Dikenli incirdeki gizli tehlike!
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, dikenli incirin fazla tüketildiği takdirde bağırsaklara zarar verebileceğini açıkladı. Dikenli incir, Akdeniz Bölgesi'nde 'Frenk inciri' ya da 'Hint inciri' olarak da biliniyor
Özellikle Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye bölgelerinde, yaz aylarında tüketiciyle buluşan dikenli incirin çekirdekleri, çok tüketildiği takdirde tehlike saçıyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, doğal ortamda yetişmesi, ucuzluğu, lezzeti ve C vitamini deposu olması nedeniyle çok tüketilen bir meyve olan dikenli incirin yeterince yendiğinde bağırsakları çalıştırmasının yanında, sınır aşıldığında ise çekirdeklerinin tıkamaya yol açabileceğini, bazı vakalarda çekirdekleri ameliyatla çıkarmak zorunda kalıyoruz" dedi.
Dikenli incirin bir kerede 2 ya da 3 adetten fazla tüketilmemesi gerektiğini belirten Op. Dr. Karakan, “Vücudun enzimleri tarafından sindirilemeyen çekirdeklerin bağırsak tıkanıklığına yol açtığı unutulmamalı. Dikenli inciri fazla tüketerek şiddetli karın ağrısı ve günlerce tuvalete çıkamama gibi şikayetlerle hastanemiz aciline başvuran hastalarımız oldu. Bu hastalarımızdan birçoğunu ameliyat etmek zorunda kaldık. Bu tür vakalar geldiğinde hızlıca ameliyata alıp, bağırsakta biriken ve çekirdek yumağı haline gelen topluluğu çıkardık" diye konuştu.
Uzmanlara göre C vitamini yönünden çok zengin olan dikenli incir, tokluk hissi veren, bağırsakları çalıştıran ve lezzeti nedeniyle tercih edenlerin yanı sıra diyet yapanların da ilgisini çeken bir meyve. Yaz aylarında seyyar tezgahlarda buzun üstünde soğutularak satılan dikenli incir, katkısız olması nedeniyle de her yaş grubundan insan tarafından tüketiliyor. Dikenli incir, Akdeniz Bölgesi'nde 'Frenk inciri' ya da 'Hint inciri' olarak da biliniyor.