'Botoks' israfını tedaviye çevirdiler
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji bölümünde kas hastaları için kullanılan ve 8 saat içinde bitirilmediği takdirde imha edilmesi gereken botoks iğnesi, aynı serviste tedavi gören kronik migren hastalara umut oldu
Devletin kas rahatsızlığı tedavisi için karşıladığı, ancak migren ve baş ağrısı tedavileri için ücretini ödemediği botoks, hastanenin uyguladığı yöntemle paylaştırılıyor.
Özel hastanelerde tek seansı 300-500 liraya mal olan botoks yöntemi üniversitede migren hastalarına bu sayede ücretsiz olarak uygulanıyor. Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, botoksun kas hastalarına belli bir dozda uygulandığını belirterek, şöyle dedi:
"Açılan dozu 8 saat içinde kullanmanız gerekiyor. Yoksa bir şekilde imha etmek zorundasınız. Biz imha etmiyoruz, 8 saat içinde doz fazlasını kronik migren ve kronik gerilim tipi baş ağrılarına uyguluyoruz. Bu hastaların normalde botoksu ücretli olarak temin etmeleri gerekiyor. Bu yöntemle migren hastalarına botoks hizmetini ücretsiz vermiş oluyoruz. Botoks yöntemi migrendeki şiddeti ve sıklığını azaltıyor. Bunun için yaklaşık 2-3 ay arayla birkaç seans yapmak lazım. Bu seansların peşinden migren ağrılarında azalma oluyor ki bu da hastalarda büyük bir memnuniyete yol açıyor."
"KADINLARDA SIK GÖRÜLÜYOR"
Migren’in 20-40 yaş arası kadınlarda sık görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, "Migrenin özellikle zonklayıcı genelde yarım baş ağrısı, ışığa, sese ve kokuya karşı bir duyarlılık söz konusu olmaktadır. Migrenin tanısında bir MR sonucundan ziyade hastanın anemizel bilgileri çok önemlidir.
Genelde tek taraflı, şakaklarda başlayan, bulantı kusmanın eşlik ettiği, en az 4 saat, en fazla 72 saat süren bir baş ağrısı türüdür. Akut migren tedavisinde normal bildiğimiz ağrı kesiciler verebileceğimiz gibi ayda birkaç ataktan fazla geçirildiğinde hastayı uzun zaman süren tedavi rejimine sokuyoruz. Fakat bazı hasta grupları çok ilaca bağlı olarak da kronik bir baş ağrısı dönemine girebilirler.
Tüm ilaçları almalarına rağmen ayda 15 günden fazla bir ağrı periyoduna da girebilirler. Ağrı kafanın komple etrafında bir sıkıştırma tarzındadır" dedi.
Gökhan CEYLAN/SİVAS, (DHA)
- Kalsiyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna neden oluyor
- Kakao yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor
- Uzmanı uyardı: Hormon üreten adrenal kitlelere dikkat!
- Kalp ritim sorunlarını doğurabilir! Kalsiyum eksikliği göz ardı edilmemeli
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat