Çocuk SağlığıUzmanından korkutan uyarı: Balon yüzünden ölebilirdi
Paylaş
Uzmanından korkutan uyarı: Balon yüzünden ölebilirdi

Gaziantep'te yabancı cisim yutması şikâyeti ile tedavi altına alınan 1 yaşındaki bebeğin midesinden 3 adet balon çıkarıldı. Bunun üzerine, Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa’ya, o balon çıkarılmasaydı nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalınacağını, çocuklarda yabancı cisim yutma probleminin hangi sonuçlara neden olabileceğini, ilk müdahalenin nasıl ve kim tarafından yapılması gerektiğini ve küçük çocukların yabancı cisim yutmalarının nasıl anlaşılacağını sorduk. İşte aldığımız cevaplar.

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | Gaziantep'te yabancı cisim yutması şikâyeti ile tedavi altına alınan 1 yaşındaki bebeğin midesinden 3 adet balon çıkarıldı. Uzm. Dr. Meltem Gülşah’ın yaptığı detaylı muayene neticesinde İsmet Cihat Kılıç’ın midesinde mavi, turuncu ve pembe renklerde 3 adet balon olduğu tespit edildi. Acil olarak tedaviye alınan minik hastaya anestezi eşliğinde endoskopi yapıldı ve balonların oldukça büyük olduğu fark edildi.

Haberin Devamı

Balonların yabancı cisim forsepsi ile başarılı bir şekilde çıkarılmasının ardından İsmet Cihat Kılıç, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Peki, aile çocuğun huzursuzluğunu önemsemeseydi ve çocuğun midesindeki 3 balon çıkarılmasaydı ne gibi bir tabloyla karşı karşıya kalacaklardı? Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa yanıtladı.

O 3 BALON ÇIKARILMASAYDI ÇOCUK ÖLEBİLİRDİ

astroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa “Bebeğin midesindeki 3 balon çıkarılmasaydı, mideyi geçtikten sonra ince bağırsakların içinde bu balonların adet ve hacim olarak büyük olması sebebiyle tıkanıklık yapma ve bağırsakları aşırı şişmesi ve gerilmesi sonucu acil ameliyat gerektirecekti, bağırsak yırtılmalarının olması ihtimali de bulunacaktı. Bu da çocuk için hayati tehlike arz eden bir durum olacaktı” dedi.

Haberin Devamı

1 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM YUTMASI NASIL ANLAŞILIR?

Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa, 7 yaş altındaki çocuklarda yabancı cisim yutmalarının her zaman anlaşılamadığını belirtti. Ancak bazı durumlarda cisim yutmalarının bazı belirtiler verdiğini açıkladı.

"7 yaşından küçük çocuklarda yabancı cisim yutmaları maalesef her zaman anlaşılmaz, ancak soluk borusuna kaçmışsa veya burunlarına bir yabancı cisim sokmuşlarsa çocukların nefes alışverişlerinde 'wheezing' dediğimiz ıslık çalar gibi bir ses duyulabilir ve bu durum ailelerin yabancı cismi fark etmelerini sağlayabilir. Bunun dışında, yutulan yabancı cisim bir tıkanıklık yaratmadığı sürece bir bulgu vermemektedir. Şanslı vakalarda, eğer cisim yeteri kadar küçükse normal dışkılama yoluyla aile çocuğun bezini değiştirirken saptayabilir ancak, eğer yutulan cismin hacmi büyükse ince bağırsakta tıkanıklık yaratarak hastada hayati tehlikeye neden olmaktadır."

EBEVEYNLERİN MÜDAHALE ETMESİ DOĞRU MU?

Uzmanından korkutan uyarı: Balon yüzünden ölebilirdi

"Ebeveynler durumu anladıklarında kesinlikle çocuklarına bir şey yedirip, içirmemelidirler" uyarısında bulunan Doç. Dr. Salih Boğa, "İlk müdahaleyi hangi doktor yapmalı?" sorusuna "mutlaka gastroenteroloji veya pediatrik gastroenteroloji hekimleri yapmalıdır." cevabını verdi. Yabancı cisim yutmalarının ilaçla tedavi edilmediğini vurgulayan Doç. Dr. Boğa, ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Çocuk, olabildiğince hızlı bir şekilde bir gastroenteroloji veya pediatrik gastroenteroloji hekimi olan bir merkeze götürülmeli. Mideyi geçmemesi ve ince bağırsaklara ulaşmaması ümidiyle endoskopi yapılması gerekir. Endoskopide çocuğun hiç zarar görmeyeceği şekilde endoskopun içinden geçirilen “yabancı cisim forsepsi” dediğimiz milimetrik tutacaklarla bu cisimler vücudun dışına çıkarılır. Yabancı cisim yutmalarının doğru tedavisi bu şekilde yapılır. Yabancı cisim yutmalarında herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır.