SağlıkDiyet listeleri olmadan kilo vermeye ne dersiniz?

Diyet listeleri olmadan kilo vermeye ne dersiniz?

Paylaş
Diyet listeleri olmadan kilo vermeye ne dersiniz?

Yıllardır çeşitli diyetler deneyip kilo alıp vermeyle uğraşan o kadar çok kişi var ki… Biliyorum, siz de kilo verip geri almaktan yoruldunuz. Belki sihirli bir değnek, belki de kalorisiz ve saat sınırı olmayan bir düzen arıyorsunuz. “Şu kilolarımı vereyim, bir daha da almayayım” diyenlerdenseniz, diyet listesi olmadan sadece bazı alışkanlıklarınızı ve saat düzeninizi gözden geçirerek kilo vermeye başlayabilmeniz için 6 öneriyle geldim.

1. DOĞRU VE YETERLİ SU IÇMEK

Haberin Devamı

İlk başta size çok klişe bir öneri gibi gelse de, bu işin bir iksiri varsa o da kesinlikle sudur. Neden derseniz, ödem atmak, yağ yakmak, kas dokusunu beslemek ve metabolizmayı hızlandırmak için su içmelisiniz. Yani, özetle kilo vermek istiyorsanız su içmeniz şart . Peki ne kadar? Herkes kilosunu 35 ile çarpıp içmesi gereken suyun ml cinsinden değerine ulaşabilir. “Ben su yerine çay kahve içiyorum, olmaz mı?” diyenlerdenseniz, çay ve kahve, suyun yerine geçemez, hatta tam tersi diüretik etkileri sebebiyle vücudunuzdan sıvının atılmasına neden olur. Bu durum göz önünde bulundurularak her bir bardak kahve-çay için ek bir bardak su içmenizi öneririm.

2. YEMEĞİNİZLE İLGİLENİN

Evet, doğru duydunuz, yemeğinizin de ilgiye ihtiyacı var. Minimum 15-20 dakika boyunca sofradan kalkmayın. Ağzınıza attığınız her lokmayı iyice çiğneyip yediğiniz şeyin tadını ve lezzetini iyice anlayın. Mideye ve bağırsaklara minimum yükü bırakırsanız hazımsızlık, gaz, reflü ve kabızlık gibi şikayetlerinizin azaldığını da göreceksiniz.

Haberin Devamı

3. KALİTELİ BİR ŞEKİLDE 7-8 SAAT UYKU

Kilo verme süreciniz gece salgılanan bazı hormonlar tarafından etkilenir. Bu hormonlar leptin, ghrelin ve kortizol hormonlarıdır. Beyine acıktın sinyalini gönderen ghrelin hormonu gece saatlerinde daha fazla salgılanırken, tokluk hormonu leptin daha az salgılanır. Uykusuzluk, stres hormonu kortizolün artmasına ve duygusal durumun etkilenmesine yol açabilir. Gece saatleri mutsuz ve açken de kendimizi en kolay ulaşılabilir, en mutlu eden karbonhidratlara yönelirken buluruz. Bu da bedenimize kilo olarak yansır.

4. UYUMADAN 3-4 SAAT ÖNCE YEMEYİ VE İÇMEYİ BİTİRMEK

Öğün saatleriniz, yaşantınıza göre değişkenlik gösterebilir ama, son öğününüzü uykuya geçmeden 3-4 saat önce yapmalısınız. Örneğin, gece 00:00’da uyuyorsanız 21:00’de, vardiyalı bir işte çalışıyorsanız gece 03:00’te uyuyorsanız 00:00’da son atıştırmalığınızı yiyebilirsiniz. Bu şekilde yağ yakımınızı desteklemiş olacaksınız.

5. UYANDIKTAN EN FAZLA 1-2 SAAT İÇİNDE İLK ÖĞÜNÜNÜZÜ YAPMAYA BAŞLAYIN

Haberin Devamı

Uyandıktan sonra sağlıklı ve dengeli bir öğün yapmak, kan şekerinizi düzenlemeye, iştahınızı kontrol etmeye, ani tansiyon ve kan şekeri düşüşlerini önlemeye ve uzun açlıklar sonrası aşırı yemeyi engellemeye yardımcı olur. Bu bahsettiğim ilk öğün, sabah 09.00’da uyanıyorsanız kahvaltı olabilir, sabah 05.00-06.00’da uyanıyorsanız kuruyemişle beraber bir meyve olabilir, sabah 12.00’de uyanıyorsanız öğle yemeği de olabilir.

6. BAĞIRSAK SAĞLIĞI

Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasına sahip olan bireylerin kilo kontrolünü daha rahat sağlayabildiklerini ve yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre probiyotik kullanımının tokluk hissini artırdığını, yağ depolanmasını azalttığını göstermektedir. Tabii, “mutlu bağırsaklar mutlu insanlar” sözünü de hatırlayıp stres kontrolü ve serotonin hormonunun da desteklendiğini göz önünde bulundurunca bağırsak sağlığımızın ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız.