SağlıkFazla kilolar kaderiniz olmasın

Fazla kilolar kaderiniz olmasın

Paylaş
Fazla kilolar kaderiniz olmasın

Şişmanlık, nefes darlığı, psikolojik problemler, aşırı yorgunluk gibi rahatsızlıklara da yol açıyor

Yağlanma deyince akla vücudun aşırı miktarda yağ depolaması anlaşılır. Yağlanma sonucu bir çok hastalık ortaya çıkabilir ve yaşamın kalitesi düşer. Şayet kişi harcayabileceğinden fazla kalori, özelikle de hayvansal besinler alıyorsa, o zaman vücut bu enerjiyi harcayamaz ve depolar. Kişin şişman olup olmadiği vücudun ağırlığının (KİTLE) boyunun metrekaresine (BEDEN) bölünmesi ile (Beden Kitle İndex =BKI ) elde edilebilir.

Haberin Devamı

Örneğin 170 cm boyunda olan ve 80 kg gelen bir kişi BKİ si: 80 kg: 1,70m² = 29,066 kg/m²

Normal ağırlık: BKİ?si 18-24 kg/m²

Kilolu (Hafif Şişman). BKİ?si 25-29 kg/m²

Fazlakilolu (Şişman): 29 kg/m² den fazla olanlar.

Vücut ağırlığıBKİ (kg/m2)Zayıf18Normal18-24Hafif şişman25-291. Derecede Şişman29-342. Derecede Şişman34-393. Derecede Şişman>39

KİLO VERMEK DOĞAL YOLLARLA ZAYIFLAMAK İSTİYORSANIZ TIKLAYIN

Yağlanma sebepleri;

1-) İrisi yani genetik

2-) Beslenme

3-) Yetersiz hareket etme

4-) Psikolojik faktörkler: Stres, yalnızlık ve üzülme gibi

5-) Bazı hastalıklar ki, bunun başında tiroid bezinin yetersiz çalışması

6-) Yağlı ve karbonhidratlı besinler

7-) Kortizon gibi kimyasal ilaçlar kulanma gibi sebepler şişmanlığa sebep olabilir.

Haberin Devamı

8-) Mide sinirlerinin (sensorlar) hassaslaşarak beyne sürekli açlık duygusu uyandıran sinyaler göndermesi kişinin aşırı yemesine sebep olur, çünkü mide sürekli ve aşırı miktarda asit ve enzim salgılamaya başlar.

Karbonhidratlı besinler de sağlığa zararlıdır ve de şişmanlığa neden olurlar. Burada yağlı besinleri anladıkta karbonhidratlı besinler neden şişmanlığa sebep oluyor diye bir soru akla gelebilir. Karbonhidratlı besinler deyince lifli (sebzeler meyveler) besinler değil, nişastalı besinleri özelikle de kepeksiz undan yapılan yiyecekleri kastetmekteyiz. Nişasta bir polisakkarid olup bağırsaklarda disakkaride ve kanda glikoza dönüştürülür. İnsan vücudu glikozu yağa çevirebilmektedir, bunlarsa ekmek, makarna, şeker, tatlılar ve diğer tahıl ürünlerininde bol miktarda vardır. Kanda fazladan bulunan glikoz ileride kulanılmak için yağa dönüştürülerek depolanır. Bu nedenle et, peynir ve yumurta gibi hayvansal besin yemeyenler şişmanlarlar ve hatta daha şişman olurlar, çünkü hayvansal besinler aynı zamanda proteinde içerirken nişastalı besinler hemen hemen hiç protein içermezler.

Yağlanma tipleri:

1-) Bayanlarda görülen 'Armut şekli' yağlanma, genelikle kalça ve yukarı bacaklarda yağlanma daha yoğundur.

2-) Erkeklerde görülen 'Elma şekli' yağlanma, bu genelikle erkeklerde görülen yağlanma şeklidir ve kişinin genelikle karnı bazende bütün gövdede yağlanma görülür. Şayet kişinin AAİ'si 25'i geçmişse beslenmesine dikkatetmeli ve AAİ'si 30'u gesmişse mutlaka zayiflamalıdır.

Haberin Devamı

Şişmanlık sonucu hangi hastalıklar ortaya çikabilir:

1-) Nefes darlığı ve kısa kısa nefesalma

2-) Ortopedik rahatsızlıklar; fazla kilolar eklemleri özelikle de bel ve diz eklemleri yıpranır ve ortaya artroz ve artritis çıkar.

3-) Psikolojik problemler ve bunların başında aşağılık kompleksi ve de kendine güvensizlik gibi

4-) Şişmanlık nedeniyle aşırı yorgunluk

5-) Kalp, kan dolaşımı rahatsızlıkları bunların başında; kroner kalp yetersizliği, kalp enfaktürüsü, kalp büyümesi nedeniyle kalp zafiyeti, yüksek tansiyon

6-) Şeker hastalığı

7-) Kandaki kolesterol, lipid ve trigliseridin artması

8-) Bacaklarda tromboz

9-) Kanserhastalıklar; göğüs, prosta, bağırsak, akciğer ve rahim kanseri

10-) Doğumda problemler ortaya çikabilir

11-) Uyurken aniden nefes kesilmesi (apnea)

Nasil tedavi edilebilir;

Zayıflamak için yapılan birçok diyet yapılmakta ve diyet bırakıldıktan sonra vücudun metabolik çalışması normale düşmekte ve böylece diyetlerin bir faydasi olmamakta. Kişi beslenmesine dikkat etmeli, hayvansal besinleri ve tatlı vede hamurlu yiyecekleri azaltıp, bitkisel (sebze ve meyve) besinleri artırmalı. Yenen her lokma çok çiğnenmeli böylece kişide erken doymuşluk hissi uyanır vede yediği besinleri sindirim organları degerlendireceğinden kişi zamanla az yiyerek de beslenebilir. Yemek ve kahvaltıdan önce iki bardak su içmekte kişide erken doymuşluk hisis uyandırır ve aşırı yemek yemesini önler. Bağırsak florası hayvansal besinler, alkol, sigara, kahve ve siyahçay ile tahrip olur. Bağırsak florası ve hassaslaşan mide sinirleri (sensorlar) normale dönmedikce kişi fazla yemek yemeye devam eder. Bağırsak florası için Gökçek İksiri iyi gelir. Bağırsak florası düzelmedikce ve de midedeki aşırı hasasiyet önlenemezse şişmanlıkta önlenemez.

Haberin Devamı