SağlıkErtelenen Görevler Beyni Nasıl Etkiliyor? Prokrastinasyonun Psikolojisi

Ertelenen Görevler Beyni Nasıl Etkiliyor? Prokrastinasyonun Psikolojisi

Paylaş
Ertelenen Görevler Beyni Nasıl Etkiliyor? Prokrastinasyonun Psikolojisi

Bir işi sürekli ertelemek çoğu kişinin hayatında sıkça karşılaştığı bir durum. Ancak bu davranış sadece zaman yönetimiyle ilgili bir sorun değil; aynı zamanda psikolojik bir temele dayanıyor. Psikologlara göre, erteleme alışkanlığı bireylerin kaygıdan kaçınma çabasıyla bağlantılı. Kısa vadede rahatlama sağlasa da uzun vadede suçluluk, öz güven kaybı ve artan stres gibi sorunlara yol açabiliyor.

Selin Öznesil/Posta.com.tr - Toronto Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, ertelemenin beynin karar verme ve ödül mekanizmalarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre, beyin kısa vadeli ödülleri uzun vadeli faydalara tercih ediyor ve bu da bireyleri anlık zevklere yöneltiyor. Bu durum, “Bir dizi daha izleyeyim, sonra başlarım” gibi düşüncelerle kendini gösteriyor.

Haberin Devamı

Uzman Klinik Psikolog Ali Yılmaz, erteleme davranışını aşmanın en etkili yollarından birinin “5 Dakika Kuralı” olduğunu belirtiyor. Bu kurala göre, kişi yapmak istemediği bir göreve sadece 5 dakika odaklanacağını taahhüt ediyor. Beyin, bu kısa sürenin getirdiği düşük baskı sayesinde görevle daha kolay bağ kuruyor ve çoğu zaman görev tamamlanana kadar çalışmaya devam ediyor.

Uzmanlar, görevleri daha küçük parçalara bölmenin, yapılacak işler için net bir zaman çizelgesi oluşturmanın ve dikkat dağıtıcı unsurları (telefon, sosyal medya vb.) ortadan kaldırmanın prokrastinasyonla mücadelede önemli adımlar olduğunu vurguluyor.