Migreni iğnelerle yok edin
Migrenin tedavisinde son yıllarda nöral terapiden de yararlanılıyor. Başka birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu yöntem cilde lokal minik iğneler batırılarak yapılıyor
HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK
Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen anlattı:
- Nöral terapi nedir?
Vücudumuzda iki sinir ağı var. En çok bilineni beyinden başlayıp vücuda kablo gibi yayılan sinirlerdir. Otonom sinir sistemi ise kablo gibi değildir. Bağlantılarını birbirine eklediğimizi varsaydığımızda dünyanın etrafını 12 kez dolaşacak kadar uzunlukta olabilecek yoğunlukta bir net-work ağıdır. Migrende bu ağın bir yerinde yaşam boyu geçirdiğimiz hastalıklardan kalan kopukluk olur. Bu kopukluktan çıkan olumsuz sinyal zaman zaman migren ataklarını başlatır. İşte, nöral terapi bu bozukluğu düzelten bir tedavidir. Hastanın otonom sinir sistemini düzenler. Şikayetlerin temeline inerek, ne zaman, nasıl ortaya çıktığını değerlendirir.
- Bilimsel mi yoksa alternatif bir tedavi yöntemimi mi?
Bilimsel bir tedavidir. Batı tıbbı içinde yer alır. Bilim dalı olarak kabul edilir. Hatta İsviçre Bern Tıp Fakültesi’nde anabilim dalıdır.
- Nöral terapi nasıl yapılır?
Çoğunluğu cilde olmak üzere iğnelerle yapılan bir tedavidir. İğneler ‘procain’ veya ‘lidokain’ denen lokal anestezikler içerir.
- Ağrıyı kesen bu maddeler mi?
Hayır. Ağrı kliniklerinde sinirleri uyuşturmak için ya da bir yerimize dikiş atarken kullanılan lokal anesteziklerin tedavi edici etkileri yoktur. Bunlar sadece uyuştururlar. ‘Procain’ ya da ‘lidokain’ uygulandıkları bölgede enerjiyi yükselterek migrene etki eder. Özellikle procain’in enerji yükseltici ve sinir sistemindeki kaçakları düzenleyici özelliği vardır. Procain aynı zamanda çok doğal bir maddedir. Isırgan otu ve acıbademden elde edilir.
- Tedavi ağrılı mı?
İğneler küçüktür ve normal iğneden çok daha az acıtır. İğne fobisi olan hastalar bile rahatlıkla tedavi olabilir.
- Yan etkileri var mı?
Bildirilmiş ve kaydedilmiş hiçbir yan etkisi yok. Her yaş grubuna, pek çok hastalığı olan hastaya uygulanabilir. İlaç tedavisi olmadığı için hamileler bile bu tedaviden yararlanabilir.
- Tedavi ne kadar sürer?
Tedavi seanslar halinde uygulanır. Seanslar 20 dakika kadar sürer. En fazla 8-10 seansta tedavi sonuca ulaşır.
- Migrende başarı oranı nedir?
Eğer nöral terapi eğitimi aldıysanız migrenin nedenini ortaya koyabilirsiniz. Migren otonom sinir sisteminin çalışmasının geçici aksamasıdır. Nöral terapi de otonom sinir sistemini düzenler. Böylece migreni kaynağından düzeltebiliriz. Nöral terapi ile tüm migren hastalarında tam kür ve kalıcı tedavi sağlanabilir.
- Bu yöntemle şimdiye kadar kaç hasta tedavi ettiniz?
Kaçında başarısız oldunuz? Nöral terapi bilimsel yayınları içinde migren için yapılan çalışmalarda yüzde 75-85 oranlarında tam tedavi sonuçları mevcut. Yaklaşık 8 yıldır nöral terapi yapıyorum. Bu süreçte benzer oranlarda, hatta biraz daha yüksek olumlu sonuçlar elde ettim.
- Başarı şansını neler etkiler?
Kesin sonuç alınabilmesi için tedavinin sonuna kadar sürdürülmesi şart.
- Nöral terapiye rağmen migren tekrarlar mı?
Tedaviyi belli periyotlarla tekrarlamak gerekir mi? Nöral terapi ile migrenin kaynağını tam düzelttiyseniz tekrarlamaz. Bazen aylar sonra hasta ağrı atağı geçirirse kalınan yerden tedavi devam eder, olası ağrı odakları tekrar nöral terapi ile birkaç seans düzeltilebilir. Bu nedenle tam tedavi sağlandıktan sonra hastanın yaşamından migren çıkar. Tedavi tekrarları gerekmez. Nöral terapi ile kalıcı tedavi sağlanır.
- Nöral terapi ne zamandan beri kullanılıyor?
Alman iki anestezist hekim Huneke kardeşler 1926 yılında rastlantı sonucunda ‘procain’in lokal anestezik etkisidışındaki iyileştirici gücünü fark etmiş. O zamandan beri kullanılıyor. Zaten daha sonra Viyana Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmalarla bu etki kanıtlanmış.
- Bu kadar etkili bir tedaviyse neden yaygın değil?
İki ayrı açıklama getirebilirim. Hekimlerin birçok ilaçla çözemedikleri hastalıkların basit bir lokal anestezik ile kolayca çözülmesini kabul etmeleri biraz zor oluyor. Bir hekim ancak birebir tedavi sürecini yaşayıp gözlemlediğinde nöral terapi eğitimi alıyor. Genellikle hekim kendisine ya da bir yakınına nöral terapi yapıldıktan sonra bu konuda eğitim almaya karar veriyor.
Ben de nöral terapiyle kendi migren ağrılarıma çözüm ararken tanıştım. Nöral terapiyle migrenimi tedavi ettim. İkinci ve en önemli neden ise tüm hekimler nöral terapi yaparsa en büyük tröstlerden biri olan ilaç sanayi büyük ölçüde biter. Böyle bir gelişme ise şu anda dünyada yaygın olan ilaç tüketim sistemine aykırı.
- Nöral terapi başka hastalıkların tedavisinde de kullanılabiliyor mu?
- Hormonal bozukluklarda,
- Bel-boyun fıtıklarında,
- Baş dönmesinde,
- Kulak çınlamasında,
- Eklem kireçlenmelerinde.
- Libidoyu artıran 5 hareket! Partnerinizi bu şekilde mutlu edebilirsiniz
- Antibiyotik kullanımında yapılan en büyük hata
- Çocuğunuz altını ıslatıyorsa dikkat!
- Erkeklerin cinsel performansını düşüren 5 meyve! Bu meyveleri ağzınıza bile sürmeyin
- AIDS olduğumu nasıl anlarım? AIDS belirtileri, tedavisi var mı?