Burun tıkanıklığı neden olur?

Burun tıkanıklığı, birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Sürekli nefes almakta zorlanmak, gece uykularının bölünmesi, gün içinde yorgunluk hissi ve hatta konsantrasyon bozukluğu gibi pek çok probleme yol açabilir.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, burun tıkanıklığı sorunu yaşayan herkesin ortak bilmesi gerekenleri anlatıyor.
Burun tıkanıklığı neden olur?
Burun tıkanıklığı, farklı nedenlerden kaynaklanabilir:
Burun eğriliği (septum deviasyonu); doğuştan veya sonradan oluşan burun kıkırdak ve kemik eğrilikleri, hava yolunu daraltarak nefes almayı zorlaştırır.
Konka hipertrofisi; burun içinde hava akışını düzenleyen konkaların büyümesi, burun tıkanıklığına sebep olabilir.
Kronik sinüzit; uzun süre geçmeyen sinüs iltihaplanmaları burun tıkanıklığına yol açabilir.
Alerjik rinit; toz, polen, evcil hayvan tüyü gibi alerjenlere karşı gelişen reaksiyonlar, burun mukozasında ödem oluşturarak tıkanıklık yapabilir.
Burun tıkanıklığı hayat kalitesini nasıl etkiler?
Burundan rahat nefes alamamak, vücut için birçok olumsuz sonuca neden olabilir. Sürekli ağızdan nefes almak boğaz kuruluğuna ve sık enfeksiyonlara yol açarken, uyku kalitesinin bozulması gün içinde halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunları beraberinde getirebilir. Ayrıca, uzun vadede solunum problemleri, oksijen yetersizliği ve horlama gibi ek sağlık sorunları da gelişebilir.
Bu problemler tedavi edilebilir
Burun tıkanıklığını gidermek için günümüzde modern tekniklerden biri ultrasonik rinoplastidir. Geleneksel burun ameliyatlarından farklı olarak, bu yöntem ultrasonik dalgalar kullanarak kemik şekillendirme işlemini çok daha hassas bir şekilde gerçekleştirir. Klasik cerrahiye göre dokuya daha az zarar verir, morarma ve ödem minimal olur. Burun yapısını doğal bir şekilde düzelterek daha iyi hava akışı sağlar. Klasik ameliyatlara kıyasla daha konforlu bir iyileşme süreci sunar.
Tanı konulan yaklaşık her 4 kadın kanserinden biri meme kanseri
Haftada 112 gram veya üstü alkol tüketenlerin beyninde damar sertliği görülme olasılığı daha yüksek
Yuttuğu çekirdek canından ediyordu! Akciğerin bir kısmının çürümesine neden oldu: 66 yaşındaki kadın böyle sağlığına kavuştu
Uzmanlardan YKS’ye girecek öğrencilere öneriler
Yeme bağımlılığının arkasındaki tehlike!