Kurban Bayramı sonrası detoks
Sevdiklerimizle kalabalık sofralarda geçirdiğimiz, keyifli yemekler yediğimiz bir Kurban Bayramı geride kaldı. Ya da belki de bu bayram uzaklara seyahat etmeyi seçtiniz ve bol yürümeli olsa da aynı zamanda bol yemeli içmeli geçen bir tatilden döndünüz. Bu süreci sınırsız yeme içme ile geçirdiyseniz bayram sonrası beslenme düzenine dikkat ederek durumu toparlayabilirsiniz.
YEKBU KÖSEOĞLU
Size öncelikle kilo almanın matematiksel ve fizyolojik sürecinden bahsetmek istiyorum. Neden bu kadar kolay kilo alıyoruz da verme kısmı o hızda gerçekleşemiyor? Herkesin aklında aynı soru değil mi? 1 kilo doku artışı yani kilo alımı için 7 bin kalorilik fazla kalori tüketmeniz gerekir. Bayramda yiyeceğiniz 3-4 dilim baklava zaten 500-600 kalori civarıdır. Bunu 3 gün yaptığınızı düşünün, üstüne de börek, dolma, sarma, pilav, et ekleyin. 1 haftada 2-3 kilo alabildiniz değil mi? Bunun tersini düşünecek olursak 1 kilo verebilmek için yine 7 bin kalorilik enerji açığı yaratmanız gerekir. Yani her gün bin kalori daha az tüketseniz bile ancak haftada 1 kilo verebilirsiniz. Tam olarak bu nedenle kiloları almak kolay vermek ise zordur.
TATLIDAN UZAK DURUN
Tatlıdan uzak durmanız iyi olacaktır. Bayramda yeterince rafine şeker tükettiniz, bedeninizi biraz dinlendirin. Taze yaz meyvelerini soğuk bir şekilde tüketmek tatlı ihtiyacınıza iyi gelecektir. Ancak meyve tüketirken de mutlaka porsiyon kontrolü yapmalısınız çünkü meyve şekeri de basit bir şeker olan früktozdur. Ancak posa mineral-vitamin ve enzimlerle bir kompleks olarak aldığınız için rafine sofra şekeri tüketmek gibi kan şekerini hızlı yükseltmez. Ama porsiyonu artırırsanız alacağınız früktoz miktarı da artacağı için durum böyle olmaz.
ÖĞÜN ATLAMAYIN
Peki, bayram sonrası beslenme düzeninde nelere dikkat etmelisiniz? Telafimizi nasıl yapmalıyız? Bunların en başında gelen öğün atlamamak. Özellikle öğlen veya akşam üstü bir şey yememek akşam yemeğinde iştah ve açlığınızı kontrol edememenize yol açabilir. Aman dikkat. Öğünlerinizde lezzeti yakalamak için yağ ve tuz yerine baharatlardan yararlanmaya çalışın. Baharatlar metabolizma tetikleyicidir, metabolizmanızı hızlandırırlar.
GÜNDE 2-3 ADET MADEN SUYU
Su tüketimi, dikkat etmeniz gereken şeylerden bir tanesidir. Havalar da ısındığına göre en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin. Bunun yanında terleme ile kaybettiğiniz mineralleri yerine koymak için günde 2-3 adet maden suyu da tüketebilirsiniz. Yapacağınız ev yapımı soğuk çay, ayran, kefir, taze meyvemaden suyu karışımları da sıvı ihtiyacını karşılar.
KEFİR TÜKETİN
Kurban Bayramı sonrası beslenme programı probiyotik içermelidir. Bağırsak hareketleri ve sindirime yardımcı olan probiyotikli besinlerle bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bunun için kefir ve yoğurt gibi besinleri mutlaka tüketmelisiniz. Ayrıca eczanelerden alacağınız probiyotikler de yararlı olacaktır.
TAZE MEYVELER
Kurban Bayramı boyunca tüketilen kırmızı etin lif içeriği düşüktür. Bu nedenle bayram sonrası süreçte lif zengini yeşillikleri, zeytinyağlı sebze yemeklerini ve taze meyveleri öğünlerinizden eksik etmemenizde yarar var.
DETOKS NE DEMEK?
Detoks, vücudun toksinlerden arındırılması demektir. Normal şartlarda sağlıklı bireylerde bu görev özellikle karaciğer tarafından gerçekleştirilir. Böbrekler de yardımcı organlardır diyebiliriz aslında. Ancak bunu yaparken beslenme anlamında yardımcı olabiliriz. Mesela hayvansal kaynaklı yiyecekleri 3-4 gün kısıtlamak, daha bol sebze, salata, tam tahıllar, baklagiller ve kontrollü bir şekilde meyve tüketimi yararlı olacaktır.
SADECE SIVI BÜYÜK HATA!
Ancak bu 1 hafta 10 gün boyunca sadece sıvı beslenmek, meyve-sebze suları içmek gibi katı gıdadan tamamen uzaklaştıran detoksları yapmak kesinlikle sağlıklı değildir, asla önermem. Belki 2-3 gün sıvı beslenme, çorba yapılabilir ama daha uzun kesinlikle değil! Unutmayın ki çiğnemek tokluk hissimizin de çabuk oluşmasını sağlar. Ayrıca aldığımız kiloları şip şak mucize yöntemlerle kısa sürede vermek imkansızdır. Kısa sürede elde edeceğiniz tek şey hızlı su ve kas kaybı olabilir o kadar. Dengeli, yeterli ve sağlıklı bir beslenme programına eşlik eden düzenli egzersiz ile yağ kaybı gerçekleşir ve kalıcı kilo kaybı ancak bu şekilde sağlanabilir. Bayram sonrası 4-5 gün yapabileceğiniz örnek bir program hazırladım sizler için:
SABAH
1 su bardağı yoğurt (200 gram)
2-3 yemek kaşığı yulaf
1 porsiyon meyve
2 bütün ceviz veya 1 tatlı kaşığı
şekersiz fıstık ezmesi
Tarçın
ÖĞLEN
3-4 yemek kaşığı haşlanmış nohut/mercimek/kinoa
3-4 yemek kaşığı lor peyniri
Yeşil salata (bol limonlu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)
ARA ÖĞÜN
1 porsiyon meyve veya 5-6 adet çiğ fındık/badem/kaju
AKŞAM
Izgara/haşlama/fırın/köz sebze (sınırsız)
200 gram yoğurt/ayran/cacık
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!