SağlıkEt ile tatlıyı tüketirken dikkat!

Et ile tatlıyı tüketirken dikkat!

Paylaş
Et ile tatlıyı tüketirken dikkat!

Yağ alımının fazla olduğu bir ana öğünde üzerine yağlı ve şerbetli bir hamur tatlısı yendiğinde ciddi sağlık sorunlarının oluşması kaçınılmaz oluyor

RÖPORTAJ: Senim Hande TANAY

senim.tanay@posta.com.tr

Dün sizlerle Kurban Bayramı'nda sağlıklı kalmanın püf noktalarını veren yazı dizimizin ilk bölümünü paylaşmıştık.

Et ile tatlıyı tüketirken dikkat Bugün de Nişantaşı Nişantaşı Hospital Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızın ikinci ve son kısmını yayınlıyoruz.

Herkese mutlu ve sağlıklı bayramlar diliyoruz...

- Eti tek başına yemek mi yoksa yanında birtakım sebzelerle yemek mi daha doğru?

Dengeli ve yeterli beslenmenin olmazsa olmaz ilkelerinden biri de her besin grubundan kararınca tüketmektir. Aşırı miktarda tek tip besin (kırmızı et) yerine çeşitli yiyeceklerden az miktarlarda oluşan bir öğün planlaması yapmak gerekir. Mesela etin tüketileceği bir öğle öğününe 1 kepçe çorba ile başlayıp et haşlamanın yanında buharda sebze veya salata tüketmek, 1 su bardağı ayran ve 1-2 dilim kadar tam buğday ekmeği eklemek bu dengeyi sağlayacaktır.

>> KAHVALTIDA ET YEMEYİN! - YAZI DİZİSİ 1. BÖLÜM-
- Etin yağlı bölümlerini yemek ne tür sıkıntılar doğurur?

Kırmızı et, yağlılık oranı arttıkça daha fazla kalori ve daha fazla kolesterol içerir. Hayvanın iç yağı karıştırılarak hazırlanan kıyma, sakatat ve kaburga gibi yağ oranı fazla etler kilo almamızda ya da kan kolesterol seviyemizin yükselmesinde etkin olabilir.

- Şeker, tansiyon, kalp, kolesterol, diyaliz ve böbrekleriyle ilgili sorun yaşayan hastalara önerileriniz neler?

Diyabet, kalp-damar hastalıklarına sahip bireyler bayram süresince et ve tatlı tüketimine dikkat etmeliler. Etin içinde bulunan doymuş yağlar ve tatlıların yapımında kullanılan şerbet ve fazla miktardaki yağ kolesterol seviyesinde yükselme, hipertansiyon ve şeker yükselmesine neden olabilir. Bu tür yükselmeler kalp krizi, şeker koması, felç-inme riski oluşturabilir. Kronik karaciğer ve böbrek hastaları için etin içerdiği yüksek miktardaki protein ciddi problemler oluşturabilir. Özellikle diyalize giren böbrek hastaları için kanda bulunan fosfor seviyesinde ani yükselmeler ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bayramda tüketilen hayvansal kaynaklı yiyeceklerin vücutta oluşturacağı zararları azaltmak amacıyla neler yapmalıyız?

Bayram sonrasında mutlaka iyi planlanmış bir beslenme düzeni ile birlikte bayramda yaptığımız beslenme alışkanlıklarının kötü izlerini silmemiz gerekiyor. Bir süre kırımız et yerine haftanın birkaç günü balık ve günün mutlaka bir öğünü sebzelerden oluşan bir beslenme düzen planlamalıyız. Posalı yiyecekleri olabildiğince fazla tercih edip bağırsaklarımızın kırmızı etin yıkım ürünlerinden temizlenmesini sağlamalıyız.

Posayı artırmak için her gün en az bir öğünde sebze yemeği, sabah kahvaltısında bol domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, öğle ve akşam öğünlerinde bol salata, haftanın iki üç günü kuru baklagil yemekleri, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketebiliriz. Kırmızı et tüketiminin kötü etkilerini silmek için omega-3 kaynağı olan balığı tercih etmeliyiz.

ET İLE TATLIYI AYNI ÖĞÜNDE TÜKETMEYİN!

- Et ile tatlıyı aynı öğünde tüketirsek ne olur?

Kurban Bayramı'nda karşımıza çıkan en büyük sindirim sistemi problemi hazımsızlık ve mide ağrısıdır. Bu tür şikayetlerin en temel sebebi fazla miktarda et tüketimi sonucu aşırı miktarda yağ almamızdır.

Yağ alımının fazla olduğu bir ana öğünde üzerine yağlı ve şerbetli bir hamur tatlısının da yendiği düşünülecek olursa ciddi sağlık sorunlarının oluşması kaçınılmaz olacaktır. Ana öğünlerde değil de öğün aralarında tüketilecek günlük en fazla bir porsiyon tatlı ile sindirim sistemi rahatsızlığı yaşama ihtimalinizi azaltırsınız.

- Mide ağrısı ve krampları, bulantı, kabızlık, reflü gibi sorunlar yaşamamak istiyorsak nelere dikkat etmeliyiz?

Sindirim sistemi rahatsızlığı olsa da olmasa da birçok kişinin bayramda alıştığı beslenme düzeninin dışına çıkması ile birlikte mide-bağırsak rahatsızlıkları yaşadığı görülüyor.

Özellikle kurban bayramında aşırı miktarda tüketilen kırmızı et, bir bayram geleneği olan yağlı ve şerbetli hamur tatlıların fazlasıyla yenmesi, ikram edilen çay, kahve ve gazlı içecekler, az ve sık beslenme tarzı yerine bir seferde yüksek miktarda yemek yemek sindirim sistemi sorunlarının temel nedenleridir.

Günlük hayatımızda sahip olduğumuz beslenme alışkanlıklarından çok fazla uzaklaşmadan az-az ve sık beslenerek sindirim sistemimize zarar vereceğini düşündüğümüz yiyeceklerin fazlasından kendimizi koruyarak bayramı sağlığımızı kaybetmeden geçirebiliriz.

- Bayramda egzersize ne kadar zaman ayırmalıyız?

Aktif bir yaşam tarzı bayramlar da dahil her özel günde bizimle olmalıdır. Yiyecek ve dolayısıyla kalori alımımızın arttığı bayram zamanlarında kilo almamız için egzersiz ihtiyacımız daha da artıyor. Sabah kahvaltı öncesi, küçük bir atıştırmalıktan sonra çıkılacak bir yürüyüş ya da akşamlar yemekten 1-1,5 saat sonra yapılacak herhangi bir kardiyo egzersiz ile formda kalmak mümkün olacaktır.

2

Haberin Devamı