Cep telefonu belleğinizi bozuyor
Cep telefonundan mahrum kalma korkusu olan 'nomofobi' gençler arasında yayılıyor
İngilizce “no mobile” ve “phobia” kelimelerinden türetilen “nomofobi” ya da cep telefonundan mahrum kalma korkusu için Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan şunları söyledi: “Ayakkabısız sokağa çıkmak nasıl rahatsızlık veriyorsa, 18-24 yaş arasında cep telefonu olmadan sokağa çıkmak da gençlerde böyle bir etki uyandırıyor. Cep telefonu olmadan sokağa çıkan genç, güvende olmadığını düşünüyor, çünkü beyindeki güvenlik algısı değişmiş durumda. Ama nomofobinin tedavisi vardır.”
Realiteden uzaklaşan, sanal doyumlarla vaktini geçirmeye çalışan bir gençlik oluştuğunu belirten Tarhan, “Fiziksel temasın olmadığı sosyal ağlarla, yapay bir dünya, sahte gerçeklik oluştu. İnsanlar yalnızlaşıyorlar, bu durum ilerki yaşlarda Alzheimer hastalığının artmasına sebep olabilir” dedi.
Psikiyatr Ayhan Akcan ise “Gençler, cep telefonunu kaybettiğinde, evine hırsız girmiş gibi hissediyor. Korku, sıkıntı, el ve ayaklarda uyuşma, baş ağrısı, yoğun bir iç sıkıntısı, çaresizlik hissi baş gösteriyor.
Tüm bu belirtiler, kişinin hafif bağımlı olduğunu gösteriyor” ifadesini kullanıyor. Çocuk psikiyatrı Müjen İlnem de “Bu teknolojiye bağımlılıktır. Cep telefonu ve bilgisayarın yoğun kullanımı, çocuklarda unutkanlık, davranış bozukluğu, depresyona dahi yol açabiliyor” diyor.
(Habetürk)
- Kalsiyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna neden oluyor
- Kakao yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor
- Uzmanı uyardı: Hormon üreten adrenal kitlelere dikkat!
- Kalp ritim sorunlarını doğurabilir! Kalsiyum eksikliği göz ardı edilmemeli
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat