SağlıkBitkisel ürünler 'sağlık mayını'

Bitkisel ürünler 'sağlık mayını'

Paylaş
Bitkisel ürünler 'sağlık mayını'

Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, sağlığa faydalı olduğu, cinsel gücü artırdığı iddiasıyla marketlerde, aktarlarda 'bitkisel ürün' adı altında satılan gıda takviyeli ilaçların, 'sağlık mayını' olduğunu söyledi

Kerem Zabun, market ve aktarlardaki raflarda üzerinde ’sağlığa yararlı’ veya ’cinsel gücü artırıcı’ olduğu belirtilen ya da hemoroid, kanser, prostat, kalp hastalıkları tedavisine faydalı olduğu öne sürülerek ’tıbbi ürün’ adı altında satılan bitkisel ilaçları kullanmamaları yönünde vatandaşları uyardı. Zabun, gıda takviyeli bitkisel ürünlerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini, ölümlere yol açan sonuçlara neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ÜZERİNDE SAĞLIK BEYANI BULUNMASI YASAK

Zabun, son yıllarda gıda takviyeli bitkisel ürünlerin reklamının televizyon kanallarında, internet ortamında yapıldığını, insanları yanıltarak kontrolsüz biçimde satışının gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Bitkisel ürünlerin üzerinde sağlıya yararlı ya da tedavi amaçlı olduğu yönünde yazılarla reklam, tanıtım ve satışının yapılmasının Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığını kaydeden Zabun, "Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bitkisel ilaçlar sadece eczanelerde satılabilir. Bunların dışındaki ürünler içeriği, etken maddesi belli olmayan ve kesinleşmemiş yan etkilere sahip gıda takviyeli ürünlerdir" diye konuştu.

İÇERİĞİ VE YAN ETKİLERİ BELLİ DEĞİL

Haberin Devamı

Aktarlarda, internet ortamında ve marketlerde satılan gıda takviyeli ürünlerin içeriğindeki etken maddenin türü, standart kullanım dozu ve yan etkileri kesin olarak belirlenemediği için insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkati çeken Zabun, şunları söyledi:

"Aktar ve marketlerdeki raflarda yer alan bitkisel tıbbi ürünlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ruhsatı bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın 5 kademeli ruhsatlandırma çalışmaları zor görüldüğünden firmalar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ruhsat alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu ürünlerin içeriğinde bitkisel ürünlerin yer alıp almadığına bakıyor. Adı geçen bitkisel ürünler varsa ruhsat veriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ruhsatını alan ilaçlar ’gıda takviyeli ürün’ adıyla piyasaya sürülüyor. Mevzuattaki yetersizlikten dolayı firmalar bu ürünleri sağlığa yararlı olduğu iddiasıyla satıyor. Bu ürünler başka ilaçla kullanıldığında ya da yan etkileri kesinleşmemesinden dolayı insan sağlığını olumsuz etkiliyor."

RUHSAT İÇİN 20 FİRMA BAŞVURDU

Kerem Zabun, bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması çalışmalarına başlandığını dile getirdi. Zabun, Bakanlık tarafından geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin araştırıldığını, Türkiye’de 20 firmanın ruhsat almak için başvuru yaptığını dile getirdi.

Haberin Devamı

’SAĞLIK MAYINI’ RAFLARDAN KALDIRILMALI

Yaz aylarında genellikle tüy dökücü, zayıflatıcı gibi özelliklere sahip kozmetik ürünlerin ya da cinsel gücü artırıcı özelliğe sahip olduğu belirtilen enerji içeceklerinin satıldığını aktaran Zabun, kış aylarında ise sedef, kalp rahatsızlıkları, prostat, kanser, hemoroid gibi hastalıkların tedavisine iyi geldiği öne sürülerek gıda takviyeli tıbbi ürünlerin reklam tanıtım ve satışının arttığına değindi.

Bu ürünleri internet ortamında, aktar ve marketlerdeki raflarda kontrolsüz biçimde satılmasından dolayı ’sağlık mayını’ olarak adlandırdıklarını, raflardan da kaldırılması gerektiğini dile getiren Zabun, Antalya Eczacı Odası olarak denetim yapılarak üzerinde sağlık beyanı bulunan bu ürünleri tespit edip, Sağlık İl Müdürlüğü’ne şikayet ettiklerini sözlerine ekledi.

DHA