Cushing sendromu nedir, neden olur? Cushing sendromunun belirtileri ve tedavisi
Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing Sendromu vücutta aşırı miktarda kortizol hormonu üretimi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Geçmişte Sezen Aksu, Türkan Şoray ve Yaşar Gaga gibi ünlülerle gündeme gelen Cushing Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte merak edilen soruların cevapları.
Halk arasında Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing Sendromu, tedavi edilmezse ciddi kalp ve damar hastalıklarına, depresyona, diyabete, hipertansiyona ve kemik erimesi gibi sorunlara neden oluyor. Yaşar Gaga, Türkan Şoray ve Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte Cushing Sendromu hakkında merak edilenler...
Cushing Sendromu neden olur?
Cushing Sendromu, kanda kortizol hormonunun yükselmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda stres hormonu olarak bilinen kortizolun fazlası zarar verir, makul seviyedeki hali ise vücut için gereklidir; örneğin enfeksiyon durumunda vücudu buna hazırlar. Sıklıkla romatolojik, hematolojik ve alerjik hastalıklar halinde tercih edilen glukokortikoid ilaçların uzun süre kullanımından kaynaklanır. Ayrıca böbreküstü bezinden gelişen kitleler, kortizol hormonunu fazla üretirse hastalık oluşabilir. Hipofiz bezinde kitle oluşumu halinde bu kitleler de ACTH hormonunu fazla üreterek Cushing hastalığı gelişimine neden olabilir.
Kan şekeri kontrol edilemeyen diyabet hastaları, yüksek tansiyonu olanlar, genç yaşta kemik erimesi olanlar, cildinde kolay berelenme olanlar ile cildinde morarmaları ve kırmızımsı çatlakları bulunanlar, morbid obezitesi olanlar, vücutta ani gelişen yaygın tüylenme sorunu yaşayanlar, boy uzaması geri, kilosu ise artan çocuklar, başka bir nedenle çekilen tomografi ve MR'da böbreküstünde kitle saptananlar. Cushing Sendromu'nda tedavinin genellikle cerrahidir. Cerrahiye uygun olmayan hastalarda ise medikal tedavi uygulanır.
Cushing Sendromu hormonal bir rahatsızlıktan kaynaklandığı için genellikle ilaç kullanımı sonrasında görülür. Özellikle streoid içeren ilaçların uzun süreli kullanımı nedenlerin başında gelebilir. Organ nakillerinden sonra, lupus ya da romatoid artrit gibi rahatsızlıkların tedavilerinde kullanılan ilaçlar yüksek oranda streoid içerir. Bu da kortizol artışına sebep olabilir. Hipofiz bezinde bulunan tümörler de bu rahatsızlığa sebep olabilir. ACHT adlı hormonun fazla salgılanması sebebiyle ortaya kortizol uyarımı doğar. Bunun fazla salgılanması Cushing Sendromuna sebep olur. Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması veya yine burada bulunacak tümör sebebiyle bu sendrom yine ortaya çıkabilir.
Cushing Sendromu tanısı nasıl konulur?
Cushing Sendromu’nun tanısı için öncelikle belirtileri ile ilgili detaylı olarak doktorunuzla görüşün. Bu rahatsızlıktan şüpheleniliyorsa bazı testler yapılır. Bu testlerde kortizol seviyenize bakılır. İdrar tahlili, deksametazon baskılama testi, gece yarısı tükürük kortizol seviyesi ölçümü yapılır. Sonuçlar incelenir ve sendrom tanısı koyulursa sebebinin bulunması için MR ve böbrek üstü bezlerin görüntülenmesi gibi işlemler yapılır.
Cushing Sendromu tedavi yöntemleri
Cushing sendromun tedavisi için öncelikle sebebinin bulunması gerekir. Uygulanacak yöntem buna göre seçilir. Eğer ilaç kullanımı sebebiyle oluşmuş ise doktorunuzun tercihiyle ilacın dozu bir süreliğine düşürülebilir. Eğer bir tümör sebebiyle oluşmuş ise cerrahi bir müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale yapılamayacak bir noktada ise radyoterapi uygulanabilir. Radyoterapi ile tam anlamıyla sonuç alınamamışsa kortizol üretimini baskılayan ilaçlar kullanılmaya başlanabilir. Bu tedavi seçenekleri sonuç vermemiş ise doktorunuzun tavsiyesi ile böbrek üstü bezleriniz alınabilir. Bu durumda ömür boyu ilaç kullanmanız gerekmektedir.