Kolayı su gibi içenlerin bilmediği detay! 60 dakikada gözbebeklerini değiştiriyor
İnsanlar arasında en sık tüketilen içeceklerden biri de koladır. Genellikle yemeğin yanında tercih edilen bu içeceğin zararlı olduğu biliniyor. Ancak tükettikten sonra aşamalı olarak bazı zararların vücudu etkilediğini söyleyebiliriz.
Esilay Kaya - Posta.com.tr / Bir bardak kolayı içtikten sonraki ilk 10 dakikada kötü etkilerinin başladığını söyleyebiliriz. Bir bardak kolayı içtiğinizde 10 çay kaşığı şekeri aynı anda almış olursunuz. Bu da yaklaşık bir günlük şeker ihtiyacına tekabül eder. Kolayı içerken fark etmeseniz bile, 10 kaşık şeker yemeye çalıştığınızda zorlanabilirsiniz.
Kolanın içerisinde bulunan fosforik asit, şeker tadını gizleyerek zorlanmadan tüketmenizi sağlar. Ancak 10 çay kaşığı şekeri tüketirken kusma hâli yaşayabilirsiniz. Fosforik asit sayesinde kola tüketmeye devam etmiş olursunuz. Kola tüketiminden 20 dakika sonra ise kandaki şeker yükselir. Bu durum da insülin patlaması yaşamanıza yol açar. Zirve yapan şeker, karaciğer tarafından yağa çevrilmeye başlar. 40 dakikanın ardından kolanın içerisindeki kafein vücut tarafından emilir. Kan basıncı yükselir ve göz bebekleri genişlemeye başlar. 40. dakikada komple emilen kafein, karaciğerinize daha fazla şeker aktarmaya ve yağa dönüştürmeye başlar. Beyninizde yer alan adenosin reseptörleri kullanım dışı hale gelir. Bu reseptörlerin amacı ise uyuşukluğu engellemektir. 45 dakikadan sonra ise dopamin üretimi artışa geçer. Bu adım, kolaya bağımlı hale gelmenizi sağlayan kritik durumu temsil eder.
60 dakikanın ardından, kolanın içinde bulunan fosforik asit, bağırsaktaki kalsiyum, magnezyum ve çinkoyu bağlayıp metabolizmanızı hızlandırır. Bu artış, kolanın içerisindeki şeker ve yapay tatlandırıcılar ile birleşmiş oldu. Bu sırada kafeinin idrar söktürücü özelliği devreye girmeye başlayacak. Normal şartlarda kemiklerinize gitmesi gereken mineraller ve su, idrar yoluyla dışarı atılıyor. Bu sürecin ardından salgılanan dopaminin de durmasıyla birlikte süreci tamamlamaya başlarsınız. Şeker seviyeniz düşer ve daha yorgun, uykulu hissetmeye başlarsanız süreci tamamlamış olursunuz.
- Boyun kütletenler dikkat! Bilinçsizce yapılırsa çok tehlikeli olabilir...
- Araştırmalar ortaya koydu: Kadınlarda daha fazla görülüyor!
- Mesleki stres yaşayanlar dikkat! Alzheimer olma riski yüksek
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!