Kahvaltı yapmayan çocuklarda diyabet riski artıyor
“Günün altın öğünü” olarak nitelendirilen kahvaltının önemi çocuklarda daha fazla. Pediatri Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Alpaslan, çocukların kahvaltı yapmadan güne başlamalarının birçok sağlık sorununa yol açtığını vurguluyor. Bunların başında ise görülme sıklığı hızla artan diyabet var
Sabah kahvaltı yapılmadığında öğle yemeğine kadar 4-6 saatlik açlık oluyor. Bu da özellikle çocuklarda diyabete davetiye çıkarıyor. Bu sebeple çocuklarda diyabet görülme yaşı, 12-13'e kadar inmiş durumda. Pediatri Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Alpaslan, kahvaltı yapmadan evden çıkan çocukların dışarıda poğaça, börek gibi karbonhidratlara yöneldiklerini bunun da diyabeti tetikleyen önemli bir unsur olduğunu söylüyor.
KANTİN YİYECEKLERİ YERİNE SAĞLIKLI ATIŞTIRMALAR TERCİH EDİLMELİ
Çocukların bir diğer büyük probleminin de kantinler olduğunu dile getiren Alpaslan, “Kantinlerde her türlü abur cubura erişebiliyorlar. Bunun için çocuklara beslenme alışkanlığı kazandırılmalı. Zararlı yiyecekleri yememesi gerektiği şeklinde değil, neden yememesi gerektiği şeklinde anlatılmalı. Ev yapımı krakerler, meyve, fındık, ceviz, badem gün içerisinde kaybolan konsantrasyonu, dikkat dağınıklığını geri kazandırmak için oldukça faydalı. Çalışmalar, güne kahvaltıyla başlamanın, çocuklardaki dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerinin düzelmesinde önemli olduğunu gösteriyor” diyor.
Diyet Uzmanı Cansu Alpaslan’ın çocuklara kahvaltı alışkanlığını kazandırmak için ailelere önerileri ise şöyle:
ÇOCUĞUNUZA KAHVALTIYI TEŞVİK ETMEK İÇİN BUNLARI UYGULAYIN
- Kahvaltıyı teşvik etmek için tabak süslemeleri yapın.
- Çocuğunuz tek başına kahvaltı yapmak zorunda kaldığında buzdolabına, masasına, tabağına neler yapması gerektiğini minik notlar halinde bırakın.
- Daha erken kalkıp çocuklarınızla beraber kahvaltı hazırlayın. Tostunu kendisi yapan çocuk, kahvaltısını severek tüketir.
- Çocuklara kahvaltısını kendisinin nasıl hazırlayacağını öğretin.
- Çocuğunuzla empati kurun. Kendilerini bir birey gibi hissettirin. Çocuğun sizi iyi bir rol model olarak gördüğünü unutmayın, siz de onunla birlikte kahvaltı yapın.
- Çocuğu yemek yeme konusunda zorlamayın, yiyebileceği şekiller bulmaya çalışın. Her çocuğu ikna edebilecek damak zevki ve görselin bulunduğunu unutmayın.
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!