Kalp ve yüksek tansiyon genetik değildir
Kalp, yüksek tansiyon, şeker hastalığı genetik değil. Bu hastalıklar yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik sonucu oluşur. Bu nedenle 40 yaşından sonra ortaya çıkan bütün hastalıkları önlemek elimizde
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın çok faydalı yazı dizisi www.posta.com.tr devam ediyor...
RÖPORTAJ: Merve Özaytekin
merve.ozaytekin@posta.com.tr
ALTIN ÇİLEĞE DİKKAT
Diyetinizde ekşi meyveler de mi yasak?
Meyve sularının şekerinin (früktoz) çok fazla olduğunu daha önce de söylemiştim. Früktoz, ısıtıldığı veya kaynatıldığı zaman kısaca en tehlikeli trans yağa dönüşür. Ekşi denilen meyvelerin de früktoz miktarı yüksektir. Ekşi olmalarının nedeni, asit içeriklerinin biraz daha fazla olmasıdır. Früktoz içeriği olan her yiyecek ve içecek (meyve suları, şuruplar, ekşi ve tatlı pekmezler gibi) insülin direncinin gelişmesine ve ilerlemesine neden olur. Kan insülin düzeyi 5 IU/ml’nin üstüne çıkmaya başladığı andan itibaren hücresel düzeyde ‘dismetabolik’ bozukluklar başlamaktadır. Dismetabolik bozukluklar (diyabet, hiperlipidermi gibi) sinsi bir şekilde gelişerek ileri yaşlarda dejeneratif hastalıklara neden olmaktadır.
Nar için kanser savaşçısı deniyor, doğru mu?
Nar, şekeri yüksek olmasına rağmen en güçlü antioksidan içeren meyvelerdendir. Yapılan çalışmalar mesane kanserini önlediğini göstermiştir. Beyaz kısmı ve çekirdeği ile birlikte bütün olarak yenmelidir.
Kanser hastalarının tedavi sürecinde hiç tatlı yememeleri mi gerekiyor?
Ülkemizde geleneksel olarak şeker ve tatlıların vücudun direncini artırdığı kanısı yaygındır. Aslında tam tersine şekerli ve yüksek karbonhidratlı yiyecekler bağışıklık sisteminin ve organizmanın zayıflamasına neden oluyor. Diğer bir gerçek de, insülin ve leptin direnciyle birlikte, tatlı ve şekerli gıdaların kanser hastalarının vücudunda oksidatif stresi ve trans yağları artırmasıdır. Meyve şekeri olan früktozun, az yağlı ve düşük kolesterollü diyetlerden çok daha zararlı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Kanser tedavisi gören hastaların veya kanser hastalıklarından korunmak isteyenlerin hem düşük glisemik indeksli hem de yüksek antioksidan içeren taze böğürtlen, karadut, çilek, yeşil erik, taze çağla, ahududu, kiraz, vişne, taze yabanmersini gibi meyveleri tüketmeleri önerilmektedir. Tedavi sırasında kanser hastalarının bağışıklık dirençlerinin yüksek olması gerekmektedir. Bu süre içinde ve sürekli bir şekilde doğal köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, 2-4 adet kayısı kıvamında ya da hafif ısıda omlet olarak pişirilmiş doğal köy yumurtası yemeleri gerekir. Her gün yüksek doz Omega-3 ve ketentohumu yağı mutlaka kuvvetli bir antioksidan ile birlikte alınırsa kanser hastalarının gücü ve direnci artar. Kemoterapinin yan etkilerini nispeten daha az sorunla atlatabilirler.
Yıllardır genetik olduğu söylenen kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları genetik değil mi?
Bu hastalıklar genetik değildir. Herhangi bir bebek doğduğu zaman vücudunda 35 bin-40 bin kadar gen bulunur. Bu genlerin büyük bir çoğunluğu uykudadır. Uyumakta olan bu genler ancak dışarıdan bir etken ile uyarılınca uykularından uyanıverirler. Uyarılmaları da yaşam, beslenme biçimi ve çevresel faktörlerin etkileri sonucu meydana gelir. Bu nedenle, bilinçli bir şekilde sağlıklı yaşar ve sağlıklı beslenirsek hastalık nedeni olan genlerin uyanmaları mümkün olmaz. Uyandırılmış olan hastalıklar da tekrar uykularına döner ve tatlı uykularına devam ederler. İşte bu sebeple ileri yaşlarda ortaya çıkan tüm dejeneratif hastalıklar önlenebilir hastalıklardır. Önlemek de elimizdedir. Karatay Diyeti’nde verilen önerilerle sağlığımızı korur hastalanmayız.
Et gut hastalığına neden olur mu?
Bilinenin aksine kandaki ürik asidi et yemek yükseltmiyor. Yani gut hastalığının nedeni etli yiyecekler değil de şeker gibi aşırı miktarda tüketilen karbondihratlardır. Ürik asit yüksekliğini, şeker ve kötü karbonhidratlar yani yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yapıyor. Ürik asit metabolizması, şeker metabolizmasına bağlıdır. Şeker metabolizması bozulunca ürik asit metabolizması da bozuluyor. Şeker metabolizması düşük glisemik indeksli karbonhidratlarla düzelince, ürik asit değerleri de doğal olarak düzeliyor. Hemen ilaca saldırmak, işleri daha da karmaşık bir duruma sürüklüyor. Önemli olan kilo vererek insülin düzeyini düşürmek.
Yemeklerde kullanılan tereyağının miktarı önemli mi?
