Kanser düşmanı beyaz çay!
Diyetisyen Şeyda Sular, beyaz çayın kanseri önlediğini belirterek, faydaları hakkında bilgi verdi
Diyetisyen Şeyda Sular, "Beyaz çay, çay (camellia sinensis) bitkisinin tomurcuk ve genç yapraklarından elde edilen ve direk güneş ışığıyla kurutularak fermentasyon işlemine maruz kalmadan minimum oksidasyonla elde edilen bir çay türüdür.Yapılan bir çalışmalarda çaylar arasında protein açısından en zengin beyaz çaya ait olduğu ve bunun nedenini beyaz çayın hasat edilen kısmının tomurcuk kaynaklı olduğundan düşünülmektedir" dedi.
Şeyda Sular, beyaz çayın faydalarını şöyle sıraladı:
"Beyaz çay, trigliserit seviyesini düşürür, yağların parçalanmasını hızlandırır, vücut antioksidan seviyesini arttırır. Kanser hücrelerini inhibe edici etkisi vardır. Özellikle kolon kanseri üzerinde durdurucu etkisi çalışmalar sonucu tespit edilmiştir. Çaylar arasında en yüksek antioksidan değeri beyaz çay taşımaktadır. Kan kolesterol seviyesini beyaz çay yeşil çaya göre daha hızlı düşürmektedir. Vücut LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürüp, HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltmektedir."
'MUHAKKAK TÜKETİLMESİ GEREKEN ÇAYLAR ARASINDA BİRİNCİ SIRADA'
Sular, "Sonuç olarak günde 2 fincan içilen beyaz çay sağlık açısından önemli bir yere sahip olup, muhakkak tüketilmesi gereken çaylar arasında birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalarda yeşil çayın tansiyon hastalarında olumsuz etkileri saptanırken, beyaz çayla ilgili olumsuz etki saptanmamıştır" şeklinde konuştu.
BEYAZ ÇAY NASIL DEMLENİR?
250 ml kadar suyu kaynatıp ardından kaynayan suyu dinlenmeye bırakın. Suyun sıcaklığı 79 °c- 85 °c arasında bir değere düştüğünde 1 – 2 yemek kaşığı beyaz çayımızı suyun üzerine ekleyin. Daha sonra 4 – 6 dakika arasında bir süreyi de çayın oturması ve demini iyice vermesi için bekleyin. Bekledikten sonra çayınızı içebilirsiniz.
PÜF NOKTALARI
Bir kez demlediğiniz beyaz çayı hemen ardı ardına olmak şartıyla 3 kez daha demleyebilirsiniz. Fakat 2. ve 3. demlemelerde ilk demleme süresi olan 6 dakikayı uygulamayın.
- 2. ve 3. seferlerde demleme süresi 8 – 10 dakika olmalıdır.
- Hafif akşam yemeklerinden hemen sonra içilen beyaz çay daha keyifli olacaktır.
- Özellikle baharat içeren yemeklerin ardından içilen beyaz çayın tadına inanamayacaksınız.
BUNLARI SAKIN YAPMAYIN!
- Beyaz çayı su ile birlikte kaynatmayın!
- Su kaynar kaynamaz hemen beyaz çayın üzerine dökmeyin!
- Beyaz çayı kurutup ertesi gün de aynı şekilde demlemeyi denemeyin!
- Beyaz çayın doğru demlenme şeklinin yanında kullanılan suyun kalitesi de önemlidir. Demleme sırasında kesinlikle musluk suyu kullanmayın.
- Araştırmalar ortaya koydu: Kadınlarda daha fazla görülüyor!
- Mesleki stres yaşayanlar dikkat! Alzheimer olma riski yüksek
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Göz tedavisinde bu detay dikkate alınmalı! Özellikle prematüreler için önemli