Her yaşın besini ayrı
Uzmanlar uzun bir yaşam ve sağlıklı yaşlanma için her yaş grubuna farklı beslenme planları öneriyor.
Yaşlanmayı geciktirmek için hangi yaşta ne yemelisiniz? İşte cevabı...
0-12 YAŞ
Su için ve ‘yemek repertuarınızı’ genişletin. Çocukları çok çeşitli ve besin değeri yüksek gıdaları tüketmeye teşvik etmeliyiz; çünkü bu, onların hızla üreyen bağırsak bakterilerinin (mikrobiyom) gelişmesine yardımcı olur. İyi huylu mide bakterileri, güçlü bir bağışıklık sisteminin temelini oluşturur.
12-20 YAŞ
Kalsiyum, omega-3 ve demir... Ergenlik döneminin hızlı büyüme evresi, daha sonra osteoporoza karşı korunmak için iyi bir temel sağlayan güçlü kemikler oluşturmak üzere kalsiyum biriktirmek için altın bir fırsat. Kemiklerimiz hayatımız boyunca yenilenmesine rağmen, verimlilik zamanla azalır. Kalsiyum açısından zengin bir diyet, kemiklerin uzadığı ergenlik döneminde en iyi sonucu verir.
20’LER VE 30’LAR
Bitki proteini... Bu yaşam evresi, kaslı bir fiziğe sahip olmak için fizyolojik bir fırsat sunar. Sağlıklı bir yaşam sürmek için kasa ihtiyacımız vardır ve 30’lu yaşlarda yağsız kütle oluşturmak, 80’li ve 90’lı yaşlarımızda sağlıklı olmamızı sağlar. Bununla birlikte, kas gelişiminizi büyük miktarlarda hayvansal proteinle oluşturmaya çalışmak bir hatadır. Yüksek miktarlardaki hayvansal protein damarlarda plak oluşturarak kalp hastalığı riskini artırır. Bu nedenle işlenmiş eti mercimek, fasulye, fındık gibi bitkisel protein kaynaklarıyla değiştirin.
40’LAR VE 50’LİLER
Fermente gıdalar... Orta yaştaki kadın ve erkeklerde meydana gelen hormonal değişiklikler bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu nedenle yeni alerjiler ortaya çıkabilir. Ayrıca soğuk algınlığı veya gripten kurtulmak daha uzun sürer. Fermente gıdalardaki lif ve probiyotik bakteriler, bağırsaklarınızdaki mikrop varlığını desteklemek için lehinize çalışır. Bunlar yalnızca bağışıklık sisteminin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olmakla kalmaz, iltihaplanmayı da azaltır.
60’LAR VE 70’LER
Besin değeri yoğun yemekler... Bu yaşta, sağlıkla ilgili olasılıklar aleyhinize işlemeye başlar. Bu dönem, daha önceki yıllarda alınan yaşam tarzı kararlarının etkilerinin ortaya çıkmaya başladığı ve ömrü şekillendirdiği zamandır. Aynı zamanda kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve felçten etkilenme olasılığınızın daha yüksek olduğu dönemdir. Tüm organlarımız yaşla birlikte yavaş yavaş verimliliğini kaybeder, bu da besin açısından zengin bir diyete olan ihtiyacımızın tam da iştahımız azalmaya başladığında zirveye ulaştığı anlamına gelir.
80 VE SONRASI
Su için ve lifli gıdalar tüketin. Susuzluğun yaşamın bu aşamasında sağlığınız üzerinde yaratabileceği etkiyi asla gözden kaçırmayın. Susamayı beklemeyin. Gün boyunca su ve çay içmeye ve nemlendirici meyve ve sebzeler (domates, salatalık, armut, kavun) yemeye dikkat edin.
- 50 yaş üstü hastalarda daha sık görülüyor
- KOAH tedavisinde ilk adım oymuş! Tütün ve mamullere dikkat
- Her 10 kişiden 1'inde görülüyor! Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabiliyor: Sigara içmeyenler de risk altında
- Hititler döneminde beri herkese şifa oluyor! Mağara deyip geçmeyin: Astım ve KOAH hastalarının uğrak noktası
- 10 yetişkinden birinde görülüyor! Sigara içmeyenler de risk altında