Cinsel SağlıkErkeklerde protez testis ameliyatı ve cinsel hayata etkisi

Erkeklerde protez testis ameliyatı ve cinsel hayata etkisi

Paylaş
Erkeklerde protez testis ameliyatı ve cinsel hayata etkisi

Çeşitli nedenlerden dolayı kansere yakalanıp testisini kaybeden hastalara protez testis uygulanıyor. Fonksiyonu olmayan ancak testis torsiyonu nedeniyle psikolojik durumları bozulan, cinsel hayatları sekteye uğrayan hastaların psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmesini sağlayan protez testis ameliyatı cerrahi olarak yarım saatte tamamlanabilen, kolay bir işlem.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Yeter, tek testisi alınan erkek hastalar için herhangi bir fonksiyonu olmayan ve psikolojik olarak rahatlatan testis protezi uygulaması yaptıklarını söyledi. 

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’ta bir hastanın testis torsiyonu şikayeti ile üroloji servisine başvurduğunu belirten Op. Dr. Yeter, hastanın geç kalması nedeniyle testislerden birinin alındığını ifade etti.

Erkeklerde protez testis ameliyatı ve cinsel hayata etkisi

Bu tür vakalarda hastalara testis protezi uygulaması yaptıklarını söyleyen Op. Dr. Yeter, “Bir hastamız vardı ve testis torsiyonu vakası ile bize geldi. Geç kalmış bir hastaydı. Hasta bize 3 gün sonra geldiği için yumurtasını almak zorunda kaldık. Sonra hastada psikolojik rahatsızlık başladı. Bizde hastaya testis protezinden bahsettik. Testis protezini yaptık. Aslında kozmetik olarak rahatlık veriyor. Herhangi bir şekilde fonksiyonel bir etkisi yok. Testis kaybı yaşayan hastalar utangaçlıktan dolayı gelmek istemiyorlar ancak, bunun bir sağlık problemi olduğunu düşünmek lazım. Yapacağımız işlem cerrahi olarak yarım saatte hallettiğimiz kolay bir işlem. Hastalarımız bu işlem sayesinde uzun dönemde kendilerini rahat hissediyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Testis kanseri hakkında da bilgiler aktaran Op. Dr. Yeter, “Tek testisli hastaların bir kısmı ise kendilerinin normal olarak böyle olduğunu düşünüyor ancak testisin yumurtada olması lazım ve ortalama ceviz büyüklüğünde bulunması lazım.

Çocuklarda ise 2 yaşından sonra testis inmediğinde buna da müdahale edilmesi şart. 18 yaşından sonra testis aşağı inmemişse eğer yani kasık ve karın bölgesinde ise bunun kanserleşme riski 20 kat artar. Muhakkak her bireyin muayene olması lazım” dedi.

Erkeklerde protez testis ameliyatı ve cinsel hayata etkisi