Her derde deva: Yabani iğde
Palmitoleik asit; yani omega 7, yabani iğdenin etken maddesini oluşturuyor. Vücudun kolajen üretimini artıran bu madde, cildin kırışmasını önlüyor. Ayrıca yağ yakmayı kolaylaştırarak vücudun yağ biriktirmesini engelliyor
Yabani iğde yağının egzama, yanık, dermatit, yara ve iltihapların tedavisinde yüzyıllardır kullanıldığını belirten Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Erdem Yeşilada, yabani iğde yağının, cilt üzerindeki bu iyileştirici gücünün, içeriğindeki omega 7, E vitamini, betakaroten, antioksidan ve karotenoid gibi güçlü bileşenlerden kaynaklandığını söyledi.
Omega 7’nin hücre zarının fiziksel ve duygusal stresten korunmasında önemli rol oynadığını vurgulayan Prof. Yeşilada, “Omega 7, saç ve ciltte görülen kuruluk, yaşa ve çevresel faktörlere bağlı deri esneklik kaybı ve kırışıklıklarla mücadele ederek ciltte gözle görülür bir iyileşme sağlıyor” dedi.
Omega 7’nin, cildin su tutma kapasitesini artırarak göz kuruluğu veya vajinal kuruluk gibi sıkıntılara da çözüm olduğunu söyleyen Yeşilada, “Tırnakları ve saçları güçlendiriyor. Cildin kolajen üretimine, esnekliğinin artırılmasına ve hasarlanmış cildin iyileşmesine yardımcı olan omega 7’den, bu özelliklerinden dolayı kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde de yararlanılıyor. Yabani iğde yağının, aynı zamanda doğal bir güneş koruyucusu olduğu da biliniyor” diye konuştu.
KİLO KONTROLÜNDE DE ETKİLİ
(Haberin devamını okumak için 2. sayfaya geçiniz.)
Prof. Yeşilada’ya göre; omega 7’nin, vücudun yağ biriktirmesini engellediği Japonya’daki bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Ayrıca araştırmalar, omega 7’nin, yağ eritmenin yanı sıra, yeniden yağlanmama konusunda da başarı sağlıyor.
“Bu mucizevi madde, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak vücudun insülin hassasiyetini artırıyor. Böylece vücut glikozu yağ olarak depolamak yerine, enerjiye dönüştürüyor ve kilo kontrolü kolaylaşıyor” diyen Prof. Yeşilada, omega 7’nin ayrıca kalp-damar sağlığına da önemli katkı sağladığı görüşünde: “Palmitoleik asit, damarlarda gezinen kötü kolesterol miktarının düşürülmesinde ve bu sayede damar çeperlerinin esnekliğinin korunarak sağlam kalmasında etkili oluyor.”
2