Sağlık turizmi Türk hekiminin global ışığı
Son yıllarda Türkiye’nin sağlık turizmi açısından ulaştığı seviyeyi gururla ama biraz da merakla karşılayan genç meslektaşlarımla, hastalarımla sık sık konuşuyoruz. Benim de parçası olmaktan mutluluk duyduğum bir artımız bu. Global düzeyde büyük bir ün ve başarı sahibiyiz. Ancak bu özelliğimiz yepyeni sayılmaz.
Sağlık turizminin Türkiye’deki geçmişi antik çağlara kadar uzanıyor. Pamukkale’deki Hierapolis antik kenti, termal suları ile şifa arayanları cezbeden önemli bir merkezdi. Özellikle Osmanlı’da büyük bir değer olan termal kaynaklar ve şifalı sular, yüzyıllardır tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. Cumhuriyet döneminde ise sağlık hizmetlerinin modernleşmesi ve altyapının gelişmesi, sağlık turizminin önünü açtı ve yıllardır bu ivmeyi artırmak için canla başla çalışıyoruz.
TÜRKİYE BİR MARKA OLDU
Türkiye, sağlık turizmi pazarında dünyada önemli bir yere sahip. 2023’te toplam 1.538.643 kişi sağlık hizmeti almak için ülkemize geldi ve buradan elde edilen gelir 3.006.092 bin ABD Doları olarak kaydedildi. 2024’ün ilk çeyreğinde ise 428.072 hasta sağlık hizmeti aldı ve buradan elde edilen gelir 849.663 bin ABD Doları. Türkiye’nin sağlık turizmi konusunda markalaşmasının önünü açan faktörlerden de biraz bahsetmek isterim. Toplumdaki yaşlı nüfus oranının artması, sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı da beraberinde getirir. Bu durum, kronik hastalıkların tedavisi ve yaşlı bakımı gibi alanlarda sağlık turizmine olan talebi de otomatik olarak artırır.
Gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetlerinin yüksek maliyetleri, birçok kişiyi daha uygun fiyatlı sağlık hizmeti sunan ülkelere yöneltir. Türkiye, bu açıdan birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha cazip bir seçenek olarak değerlendirilmekte. Üstelik hekimlerimizin deneyimleri de baktıkları hasta sayısı dolayısıyla Avrupa hekimlerinin çok üstünde. Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler ve yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkması, Türkiye’yi sağlık turizmi için daha da cazip hale getiriyor. Özellikle estetik cerrahi, organ nakli ve tüp bebek tedavisi gibi alanlarda Türkiye’deki sağlık kuruluşları uluslararası alanda önemli bir üne sahip. Bu noktada idrar kaçırma, myom temizleme, rahim kurtarma ve genital estetik operasyonlar konusunda adeta depar attığımızı da gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bir diğer artımız da Türkiye’nin birçok ülkeye yakın olması ve ulaşım imkanlarının çeşitliliği.
EKONOMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI
Kültürümüzün bir parçası olan misafirperverliğin de sağlık turizminin çok önemli bir parçası olduğunu düşünüyorm. İyi eğitimli, donanımlı, deneyimli ve güler yüzlü hekim ve ekipler tarafından çağın tüm ihtiyaçlarına yanıt veren bir hizmet sunuluyor. Ve bu da dünyanın her yerinde yükselen bir değere dönüşüyor. Şunu unutmamalıyız; Türkiye, sağlık turizminde önemli bir potansiyele sahip. Son yıllarda yapılan yatırımlar ve sosyolojik değişimler sayesinde sağlık turizmi Türkiye ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Sağlık turizminin gelişmesi; toplum refahının artmasına ve farklı kültürler arası etkileşime katkıda bulunarak Türkiye’nin uluslararası alandaki imajını da güçlendiriyor.
Varmak istediğimiz noktaya doğru ilerliyoruz ancak tüm başarımıza rağmen vardığımızı düşünmeden ilerlemeliyiz. Mutlak ve kalıcı başarı bu biçimde mümkündür. Dolayısıyla gelişimin sürmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir diyebiliriz. Sağlık turizmi kanallarıyla ülkemizi dünyaya yansıtan tüm meslektaşlarımı ve bu alanda çalışmalarda bulunan tüm ekiplerimizi canıgönülden kutluyorum. Yurt dışından misafir ettiğimiz tüm dünya vatandaşlarına Türkiye Cumhuriyeti’nin ışıklı yolculuğunun izlerini bırakma gayretimiz, her zaman kıymet görsün. İçeride ve dışarıda merhem olduğumuz tüm yaraların bir an evvel sağalması ve Türk hekimlerinin hak ettikleri bu güvenin her geçen gün büyümesi dileklerimle...