Helikobakter piloriye dikkat! Tedavi edilmezse kalıcı hale geliyor
Tedavi edilmediğinde ömür boyu kalıcı olabilen ve her 2 kişiden 1'inde bulunabilen helikobakter pilori (Hp) bakterisi, mide rahatsızlıklarınızın sebebi olabilir
Gastroentoloji Uzmanı Prof.Dr. Levent Demirtürk helikobakter pilori bakterisinin midedeki asit ortamına dirençli, gram (-) bakteri türü olduğunu ve gastrit, ülser, mide lenfoması, mide kanseri gibi rahatsızlıklarda rol oynayabileceğini ifade etti.
Demirtürk, "Helikobakter pilori bakterisi sosyoekonomik düzeyi düşük, gelişmekte olan toplumlarda görülme sıklığı yüzde 85'in üzerinde, endüstriyel toplumlarda görülme sıklığı ise yüzde 40'ın altında. Ülkemizde de bölgelere göre farklılıklar göstermek üzere yüzde 55-80 arasındaki sıklıkta görülmektedir. Erken çocukluk döneminde bulaşabilen ve tedavi edilmediğinde ömür boyu kalıcı olabilen bir bakteri türüdür" dedi.
BULAŞMA RİSKİ YÜKSEK
Demirtürk, enfeksiyonun hangi yolla bulaştığının tam anlaşılamadığını, dışkıdanağıza, mide içeriğinden ağıza, ağızdan ağıza bulaşabileceği gibi cinsel yolla bulaşabildiğini, özellikle yakın aile topluluklarında, toplu yaşanılan kurumlarda bulunanlarda bu bakterinin daha sık görülmesi nedenleri ile gıdalar aracılığı ile de bulaşmanın olabileceğini vurguladı.
İnsanlar düşük sayıda Hp ile enfekte olabildiğinden gıdalarda az sayıda bulunan Hp bakterisi ile insanların enfekte olma riskinin olabileceği de belirtiliyor. Bakteri ette 4 derecede 7 gün, -18 derecede 3 gün, sucuk fermantasyonu sürecinde ise 22 derece 7 gün yaşayabiliyor. Sebze meyvelerde 3 ile 5 gün arasında yaşıyor. Ürünlerin vakumlanmış olması ise bu süreci etkilemiyor. Helikobakter pilorinin gelişebildiği ideal sıcaklık 30-37 derece olup 42 derecede gelişimi değişkenlik gösteriyor. Bakteri için en uygun pH ortamı ise 4.5-7.3 arasındadır. Ancak Hp bakterisinin besinlerle bulaşıp bulaşmadığı ise bilinmiyor, bu yönde araştırmalar devam ediyor.
BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLABİLİR
Hp bakterisinin neden olabileceği rahatsızlıkların önceden belirlenemeyeceğini belirten Prof.Dr. Demirtürk Hp hiçbir problem oluşturamayabileceği gibi gastrit, ülser, mide lenfoması, mide kanseri gelişiminde rol oynayabileceğini ifade etti. Bu bakterinin saptandığı kişilerin yüzde 2 ila 20'sinde ülsere neden olabileceğini ve sindirim sisteminde yol açtığı hastalıklar dışında koroner kalp hastalığı, cilt hastalıklarından gül hastalığı, nedeni saptanamayan alerji, otoimmun tiroit hastalığı, demir eksikliğine bağlı kansızlık, pıhtılaşmada rol oynayan hücrelerin azalmasına bağlı ciltte döküntülere neden olan hastalıklara da sebebiyet verebileceği hususunda görüşler olduğunu söyledi.
NEDEN HERKESTE HASTALIK OLUŞTURMUYOR?
Prof.Dr. Demirtürk bakterinin toplumda yaygın olmasına rağmen herkeste hastalığa neden olmamasının bu mikrobu taşıyan kişinin durumuna (genetik faktörlerine, içinde bulunduğu ve etkilendiği çevresel faktörlere, beslenme tarzına) ve bakterinin zarar verici genetik özellikleri taşıyan türleri ile enfekte olunup olunmamasına (Cag A,Vac A ) bağlı olabileceğini dile getirdi.
TEDAVİ SONRASI HASTALIK NÜKSEDEBİLİR
Demirtürk "Hp enfeksiyonu rastgele bir iki antibiyotik verilerek tedavi edilemez. Tedavide kullanılan ilaçlara yıllar içinde direnç gelişmesi nedenleri ile direncin daha ön planda olduğu yörelere göre farklılıklar göstermek üzere coğrafi bölgelere özgün kombinasyonlar da kullanılabilmektedir. Tedaviden sonra bakteri nüksedebilir. Yıllık nüks oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 1 civarındayken gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 25'lere çıkıyor. Ayrıca enfeksiyona karşı bir aşı bulunmuyor" dedi.
DHA