Boğaz ağrısını geçirmenin yolları...
Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Soğuk havaların gelmesiyle birlikte bu soru hastalıkların baş göstermesinin ardından gündem olmuş durumda... Hastalanan kişiler alternatif yollar deneyerek boğaz ağrısını gidermenin peşinde...
Yaz mevsimi geride kaldı ve sonbaharda havalar yavaş yavaş yerini soğuklara bırakıyor. Bir sıcak bir soğuk derken hastalıklar da baş göstermeye başladı. En muzdarip olduğumuz hastalık ise boğaz ağrısı... Peki, Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Boğaz ağrısı viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Boğaz ağrısına neden olan en yaygın bakteri streptokok piyojenendir. Boğaz bölgesini rahatlatmak için genellikle gargara ve pastil gibi lokal tedaviler uygulanabilir. İşte boğaz ağrısını geçirmenin doğal yolları...
BOĞAZ AĞRISI İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER
Sıvı tüketimini iki katına çıkarın. Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur.
Bir kaşık bala bir tutam karabiber ekleyip üzerine birkaç damla limon sıkarak tüketin (ancak 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir).
Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar.
Mümkün olduğunca sesinizi dinlendirin. Eğer boğaz ağrınız gırtlağınızı (larenks) etkilediyse, konuşmak daha fazla tahrişe ve geçici ses kaybına (laranjit) neden olabilir.
Evde yapacağınız zencefil, karabiber, limon, bal (şeker hastalığı yok ise) karışımı 2 dakika kaynatılıp günde 3-4 bardak tüketilebilir. Bir litre kaynamış ve dinlendirilmiş suya atılacak bir yemek kaşığı karbonat ve bir yemek kaşığı tuz karışımı günde 3-4 kez buruna çekilerek burun tıkanıklığı giderilebilir.
Tavuk çorbası, iyi bilinen bir doğal soğuk algınlığı ilacıdır ve boğaz ağrısı tedavisidir. Aynı zamanda hasta olduğunuzda daha fazla sıvı almanızı sağlayan bir yiyecektir. İçine sarımsak ekleyebilirsiniz
Çaylar, infüzyonlar ve diğer içecekler yatıştırıcıdır ve hidrasyon sağlar, ancak bazen boğaz pastili kullanmak da rahatlatıcı olabilir. Eczanelerden veya marketlerden satın alınabilecek bitkisel boğaz pastilleri mevcuttur.
Boğaz ağrısı için bitkisel çözümler;
Adaçayı
Soğuk algınlığı denilince akla ilk gelen bitki çaylarından biridir. Adaçayı boğazı yumuşatır. Eğer adaçayı kaynatılır, sirke katılır ve gargara yapılırsa diş eti iltihaplarına ve ağızdaki bazı rahatsızlıklara iyi gelir. Adaçayı balgam söktürür. Vücudu ısıtarak terlemeye yardımcı olur. Bu faydaları yaşamak için adaçayını demleyerek tüketmemiz gerekir. Balla karışan adaçayının etkisi daha da çok artar. Adaçayına, bir kaç damla limon ekleyip vücudunuza C vitamini desteği sağlayabilir ya da doğal bir antiseptik olan balla tatlandırabilirsiniz.
Adaçayını asla kaynatmamak gerekir. Sadece gargara yapılacağı zaman kaynatılabilir. Bronşit, öksürük, grip, nezle, mide ve bağırsak sorunlarında son derece faydalıdır.
Papatya Çayı
Sakinleştirici etkiye sahip olan papatya çayı boğaz ağrısını da hafifletici özelliktedir. Uyku getiren bu bitkinin özellikle çalışırken içilmemesi gerekir. Bu yüzden çalışırken papatya çayını hazırlayıp soğuttuktan sonra bir şişeye koyarak gargara suyu olarak gün boyu kullanabilirsiniz.
Meyan Kökü Çayı
Meyan kökü; boğaz ağrısı tedavisinde kullanılan en eski bitkiler arasında yer almaktadır. Meyan kökü sadece boğaz enfeksiyonu için değil ağız içi yaraları, mide ülseri, alerji ve viral enfeksiyonlar için etkili bir bitkidir. Bitkinin çayını sıcak olarak içebilir ya da soğumaya bıraktıktan sonra gün içinde 3-4 kez gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.
Meyan kökü çayının aşırı tüketimi tansiyonu yükseltebilir ve potasyumu düşürebilir. Bu nedenle dikkatli kullanmanız, riske atmamak içinse gargara suyu olarak kullanmanız önerilir.
Okaliptüs Çayı
Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmek de oldukça popüler olarak kullanılan bir bitki olan okaliptüs, boğazı yatıştırırken bronşit ve sinüzit ağrılarını da hafifletir. Bitkiyi çay olarak hazırlayabilir ya da kaynar suya 2-3 kaşık okaliptüs attıktan sonra buharını soluyarak burnunuzu, sinüslerinizi açabilirsiniz. Okaliptüs çayı da soğutulduktan sonra gargara suyu olarak kullanılabilir.