Penis eğriliği yapan Peyronie hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?
"Peyronie hastalığı, penisin eğriliğine neden olan ve cinsel ilişki esnasında rahatsızlık yaratabilen bir durumdur. Genellikle penisin yan tarafında sert plaklar oluşmasıyla karakterizedir. Bu durum, ereksiyon sırasında ağrı, peniste eğrilik ve cinsel işlev bozuklukları gibi belirtilere neden olabilir. Peyronie hastalığına yönelik tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, enjeksiyonlar, çekme cihazları ve cerrahi müdahale gibi yöntemler bulunmaktadır. Ancak, her hasta için en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi için uzman bir doktora başvurmak önemlidir."
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Berkan Reşorlu, penis eğriliği problemi hakkında merak edilen tüm soruları sizler için cevaplıyor.
Ereksiyon halinde düz durması gereken penisin sola, sağa, aşağı ya da yukarı doğru eğri durması “penis eğriliği” olarak adlandırılır.
Penis eğriliği belirtileri nelerdir?
Doğuştan penis eğriliği olan hastaların en sık doktora başvurma sebepleri; estetik kaygılar, cinsel ilişkide zorlanma ve bu durum hipospadiasa bağlı ise idrar yapma problemleri şeklindedir.Peyronie hastalığına bağlı kazanılmış penis eğriliği olanlar ise genellikle peniste ağrı, eğrilik, penis boyunda kısalma, peniste ele gelen sertlik (peyronie plağı) ve sertleşme sorunu şikayetleri ile doktora başvurmaktadır.
PENİS EĞRİLİĞİ NEDEN OLUR?
Penis eğriliği, doğuştan (konjenital) olabileceği travma, cerrahi girişim ya da peyronie hastalığı gibi kazanılmış nedenlere bağlı sonradan da ortaya çıkabilmektedir.
PENİS EĞRİLİĞİ ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ENGELLER Mİ?
Penis eğriliği çocuk sahibi olmaya engel değildir. Ancak eğrilik cinsel ilişkiye girmeye izin vermeyecek kadar ağır düzeyde ise kişi çocuk sahibi olamayacaktır.
PENİS EĞRİLİĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Doğuştan gelen penis eğriliği penis boyutu büyük olan kişilerde daha sık olarak izlenmektedir. Yine doğuştan gelen diğer genital sistem bozuklukları (hipospadias, epispadias gibi) ile birlikteliği daha sıktır.
Peyronie hastalığına bağlı penisin eğriliği ise genellikle 40 yaşından sonra görülmekte olup; diyabet, bağ dokusu hastalıkları, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, geçirilmiş prostat cerrahisi, yoğun sigara ve alkol kullanımı olan kişilerde daha sık olarak izlenmektedir.
PENİS EĞRİLİĞİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Doğuştan gelen penis eğriliğinin (konjenital penil kurvatür) ilaçla ya da ameliyat dışı yöntemlerle tedavisi mümkün değildir. Cinsel ilişkiyi zorlaştıracak derecede eğrilik varsa ya da eğrilik kişide estetik açıdan kaygı oluşturuyorsa cerrahi yöntemler (ameliyat) tek tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Erişkin yaşta oluşan penis eğriliğinin (peyronie hastalığı) tedavi yöntemleri ise; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavileri, ESWT (düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi), penis içi P-Shot uygulaması, penis traksiyon ve vakum cihazı ile cerrahi tedavi alternatiflerinden oluşmaktadır.
PENİS EĞRİLİĞİ TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Penis eğriliği tedavi edilmediği takdirde eğriliğin derecesine bağlı olarak kişinin sosyal hayatında, cinsel hayatında ve üreme sağlığında sorunlara yol açabilmektedir.
Eğrilik kişide estetik kaygılar oluşturabildiği gibi ciddi eğrilikler cinsel ilişkiyi imkansız hale getirebilmektedir. Bu hastalarda penis eğriliği cinsel ilişkide zorluk yaratacak boyutta ise aynı zamanda çocuk sahibi olma konusunda sıkıntı yaşanabilmektedir.
- Kadınların sabah akşam konuşmak istediği 5 cinsel konu! Partnerinizle konuşabilirsiniz
- Erkeklerin tahammül edemediği 5 cinsel konu! Bu konuları duymak bile istemiyorlar
- Erkeklere adını bile unutturan 5 hareket! Bu hareketler cinsel isteği 10 katına çıkarıyor
- Kadınların çok etkilendiği 5 hareket! Bu hareketler cinsel isteği 10 katına çıkarıyor
- Miyomlar bu problemlere neden olabilir!