı rahatsız edebilir. Erken teşhis için şart olan rutin doktor kontrolleri, sinsice ilerleyen yumurtalık kanserinde daha büyük önem taşır. Sağlığını önemseyen tüm kadınların, evli ya da bekar olması fark etmeksizin 6 ayda bir jinekoloji muayenesi yaptırması gerekir” diye belirtti.
DOĞUM KONTROL HAPI KULLANANLAR AVANTAJLI
Yumurtalık kanseri görülen hastaların yüzde 10-15 oranında genetik yatkınlık tespit edildiğini belirten Doç.Dr. Alper Can, “Kadınların yüzde 1-2’sinde yumurtalık kanseri riski görülür ve aile hikâyesi son derece önemlidir. Sağlıklı diyet ve düzenli egzersiz yapan, güneş yolu ile D vitamini alan kadınlarda risk oranının azaldığı biliniyor.
Çok veya erken doğum yapan ve uzun süre emziren kadınlar da düşük risk grubunda yer alır. Ayrıca 20-30 yaş arasında doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri riski yüzde 50 oranında azalır” şeklinde konuştu.
Gelişen görüntüleme ve tetkik yöntemlerinin yanı sıra genetik testlerin de yumurtalık kanseri teşhisinde kullanılabildiğini belirten Can, “Genetik testler, yumurtalık kanseri riskleri hakkında bilgi verebilmesi açısından önemlidir. Öte yandan risk grubundaki kadınların tüplerinin alınmasının yüzde 50, rahmin alınmasının ise 1/3 oranında riski azalttığı öngörülür. Aile hikâyesi ve diğer etkenler eşliğinde bu cerrahi müdahaleler de değerlendirilebilir” dedi.
Kadın kanserleri arasında en sık görülen 6'ncı kanser türü olan yumurtalık kanseri, geç teşhis edilebilmesi nedeniyle jinekolojik kanser türleri arasında en yüksek ölüm oranına sahip.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?