Zerdeçal kansere panzehir oldu (Zerdeçalın faydaları nelerdir?)
Hindistan ve Uzak Doğu'da birçok hastalıkta tedavi amaçlı kullanılan zerdeçal kanserle mücadelede de çok önemli güce sahip. Prof.Dr. Murat Kartal'a göre zerdeçal kanser hücrelerini öldürüyor ve gelişmelerini önlüyor. İşte şifa deposu zerdeçalın faydaları...
18 Aralık 2017 , Pazartesi 09:34
Hint safranı olarak da bilinen, tadı köriye ve safrana benzeyen zerdeçal, uzun yıllardır medikal özellikli antioksidan baharatlar arasındaki önemini koruyor. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Başkanı Eczacı ve Farmakognozi (Doğal ve bitkisel ilaçlar bilimi ) uzmanı Prof.Dr. Murat Kartal da dünyada kanserle mücadelede etkisi ispat edilmiş en önemli bitkinin zerdeçal olduğunu söyledi. Türkiye'deki ekimi ilk defa Antalya'da başlayan zerdeçal kanser hücrelerini öldürüp gelişimini engelliyor.
ZERDEÇALIN ÖZÜ CURCUMİN
Zerdeçalın aktif maddesi curcumindir. Curcumin güçlü miktarda E ve C vitamini içerir. Yani zerdaçalı bu kadar mükemmel kılan aslında içerisindeki curcumin maddesi.Curcumin doğada bulunan iyileştirici bitkisel maddeler arasında en güçlülerinden biri Zerdeçal ise curcuminin daha hafifletilmiş, mutfak kullanımına uygun versiyonudur diyebiliriz. Demir ve manganez bakımından oldukça zengin. Aynı zamanda curcumin uyku düzenleyen ve depresyon engelleyen serotonin salgılanmasını sağlayan B6 Vitamini, diyet lif, bakır ve potasyum açısından da zengin.
Curcumin maddesi kasların daha geç yorulmasını sağlayarak spor performansına da destek oluyor, kas ağrılarının daha çabuk geçmesine ve kaslarında daha hızlı gelişmesine yardımcı oluyor.
İŞTE ZERDEÇALIN FAYDALARI
Kansere ve iltihaba savaş açar: Zerdeçalın en dikkat çeken faydalarından biri önemli derecede antienflumatuar (iltihap azaltıcı) ve antioksidan etkisi olması. Kronik iltihaplanma modern tıpta birçok hastalığın başlangıç sebebi olarak biliniyor. Zerdeçalın ise bu konuda oldukça etkili olduğu kanıtlanmış. Vücudumuzun yabancı maddelerle savaşma ve iyileşme sürecinde büyük oranda destek olur. Vücudumuzun günlük faaliyetleri esnasında ortaya çıkan, DNA’mıza zarar verip hızlı yaşlanma ve kansere sebep olabilen serbest radikallere karşı hücrelerin korunmasına destek olur.
Metabolizmayı hızlandırıp zayıflatır: Zerdeçalın metabolizma hızlandırıcı etkisi var. Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharat. Aynı zamanda yağda çözündüğü için yağlı yemeklerde kullanılması veya yağlı yemeklerden sonra alınması sindirime yardım amaçlı tavsiye ediliyor.
Diyabeti dengeler: Zerdeçal orta düzey diyabet sorunların giderir, kan şekerini sağlıklı bir seviyede tutar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Özellikle mevsim geçişlerinde hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli zerdeçal kullanımına özen göstermesi önemli. Çünkü zerdeçal serbest radikallere karşı hücreleri koruduğu ve serbest radikal oluşumuna engel olduğu için bağışıklığımıza da önemli derecede destek olur.
Karaciğer hastalıklarına iyi gelir: Vücutta bulunan toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Zerdeçal aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak vücut ısısının korunmasını sağlar, bünyenin daha hızlı temizlenmesine yardımcı olur.
Alzheimer hastalığını önleyebilir: Beyinde oksijen artışını hızlandırarak Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlüyor.
Sindirim sistemi sağlığını korur: Safra kesesine inanılmaz faydaları vardır; şişkinlik ve gaz sorunlarını giderebilir. Çiğ bir şekilde zerdeçal tüketimi sindirim sistemi sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
ZERDEÇAL NASIL KULLANILIR?
YEMEKLERDE KULLANILABİLİR: Zerdeçal tatlılar dışında her şeyle kullanılabiliyor. Körinin ve safranın yakıştığı birçok yemekle denenebilir.Özellikle yumurta ile çok yakışıyor. Kahvaltılarında yumurta tercih edenler her gün bir çay kaşığından biraz daha az ekleyerek tüketebilir. Etli yemeklerde de hem eti marine amaçlı hem de sonrasında baharat olarak kullanabilir. Zerdeçalım brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve kabak ile kullanımı oldukça yaygın.ÇAYI YAPILIP İÇİLEBİLİR: Zerdeçal çayı eski çağlardan itibaren hastalıkları tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. Günümüzde yapılan birçok bilimsel araştırma sağlığa faydalarını ispatlamış. İşte o faydalar:
- Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı neredeyse bütün organları korur.
- Zerdeçal çayı kan pıhtılaşmasını önler.
- Bütün vücudu temizleyebilen zerdeçal çayı özellikle karaciğere çok yardımcı olur.
- Mide ekşimesi, gastrit gibi sindirim sistemi sorunlarını giderir.
- Çok iyi bir antidepresandır; sinirleri ve kasları güçlendirir, sakinleştirir.
ZERDEÇAL ÇAYI TARİFİ
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı zencefil
- Limon
- Bal
HAZIRLANIŞI: Eğer kökünü aldıysanız kendiniz parçalayarak toz haline getiriyorsunuz. Eğer tozu varsa 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. İlk önce 2 bardak suyu bir demlikte kaynatın. Su kaynadıktan sonra parçalayıp toz haline getirdiğiniz zerdeçal kökünü veya 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu demliğe ekleyin. Ardından 1 çay kaşığı zencefili ekleyin. 8-10 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz. Eğer tadından hoşlanmazsanız içine biraz bal ve limon da ekleyebilirsiniz.
ZERDEÇALI KULLANIRKEN DİKKAT!
Zerdeçal aşırı kullanılmadığı sürece sağlıklı bir besin kaynağı. Bunun yanında bünyeye göre yan etkileri değişebilir. Genelde tüketimine dikkat edilmesinde fayda var. Aşırı ve yanlış kullanılması durumunda şu sağlık sorunlarıyla karşılaşmak mümkün:- Baharatlara karşı duyarlı kişilerde kramp ve gaz sorunlarına neden olabilir.
- Aşırı kullanılması durumunda kalp çarpıntısına yol açabilir.
- Kanama bozukluğu olan kişilerin uzak durması gereken bir besin kaynağıdır. Kanı incelttiği için ameliyat olacak veya yeni ameliyat olmuş hastalar geçici süre uzak durmalı.
- Karaciğer hastalarının doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir.
- Diyabet hastalarına faydalıdır ama kullanımına ve dozuna dikkat edilmeli.
- Aşırı kullanım, kan hücrelerine zarar verebilir.
Haberin Devamı