İyotsuz tuz yağlandırır (Göbeğimi nasıl eritirim?)
Himalaya tuzu, kaya tuzu, gurmet tuzları gibi organik olduğu söylenen ama içinde iyot olmayan tuzlardan uzak durun çünkü metabolizmayı yavaşlatarak göbek yağlanmasına yol açıyor. Dr. Ayça Kaya anlattı
KÜÇÜK TABAKLARDA YİYİN
Yemeğinizi servis tabağı yerine kahve fincanı tabağında yiyin. Küçük tabak ‘Çok yedim’ hissi oluşturur. Böylece daha az kalori alırsınız.
İLK YARDIM ÇANTASI YAPIN
Çok acıktığınızda tüketmek için ‘alarm yiyecekleri’ belirleyin. Bunlar kalorisi düşük, lezzetli atıştırmalıklar olsun. Evden çıkmadan bir poşetin içine 1 adet muz, 10 tane çiğ badem veya fındık, 1 paket küçük kutu süt koyun. Poşetini çantanıza atın. Açlık atağı geldiğinde bunlardan birini yemeniz kilo almanızı engeller.
10 BARDAK SU YAĞLARI UZAKLAŞTIRIR
İyi çalışan metabolizma için su içmeniz şart. Bunun için de şu basit kuralı uygulayın: Sabah uyanınca aç karna, kahvaltıda, öğlen yemeğinde, ikindide ve akşam yemeğinde 2’şer bardak su için. Böylece metabolizmanızın ihtiyacını yerine koyarsınız. Yeteri kadar su içip içmediğinizi anlamanın en iyi yolu idrar renginize bakmaktır. İdrarınız berrak ve kokusuzsa yeterince su içiyorsunuz demektir.
İYOTLU TUZ KULLANIN
Himalaya tuzu, kaya tuzu, gurmet tuzları gibi organik olduğu söylenen ama içinde iyot olmayan tuzlardan uzak durun. İyot eksikliği tiroid bezinin az çalışmasını tetikler. Bu da metabolizmayı yavaşlatarak göbek yağlanmasına yol açar. Siz siz olun, tiroid hastası değilseniz evinizde iyotlu tuz kullanın. Elbette miktarına dikkat etmeniz şart. Tuz vücutta su tuttuğu için özellikle bacaklarda ve göbek çevresinde şişliklere neden olur. Fazla tuz tüketmemek için masadan tuzluğu kaldırın, yemeğe ekstra tuz eklemeyin, tuzu yüksek peynir, zeytin ve turşudan uzak durun.
YEDİKLERİNİZİ NOT ALIN
Bir beslenme günlüğü tutmak yani yediklerinizi yazmak her zaman daha az yemenizi sağlar. Hani bir atasözümüz vardır, ‘Söz uçar yazı kalır’ diye... Yediklerinizi yazarsanız farkındalığınız gelişir. Yazmazsanız sözlerin uçtuğu gibi gün içinde yediklerinizi unutur, masumlaştırır ve hep daha fazla yersiniz.
KALAN YİYECEKLER DONDURUCUYA!
Diyelim ki misafiriniz geldi. Pasta, börek yaptınız. Onlar gittikten sonra kalanları poşetlere koyup dondurucuya atın. Gerekirse komşuya verin. Yiyeceğe ne kadar zor ulaşırsanız kendinizi o kadar kolay kontrol edersiniz. Atalarımız boşuna dememiş; gözden ırak olan gönülden de ırak olur!
YANLIŞ YÖNTEMLE PİŞİRMEYİN
Yağlar bir yiyeceğin hacmini değiştirmeden kalorisini çok yükseltir. Özellikle kızartılarak yapılan yiyeceklerin kalorisi 3-4 katına fırlar. İncecik bir bel istiyorsanız mutfağınızdan kızartma işlemini çıkarın. Kızartma yerine fırınlama, haşlama, közleme gibi alternatiflerden birini seçin.
YARIN: Yağ yaktıran pratik içecek tarifleri