Çocuklardaki bacak kısalığına 'kumandalı' çözüm
Çocuklarda ortaya çıkan bacak kısalıkları hem beden hem de ruh gelişimi açısında sıkıntı yaratabiliyor. Ancak yeni teknolojik gelişmeler sayesinde artık bu problem rahatça ortadan kaldırılabiliyor
13 Mart 2017 , Pazartesi 11:51
Çocuklarda bacak kısalıklarının tedavisi nasıl olmalı? Bacak kısalıklarının düzelmesi mümkün mü? Yeni teknolojiler neleri değiştirdi? Erişkin ve Çocuklarda Uzatma ve Deformite Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Metin Küçükkaya cevapladı:
KISALIK GEÇ FARK EDİLEBİLİYOR
"Çocuklarda eğrilik olmaksızın oluşan bacak kısalıkları bazen çok geç fark edilebilir. Bunun sebebi büyüme sırasında vücudun yavaş gelişen bacak eşitsizliğine fonksiyonel olarak adapte olmaya çalışmasıdır. Genellikle çocuk parmak ucunda yürümeye ve belirgin olarak topallamaya başladığında kısalık 5 cm’ye ulaşmış olur.
Yakın zamana kadar boy uzatma cerrahisinde kemiklerin içerisine yerleştirilen ve dışarıdan kumanda edilebilen cihazlar sadece erişkin hastalarda uygulanabilmekteydi. Ebeveynlerin ve çocuk hastaların korkulu rüyası olan, bacağa dışarıdan takılarak uygulanan "ilizarov fiksatörü" denilen cihazlar artık yerini çocuklarda da dışarıdan kumanda edilebilen ve kemik içerisine yerleştirilen uzatma cihazlarına bırakıyor.
7 YAŞINDAN İTİBAREN UYGULANABİLECEK
Kumandalı kemik uzatma cihazları daha önceleri ancak erişkin hastalara uygulanabilirken teknolojinin ilerlemesiyle beraber son bir yıldır artık 7 yaşından itibaren çocuklarda da bu cihazları bacak uzatma cerrahisinde güvenle kullanabiliyoruz. Çocuklarda doğru planlamayla en az sayıda ameliyat ve tamamen içeriye yerleştirilebilen yeni teknolojiler sayesinde bacak kısalıkları ve eğrilikleri ilizarov yöntemine gerek kalmadan tamamen tedavi edilebiliyor."
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- 3 haftadan fazla sürüyorsa KOAH olabilir!
- Uyku kalitesi düşük olanlar dikkat! Uyku diyip geçmeyin
- Cinsel hayata heyecan katan 5 hareket! Bu hareketler partnerleri birbirinden bağlıyor
- Yaşlanma hızını artıran faktör! Uyku problemlerini dikkate alın
- Birmingham Üniversitesi stresten koruyan besini açıkladı!