Andropoz nedir? Erkeklerde andropoz belirtileri neler? Tedavisi var mı, her erkek andropoza girer mi?
Andropoz, halk arasında erkek menopozu olarak adlandırılmaktadır ve belirli yaş aralıklarında farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Diğer yandan andropoza neden olan birtakım yaşam alışkanlıkları değiştirildiğinde önüne geçmek de mümkündür. İşte erkeklerde görülen andropoz hakkında merak edilen detaylar…
Andropoz hemen her dönem merak edilen konular arasında yer alıyor. Erkeklerde hem beden hem de ruh sağlığını etkileyen bu durum her ne kadar kadınlardaki menopoz ile birbirine benzetilse de temelde çok büyük farklılıklar barındırıyor. Bu farklardan belki de en önemlisi menopozda kadınların üreme fonksiyonu dururken, erkeklerde böyle bir şey söz konusu değildir. İşte andropoz belirtileri ve diğer ayrıntılar...
ANDROPOZ NEDİR?
‘Andropoz nedir?’ sorusunun cevabı kısaca erkeklerin 40'lı yaşların sonlarından 50'lerin başlarına geldiklerinde yaşadıkları depresyon, cinsel dürtü kaybı, erektil disfonksiyon ile diğer fiziksel ve duygusal semptomların bütünü olarak tarif edilebilir.
Andropoz genel olarak kadınlardaki menopoz ile benzetilse de temelde büyük farklılıklar bulunmaktadır. İlk olarak menopoz tüm kadınlarda görülmektedir ancak her erkek andropoza girecek diye bir durum yoktur.
Bununla birlikte menopozla birlikte kadınlarda üreme fonksiyonu tamamen dururken, erkeklerde üreme sona ermez.
Menopoz kadınlarda hormon değişiklikleri nedeniyle yaşanırken, erkeklerde depresyon gibi ruh sağlığı ile ilgili durumlar, hipertansiyon ve diyabet gibi sistemik hastalıklar ve yine kimi zaman da hormonal sebepler nedeniyle andropoz gelişimi görülebilir.
ERKEKLERDE ANDROPOZ BELİRTİLERİ NELER?
- Düşük enerji
- Depresyon ya da üzüntü hali
- Jinekomasti veya meme gelişimi
- Ereksiyon bozukluğu
- Kemik yoğunluğunda azalma
- Kas kütlesinde azalma ve fiziksel zayıflık duyguları
- Kısırlık
- Vücuttaki yağlanma oranında artış
- Kendine güven kaybı
- Libido düzeyinde azalma
- Konsantre olmada zorluk
- Uykusuzluk veya uyuma güçlüğü
- Motivasyonda azalma
ANDROPOZUN TEDAVİSİ VAR MI?
Birçok erkekte andropoz belirti ve semptomlarını çok ciddi zorluklara yol açmadıkça ya da hayatını aksatmadığı müddetçe tedaviye gerek kalmadan atlatılabilir.
Andropoz belirtilerini gidermek için en sık uygulanan tedavi türü sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, yeterli uyku düzenine sahip olma ve stresi azaltma gibi daha sağlıklı yaşam tarzı tercihidir.
Andropozun altın yatan anksiyete ve depresyon gibi psikolojik durumlarda doktor kontrolünde yapılacak ilaç tedavisi, bilişsel davranış terapisi ve yaşam tarzı değişiklikleri etkili olmaktadır.
Bununla birlikte yapılan testlerde bireyde testosteron eksikliği tespit edilmişse hormon sorunları konusunda uzman bir endokrinoloji uzmanı tarafından süreç yönlendirilebilir.
ANDROPOZ NEDEN OLUR? SEBEPLERİ NELER?
Andropoza yol açan durumların başında yaşın ilerlemesiyle birlikte görülmeye başlayan diyabet, hipertansiyon ve damar sertliği gibi sistemik rahatsızlıkların yanı sıra depresyon, orta yaş bunalımı ve anksiyete gibi ruhsal durumlar da yer almaktadır.
Bununla birlikte kişinin sigara ve alkol kullanması, hareketsizlik gibi sağlıksız yaşam alışkanlıkları da andropoza neden olan durumlar arasındadır.
Aynı zamanda kişinin cinsiyet hormonlarındaki değişim ve dengesizlikler de andropozun sebepleri arasındadır.
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Cinsel hayata heyecan katan 5 hareket! Bu hareketler partnerleri birbirinden bağlıyor
- Testosteron seviyesini düşürüyor! Bu besinleri ağzınıza bile sürmeyin
- Erkeklerin libidosunu yükseltmenin 5 yolu! Bu yöntemlerle partnerinizin aklını başından alabilirsiniz
- Kadınların libidosunu artıran 5 hareket! Partnerinizi bu hareketlerle heyecanlandırabilirsiniz