Keratin takviyeleri saç derisi sağlığını olumlu yönde etkiler mi?
Saç derisi sağlığı çok önemlidir, özelikle kişinin genetiğinde saç kaybı varsa bazı durumlarda saç derisindeki sıkıntılar saç kayıplarını tetikleyebilir. Saç sağlığını bozan faktörler; saç derisinde oluşan kabuklanmalar, saç derisinin aşırı yağlanması, saç derisinde oluşan sivilceler ve saç derisinde oluşan mantar gibi mikroorganizmalar kişiyi hem kozmetik anlamda rahatsız eder hem de saçın performansını olumsuz etkiler.
Trikolog, Saç Bilimi Uzmanı Serap Öztürk Niya, saç derisi sağlığını etkileyen faktörler, keratin bakımının faydaları ve zararları ve saçların sağlıkla uzaması için neler yapabileceğinizi sizler için anlattı.
SAÇ VE SAÇ DERİSİ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Saç sağlığımız için yapabileceğimiz en kolay tavsiye saçımıza uygun bir şampuanla haftada en az 3 kez yıkamaktır, hatta yağlı saç derisi olan kişilerde bazı saç derisi problemlerinin saçı günlük yıkamakla çözüldüğü görülmüştür. Ayrıca saçımızdaki kozmetik kalıntıları temizlemek de önemlidir. Saçımıza kullandığımız kozmetik amaçlı herhangi bir sprey veya yağlar, saç dersindeki açık alanları kapatmak amacıyla kullandığımız toz kapatıcılar mutlaka yatmadan önce yıkanarak temizlenmeli ve havuz, deniz sonrası aynı şekilde tuz ve klor artıklarını şampuanla yıkayarak temizlemeliyiz.
Ancak bazı saç derisi problemleri vardır ki bunları evde kendi kendimize çözebilmenin imkanı yoktur, seboreik dermatit (egzema) veya psoriasis (sedef) gibi bu gibi durumlarda trikolojik uygulamalardan destek alabileceğimiz gibi alanında uzman bir doktordan da yardım alabiliriz.
KERATİN TAKVİYELERİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Keratin takviyesi son zamanlarda gündemde olan ve 1-2 ay için saç şekillendirme problemini ortadan kaldıran bir uygulama olmakla beraber bazı dezavantajları da bulunmaktadır. İlk olarak bu bakımlar formaldehit içerir ve formaldehitler ise bazı ülkelerde kanserojen oldukları gerekçesi ile yasaklanmıştır. İkincisi ise saç için zararlı uygulamaları “kimyasal ve ısısal uygulamalar” olarak özetleyebiliriz. Keratin uygulaması da kimyasal bir süreçtir ve bu tip süreçler kütikül tabakasını hasarlandırarak saçlarda kırılmalara ve kopmalara yol açabilir.
Saçın yapısı büyük oranda proteinden (matrix protein) yani keratin diye adlandırdığımız yapıdan oluşur, keratinde aslında amino asittir diyebiliriz. Saçın dış gövdesi birçok sebepten dolayı hasarlanabilir bu nedenle saçımızı korumak için mutlaka saç kremi kullanmalıyız, işlem görmüş saçlar mutlaka durulanmayan saç kremi de kullanmalıdır. Haftalık olarak da yoğun saç bakım maskeleri kullanarak hem saçın nemini koruyabiliriz hem de elektriklenmesini önleyebiliriz ve ayrıca saçlarımız daha parlak ve sağlıklı görünür. Bu tip uygulamalar yeterli gelmediğinde ise trikolojik uygulamalardan faydalanabiliriz.