Beyazlatmıyor, zayıflatıyor!
Evde denediğimiz beyazlatma yöntemleri sağlıklı mı? Diş beyazlatan macunlar dişlere zarar veriyor mu?
Herkes dişleri bembeyaz olsun ister. Dişlerdeki renk değişimine pek çok şey sebep olsa da çay, kahve, kola, kırmızı şarap gibi içecekler ve sigara da diş estetiğini bozar. Diş renginin de ten rengi gibi kalıtsal olduğunu ve bu nedenle doğal halinin koyu da olabileceğine işaret eden Diş Hekimi Yalçın Erdin, nedeni ne olursa olsun dişlerin daha beyaz olmasının ve güzel görünmesinin mümkün olduğunu belirtti. Ancak diş beyazlatan macunların uzun süre kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
KENDİ YÖNTEMLERİNİZLE DİŞLERİNİZİ BEYAZLATMAYA ÇALIŞMAYIN
Diş Hekimi Yalçın Erdin diş estetiğinin önem kazanmasıyla beyazlatma yöntemlerinin ön plana çıktığını, tedavi ve kontrol amacıyla diş hekimine gitmeyenlerin bile dişlerini beyazlatmak için kliniklere başvurduklarını söyledi.
Evde diş beyazlatma işlemlerinin uygun koşullarda yapılmaması halinde diş eti ve dişlere zarar vereceğini kaydeden Diş Hekimi Yalçın Erdin şunları söyledi;
“Diş Beyazlatma işlemi diş hekiminin kontrol ve gözetiminde uygulanırsa, herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak, hastaların bu ürünleri evde bilinçsizce kullanması, diş ve diş etine zarar verebilir, dişte duyarlılığa neden olabilir.”
BEYAZLATICI DİŞ MACUNLARI DİŞLERDE TAHRİBATA NEDEN OLUYOR
Dişlerinde çeşitli nedenlerle sararma olanlar ve sigara tiryakileri, dişlerinin beyaz bir görünüme kavuşmasını sağlamak için beyazlatıcı etkili diş macunu kullandığında, bu tip diş macunlarının içeriğinde bulunan aşındırıcı maddeler nedeni ile dişlerinde tahribata neden olur. Minelerin zarar görmesi nedeniyle, dişlerinde sararma olanların uzun süre beyazlatıcı macun kullanmaları yerine normal macunlarla dönüşümlü olarak kullanması gerekmektedir.
ÇAYI ÇOK SEVİYORUZ AMA…
Türkiye'de çay tüketiminin çok fazla miktarda olduğuna dikkat çeken Yalçın Erdin bunun yanı sıra renkli gıdalar, sigara, kahve, çay ve asitli içeceklerin diş renginde koyulaşmaya neden olduğuna da dikkat çekti.
Yalçın Erdin şunları söyledi;
“ Açılan rengin kalıcı olması özen ister. Aşırı sigara, kahve, kola ve çay tüketenler beyazlatma işleminden sonra bu alışkanlıklarından vazgeçmez iseler, kısa zamanda renk %10-20 geriye dönebilir. Genellikle beyazlatma yaptıran hasta 6 aylık periyotlarla kontrol edilir. Yaklaşık bir yıl sonra işlemin tekrarlanması gerekebilir. Beyazlatma sonrasında seyrek olarak sıcak-soğuk hassasiyeti görülebilir. Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.”
İHA