"Tereyağı sağlıklıdır, yiyebilirsiniz" diyorum ama bu, "yemeklerde gereğinden fazla kullanın" anlamı taşımıyor. Tereyağını zaten oturup da yarım kilo yememize imkan var mı? Yemeklerin lezzetli ve damak tadında olması için gerektiği kadar kullanılabilir. Miktar vermek doğru değil...
Bir ara zayıflamak için altın çilek furyası yaşandı. Ne diyorsunuz?
Altın çilek antropindir ve antropin de tansiyonu olanlar ve kalp hastaları için fazlasıyla tehlikelidir.
Kilo vermek varisi çözer mi?
Varis ve kılcal damar sorunu, bacaklarda yağlanma artınca ortaya çıkıyor. Kilo vermek bunun en kolay çözümüdür. Yağlar bacaklardan gidince, kan dolaşımını da normalleştirdiği için varisler kaybolur.
KOLESTEROLDEN ZENGİN GIDA DİYE BİR ŞEY YOK, UYDURMADIR
Yanlış bilinen bir şey daha! Kolesterolden zengin veya zayıf gıda tamamen bir uydurmadır. Hiçbir gıda kan kolesterolünü yükseltmez.
Çünkü yediklerimiz olduğu gibi kana geçmez. Vücut ihtiyacına göre kolesterol üretiyor. Her vücutta günde 2.500 mgr kolesterol üretilir.
Beyin ve sinir hücrelerinde iletinin sağlanması kolesterol sayesinde olur. Bu nedenle beyin ve sinir sistemimiz kendi kolesterolünü her zaman üretmektedir. Yaşamsal önemi vardır.
ZAYIFLATAN TARİFLER
Cevizli kayısı tatlısı
Malzemeler
- İstenilen miktarda gün kurusu kayısı
- Her kayısı için 1 adet ceviz içi (bütün şekilde kırılmış, ikiye ayrılmış)
- Oda sıcaklığında su
Hazırlanışı
Kayısıları bir gece önceden yıkayın, cam bir kasede üzerini örtecek miktarda su ile ıslatın ve buzdolabına kaldırın.
Ertesi sabah yumuşamış kayısıları sudan alın, yarık kısımlarını hafif açıp içine cevizlerin yarısını koyun ve servis tabağına yerleştirin. Kalan yarım ceviz içlerini de havanda iyice dövüp kayısıların üzerine serpin ve servis edin.
Kimyonlu köfte
Malzemeler
- 500 gr kuzu kıyma
- 2 kuru soğan
- 1 yemek kaşığı kimyon
- Kristal kayatuzu, karabiber, kırmızı biber
- 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
Soğanı soyun ve rendeleyin. Genişçe bir kabın içinde kıyma, soğan, kimyon, tuz, karabiber ve kırmızı biberi karıştırıp iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalara bölün ve yuvarlak şekilde yassı köfteler yapın. Köfteleri bir fırın tepsisine dizin.
Üzerine zeytinyağını gezdirin ve tepsiyi önceden ısıtılmış 180 derece fırına verip köfteleri pişrin. Sıcak olarak servis edin. Bu tarifi arzu ederseniz dana kıymayla da yapabilirsiniz. Köfteleri ızgarada da pişirebilirsiniz.
HAMSİ UNA BATIRILMADAN ZEYTİNYAĞI İLE PİŞİRİLİRSE BİR SAKINCASI OLUR MU?
Düşük ısıda uzun süre kızartılırsa sorun olmaz. Doğal dondurulmuş yağlar dayanıklı olduklarından dolayı, kolay kolay bozulmuyor. Zeytinyağı da tekli doymamış olduğu için, 250 dereceye kadar dayanabiliyor. Bu yağlarla yemekler lezzetli ve sağlıklı bir şekilde pişirilebilir. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu’da sade yağ dedikleri yağ veya kuyruk yağı da kullanılabilir.
ÖRNEK MÖNÜ
Kahvaltı: (08.00-09.00)
- Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta
- Bir avuç içi kadar beyaz peynir
- 2-3 adet tatlı kırmızıbiber
- Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı
- Bir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı
Ara öğün/şart değil (10.00)
- Tuzsuz yer fıstığı
- Bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (13.00-14.00)
- Bir porsiyon şiş kebap
- Taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumak
- Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu
- Bol su ya da ayran
Ara öğün/şart değil (15.00)
- Bir elma ya da armut
- 1 kase yoğurt
Akşam yemeği (18.00-19.00)
- 3-4 kalem kuzu pirzolası
- Mevsim salata
- Zeytinyağlı yemek
Not:
- Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli
- Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir
- Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı
YARIN: KUYRUK YAĞI DAMARLARI TIKAMAZ
>>İKİNCİ BÖLÜM: GÖBEK EŞİTTİR KARACİĞER YAĞLANMASI
>>ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ENDİŞELENMEYİN ET, YUMURTA KOLESTEROL YAPMAZ
>>DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: SOYA SÜTÜ ERKEK MEMESİNİ BÜYÜTÜR
>>BEŞİNCİ BÖLÜM: ZAYIFLATAN GÜZELLEŞTİREN ÇAY TARİFLERİ
>>ALTINCI BÖLÜM: UYKUDA ZAYIFLAMAK MÜMKÜN
>>YEDİNCİ BÖLÜM: KAHVALTIDA ZEYTİN YİYEREK ZAYIFLAMAK MÜMKÜN
>>SEKİZİNCİ BÖLÜM: ŞEKERLİ GIDALAR KALP KRİZİ NEDENİ
>>DOKUZUNCU BÖLÜM: İDEAL KİLODA MISINIZ ÖĞRENİN