Canan Karatay: Zeytin yiyin, düz duvara tırmanırsınız
Sağlıklı beslenme ve hastalıklar konusunda ezber bozan açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez de üniversiteli gençlere seslenip, sınavlarda başarılı olmaları ve hastalıklardan korunmak için meyve suyu ve asitli içecekler yerine “Anne sütü” olarak tanımladığı “Zeytin suyu” içmelerini önerdi. Karatay, Milli Eğitim Bakanlığı’na “Okullardan kantinleri kaldırın” çağrısında bulundu
02 Aralık 2017 , Cumartesi 18:04
Gençlerin geleceğine katkı sağlamak amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından üniversiteli öğrencilere yönelik olarak İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Eğitim Günleri”nde konuşan Prof. Dr. Canan Karatay, öğütlerde bulundu. Prof. Dr. Karatay, “Zeytin en sağlıklı meyvedir. Zeytinyağı yağ değil, zeytin meyvesinden alınan en sağlıklı meyve suyudur. Turp yerseniz, turp gibi olursunuz. Beyaz peynir yanına 30-40 zeytin koyun, bütün gün düz duvara tırmanırsınız” dedi.
OKUL KANTİNLERİNDE MEYVESUYU YERİNE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI
Okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içeceklerin öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini savunan Prof. Dr. Karatay, “Okul kantinlerinde zeytin yok. Kantinleri kaldırsınlar. Zeytin en sağlıklı meyve. Bütün okullardan kantinlerin kalkması lazım. Kaldırılmıyorsa, sağlıksız meyve sularının kaldırılması lazım. Meyve suları beyinleri mahvediyor. İnsanların birbirine saldırması bundan. Meyve suyu yerine, zeytin, zeytinyağı konsun” önerisinde bulundu.
SABAH KAHVALTISINDA KEMİK SUYU
Karatay, kendisinin günlük öğününü soran gençlere “Sabah kahvaltısında 2 bardak kemik suyu, peynir, zeytin ve akşam yemeğinde evde kendi yaptığım yemeklerden Allah ne verdiyse” yanıtını verdi.
Trans yağların en zararlı yağ olduğunu söyleyen Prof . Dr. Karatay, gençlere başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere, fındık fıstık, badem yağı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ceviz, çekirdek ve tohum yağları ile köy tereyağını önerdi. Zeytinyağının aspirin gibi ağrı giderici özelliği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karatay, “Karatay ezber bozmuyor, gözlerinizi açıyor. Zeytinyağının içeriği ana sütüyle aynı. Ancak trans yağ haline geldiğinde bozuluyor. Paket içindeki yağların hepsi trans yağıdır ve katı yağlardan daha fazla zararlıdır” dedi.
'ZEYTİNYAĞI ACIKMAYI ÖNLER, TOK TUTAR'
"Küçükken kulağımız ağrıdığında annemiz kulağımıza zeytinyağı damlatırdı. Kimse kolumuzdan tutup doktora götürmedi” diyerek zeytinyağının bilinmeyen özelliklerine dikkat çeken Prof. Karatay, zeytinyağının gençler için faydalarını sıraladı.
Konuşmasında Aristo’nun “Zeytin ağacı kesenin başı vurula” sözünü hatırlatıp, “Bunu burada bizde söylesek memlekette insan kalmaz, hepsinin başı gider” diyen Prof. Dr. Karatay, şöyle konuştu:
“Zeytinyağı, en güçlü anti oksidandır. Dinçleşirsiniz, güçlenirsiniz, düşünceleriniz berraklaşır. Kalp krizini önler, kanı sulandırır. Doğal aspirin gibidir, Tek farkı, aspirin mideyi deler, bu mideyi korur. Doğal zeytinyağı kullanan ülkelerde, kalp krizi yarı yarıya azalır. Şeker hastalığını önler, varsa yok olur. Acıkmayı önler, tok tutar. Sabah zeytinyağı için, zeytin yiyin, akşama kadar acıkmaz, kimseye, sağa sola saldırmazsınız. 1 gramında 9 kalori, 100 gramında 900 kalori var. Gün boyu sürekli enerji sağlar, yorulmayız, düşüncelerimi berraklaşır. Bağışıklık sistemimiz güçlenir. Sık sık hastalanmayız. Virjin, yani doğal, bozulmamış, içine başka yağlar katılamamış, işlem görmemiş zeytinyağı, direkt kanser hücrelerini öldürür. Ömrü uzatır, sağlıklı olarak yaşlanırsınız. Bir çorba kaşığı zeytinyağı meme kanserin öneler, yüzde 28 azaltır.
'ZEYTİNİN YAPRAĞI DA ÖNEMLİ'
Zeytin dalı da yaprağı da önemli. Zeytin yaprağının özü, bakterileri, virüsleri, mantarları, parazitleri öldüren en güçlü antibiyotiktir. Bağışıklık sistemini korur. Telomerleri korur. Zeytin yaprağı çayı, boğaz ağrısını gideriz. Mide ülserini ve kolerayı tedavi eder. Adale, kas ve diş ağrılarını giderir. Ömrü uzatır. Zeytin altından çok daha kıymetli. Huzur evinde yatan yaşlılara her sabah bir kahve fincanı içmesi şart. Çocukların sağlıklı büyümeleri, sık sık grip olmamaları, kulak ağrıları çekmemeleri için.
Beyninizin çalışması için sadece beslenme değil, yaz kış demeden günde 20 dakika yürümeniz şart. Ama deli danalar gibi koşmayın. 20 dakika yürüdükten sonra mutluluk hormonu artıyor. Mutlu olursanız, derslerinizde başarılı olursunuz. Dinçleşirsiniz, hafızanız güçlenir, düşünceniz berraklaşır, öğrenmeniz kolaylaşır.”
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN